Ontdek IJsselmonde: wandelen rond Rhoon en Poortugaal

Twee jaar geleden ontdekte ik voor het eerst de wandelmogelijkheden op het eiland IJsselmonde, onder Rotterdam. Toen mij gevraagd werd of ik nog een keer terug wilde komen om meer wandelingen te maken, kon ik geen nee zeggen. Er is voor mij nog genoeg te ontdekken daar.

Dus trok ik op een mooie zonnige dag naar TOP Rhoonse Grienden.

Een TOP is een Toeristisch Oversappunt, een startpunt waar je je auto kunt parkeren om vandaaruit te gaan fietsen of wandelen in de omgeving. Vanuit iedere TOP kun je bewegwijzerde fiets- en wandelroutes volgen die je laten kennismaken met de mooiste plekjes. Je vindt de TOP’s in Zuid-Holland, Utrecht-West en Noord-Brabant.

Bron: toproutenetwerk.nl 

Bij de TOP aangekomen zie ik dat er drie verschillende wandelroutes aan de hand van het wandelknooppuntennetwerk worden aangeraden. Ik kies ervoor om eerst de Buytenlandroute te volgen van 10 kilometer. Ik schrijf de knