NS Wandeling Kennemerduinen, door een prachtig duingebied en over het strand

In 2015 ontdekte ik de schoonheid van de Kennemerduinen toen ik de Kroegloper Santpoort wandelde. Ik was erg onder de indruk van het ruige duinlandschap, afgewisseld met landgoederen en bossen. Het werd tijd om weer een keer terug te gaan. Vorig weekend organiseerde ik een groepswandeling door de Kennemerduinen. Ik koos voor de NS Wandeling Kennemerduinen, die bos, duinen en strand combineert.

Het voordeel van NS Wandelingen is dat ze starten en eindigen bij een NS station. De NS Wandeling Kennemerduinen start bij station Santpoort Noord en loopt naar station Zandvoort of Overveen. Bij Strand & duinpaviljoen Parnassia aan Zee kun je kiezen waar je heen wilt lopen, over het strand naar Zandvoort of door de duinen naar Overveen. De wandeling naar Zandvoort is in totaal 15 kilometer en naar Overveen 16 kilometer.

 

Wandelen door de Kennemerduinen

Om 11 uur verzamelt de groep zich bij het station. Het is nog even wachten op Patrick, die hier in de buurt woont en het gebied op zijn duimpje kent. Hij laat weten ons op de route op te wachten en zo gaan we, als het net begint te miezeren, op pad.

Deze NS wandeling volgt de route van het Nederlands Kustpad en is aangegeven met herkenbare rood/witte markering. De eerste markering spotten we al als we van het perron af lopen. Al vrij snel wandelen we Nationaal Park Zuid-Kennemerland in. HIer zou Patrick ons opwachten, maar hij is niet te vinden. Na kort contact laat hij weten dat hij ons onderschept op de route… Dat klinkt spannend… We stappen dus lekker door. Het eerste stuk gaat door een gevarieerd loofbos. De bomen hebben hun bladeren allemaal al laten vallen, het is echt winter aan het worden.

Ongemerkt passeren we een tankgracht en oude bunkers. Hier dienen de duinen zich aan. De bomen maken plaats voor glooiende duinen met struiken en duingras. We wandelen een begrazingsgebied in en niet veel verderop komen we de grote grazers tegen: een paar Konikspaarden staan rustig naast het pad te grazen.

 

Koninkspaarden nationaal park zuid kennemerland     duinmeer ns wandeling kennemerduinen     
Strand ns wandeling kennemerduinen     duinovergang ns wandeling kennemerduinen     
 

Intussen komt Patrick in de buurt en wachten we even tot hij achterop komt. Wanneer de hele groep compleet is wandelen we verder, langs duinmeertjes richting het strand. Wanneer we de laatste duinen over ploeteren door het mulle zand breekt de zon door! Met de wind door onze haren wandelen we richting strandtent Parnassia aan Zee. Daar warmen we op met een lekker kop koffie, thee of warme chocomelk. Hier is het ook tijd om een keuze te maken. Wandelen we de NS Wandeling Kennemerduinen over het strand naar Zandvoort of gaan we door de duinen naar Overveen. De groep is het met elkaar eens, we kiezen voor de duinwandeling.

 

Op naar Overveen

In het tweede stuk van de NS Wandeling Kennemerduinen, naar Overveen, zitten een paar flinke klimmetjes, maar dan heb je ook wat. Vanaf de Hazenberg hebben we een prachtig uitzicht over de zee, Zandvoort in de verte en het Vogelmeer onderaan de berg. Ik ben blij dat we de keuze gemaakt hebben voor de afwisselende duinroute. Patrick vertelt over de historie van dit gebied, over de vroege middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog.

Verder op de route komen we langs twee gedenkstenen. Hier zijn tientallen lichamen gevonden van verzetsmensen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gefusilleerd. Blijft toch altijd weer een momentje om even bij stil te staan.

 

Vogelmeer NS Wandeling kennemerduinen     Bos NS Wandeling NS Kennemerduinen
Paddenstoel NS Wandeling Kennemerduinen     Station Overveen NS wandeling
 

Aan het eind van de route komen we langs het bezoekerscentrum Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Hier is een permanente tentoonstelling ingericht die het bezoeken zeker waard is. De laatste kilometer is even doorbijten, langs de weg naar het station van Overveen. In het oude stationsgebouw zit een gezellig café waar we met z’n allen nog wat drinken voor een ieder weer zijn eigen weg gaat.

Het was een erg gezellige wandeling door een prachtig gebied. Wil je meer wandelinspiratie voor de Kennemerduinen? Lees dan ook: De mooiste wandeling van Noord Holland.

 

Praktische informatie

Wandelroute: NS Wandeling Kennemerduinen
Afstand: 15 of 16 kilometer
Startpunt: Station Santpoort Noord
Eindpunt Station Zandpoort of Overveen
Bereikbaarheid OV & gratis P&R bij het station
Honden: Niet toegestaan
Horeca: Strandtent Parnassia aan Zee, Eetcafé Klein Centraal in Overveen, diverse horeca in Zandfoort

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!


Online wandeltraining

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comment