Ontdek IJsselmonde, wandelen onder de rook van Rotterdam

Wist jij dat Rotterdam deels op een eiland ligt? Het eiland IJsselmonde strekt zich uit van Rotterdam tot Dordrecht en heeft verschillende natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen. Ik zocht een mooie wandeling uit bij Hoogvliet en ging op pad.

 

Wandelen langs de Oude Maas

Hoogvliet is nou niet bepaald een plaats die je associeert met een mooie wandelroute. Toch werd ik getriggerd door de Groene wandeling in Hoogvliet van 7,4 kilometer, waar de Natuurvereniging IJsselmonde over schrijft op hun website. Met een summiere omschrijving over wat er onderweg te zien is  en een veel te klein kaartje ga ik op pad.  Ik hoop dat de route goed gemarkeerd is, anders heb ik wel een uitdaging.

Bij aankomst bij Park de Heerlijkheid in Hoogvliet, waar de route start, is geen informatie of markering te vinden. Dan maar aan de hand van het kleine ingetekende kaartje op pad. Eerst door een klein arboretum en dan richting de ChillHill.

 

CillHill Hoogvliet

 

De ChillHill is een panoramaheuvel, met 50 knalrode zit- en ligbanken, die je uitzicht biedt over het park, Hoogvliet en de industrie achter de geluidswal. Vanaf de ChillHill bekijk ik hoe de route verder gaat lopen, want zonder markering is het toch echt even zoeken.

De wandeling gaat richting het Ruigeplaatbos. Dit bos doet zijn naam eer aan. Het is een ruig bos, met omgevallen bomen, bloemen en Schotse Hooglanders die ertussendoor banjeren. Die ruigheid komt door de storm die in 1997 flink huisgehouden heeft. Na de storm werd besloten de natuur zijn gang te laten gaan. Inmiddels heeft de natuur zich hersteld en zijn diverse nieuwe soorten planten en dieren te vinden in dit bos, gaaf toch?!

Ik lees dat dit bos op zijn mooist is in de herfst, vanwege de vele paddenstoelen en trekvogels. Eind van het jaar moet ik nog maar eens gaan kijken, bedenk ik mezelf.

 

Containerschip Oude Maas

Bankje Wandelen IJsselmonde

Vlonderpad Visserijgriend

 

In het Ruigeplaatbos gaat de wandeling al snel vlak langs de Oude Maas. Het hoge riet wuift zachtjes in de wind. Het water kabbelt en de vogels laten zich goed horen. De Oude Maas is de enige nog bestaande getijderivier binnen de delta. Dit zorgt voor een bijzonder natuurgebied, waar je door middel van een 900 meter lange vlonder dwars doorheen kunt lopen.

Na een stuk bos kom je ineens weer in de bewoonde wereld. Een enorme brug doemt op. De Spijkenissebrug is meteen ook het punt waar het Ruigeplaatbos stopt en ik onder de brug door moet naar de Visserijgrienden.

Het drukke verkeer verdwijnt vrij snel weer naar de achtergrond wanneer ik verder loop. Terwijl ik verrast wordt met mooie uitzichten over de Oude Maas komt er een hond vrolijk om me afgelopen. Ah! Er zijn nog wel andere wandelaars 😊

 

Spijkernisserbrug

Natuurspeeltuin Ruigplaatbos

Schotse Hooglander

 

Het pad maakt weer ruimte voor een vlonderpad, dat later over gaat in een smal graspad. Helemaal aan het eind maakt de route een haakse bocht en wandel ik over een hoger gelegen fietspad terug naar de brug en het Ruigeplaatbos. In het Ruigeplaatbos ga ik op zoek naar de Schotse Hooglanders, ze moeten er zijn. Niet veel later spot ik ze tussen het hoge gras, wat zijn het toch mooie beesten! Dit stukje natuur tussen de stad, rivier en industrie heeft mij echt verrast. Ik heb 7 kilometer lang genoten en was echt even weg van de hectiek. Zo’n achtertuin wil toch iedereen?

Wil je deze wandeling ook maken? Download dan hier de GPX-track die ik heb opgenomen.

 

Wandelen langs de Blauwe Verbinding

Omdat ik nieuwsgierig ben naar de rest van Eiland IJsselmonde, sluit ik ’s middags aan bij een wandeling met de boswachter van Staatsbosbeheer. Recent is de Blauwe Verbinding afgerond en hij is feestelijk geopend met allerlei leuke activiteiten in de natuur.

De Blauwe Verbinding is een waterverbinding tussen Zuiderpark in Rotterdam, het toekomstige landschapspark het Buijtenland van Rhoon en de Zuidpolder in Barendrecht. Een 15 kilometer lange route die je met een kano kunt afleggen. Maar de Blauwe Verbinding zorgt ook voor schoon water in het gebied en hij functioneert als waterberging. Naast dat je er prachtig kunt kanoën, kun je in de verschillende natuurgebieden langs de Blauwe Verbinding ook heerlijk wandelen.

Samen met Boswachter Jasper ging ik op pad in het Zuidelijk Randpark. Vind je hier de rust en de ruimte, ingeklemd tussen Rotterdam Zuid, de Betuwelijn en de snelweg? Het zal mij benieuwen.

 

Brug Blauwe Verbinding

Wandelpad IJsselmonde

Distel

 

Boswachter Jasper begint direct enthousiast te vertellen wanneer we op pad zijn. Over welke bomen er staan in dit parkachtige bos, waarom bepaalde bomen het hier juist goed doen en waarom ervoor wordt gekozen om dode bomen te laten staan. Intussen lopen we langs de Blauwe Verbinding en varen er zachtjes twee kanoërs voorbij.

Verderop is een groot deel van het bos dood. De Essen die er staan hebben last van een schimmel en zijn allemaal afgestorven. Het is een triest gezicht, maar ergens hoor het ook bij de natuur. Dat is ook de reden waarom ze de bomen laten staan. Zo lang ze geen overlast of gevaar veroorzaken, staan ze daar prima.

 

op pad met de boswachter in IJsselmonde

Kanosluis Blauwe Verbinding

Pendrechtse Molen

 

Verderop langs de Blauwe Verbinding zien we een netwerk van bruggetjes en een heuse kanosluis. Geïnteresseerd blijven we staan kijken, maar de sluis werkt zo langzaam dat we toch maar besluiten door te wandelen.

De wandeling sluiten we af bij de 200 jaar oude Pendrechtse molen. Deze molen stond eerst op een andere plek, maar moest wijken voor nieuwe industrie. De molen werd verplaatst en heeft nu een prachtige plek in het Zuidelijk Randpark. Deze molen staat hier niet voor niets. Hij pompt regelmatig het water rond in het gebied, waardoor de kwaliteit van het water goed blijft.

De molenaar is vandaag helaas door omstandigheden niet aanwezig, anders hadden we nog een rondleiding kunnen krijgen in de molen. Wil je de molen bezoeken? De molenaar is er vanaf Pasen tot de herfstvakantie op woensdag, zaterdag en zondag tot de herfstvakantie. Vanaf de herfstvakantie tot Pasen is de molenaar aanwezig op woensdag, vrijdag en zaterdag.

Nadat ik Jasper hartelijk bedankt heb voor zijn enthousiaste verhalen en het overdragen van zijn kennis over de natuur, wandel ik terug naar mijn auto. Wat is het toch fantastisch om iedere keer weer nieuwe gebieden te ontdekken waar je fijn kunt wandelen, bedenk ik me. Dankbaar en vol energie rijd ik naar huis.

Wil jij eiland IJsselmonde ook ontdekken? Hier vind je nog meer wandelroutes in IJsselmonde.

 

Ontdek IJsselmonde

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Ontdek IJsselmonde. Uiteraard geef ik altijd mijn pure en eerlijke mening over de wandelingen die ik maak. Meer hierover lees je in mijn disclaimer.

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Leuk om te lezen. Toeval of niet heb ik gisteren de grienden langs de Oude Maas tussen Carnisse en Spijkenisse bewandeld, heb de 11km lange Brielse Maasdijk gevolgd en aan de overzijde van ‘t Scheur het water ‘terug’ gevolgd van Maassluis naar Vlaardingen. Verslag vind je op https://www.henkjanvanderklis.nl/2018/07/wandelen-door-de-maasdelta-van-carnisselande-naar-vlaardingen/

  • Ben vanavond pas op het spoor gekomen van jouw blog! Super-informatief!! En ook erg leuk om wat ‘behapbare’ routes te vinden die ook vanuit Dordrecht gemakkelijk bereikbaar zijn. Kan handig zijn naast een full-time baan en weekendverplichtingen. Die IJsselmonderoute e.a. zien er al leuk uit!
    Misschien een rare vraag: loop jij veel alleen of kijk je toch ook wel waar je gaat lopen? Ik heb gewoon niet altijd wandelgezelschap en dan is nadenken over veiligheid niet echt overbodig, denk ik… (ben niet direct een angsthaas, maar heb het langer wandelen kort geleden weer herontdekt en vroeg het me gewoon af).

    Bedankt in elk geval voor alle info op je blog, ik zal je natuurlijk blijven volgen).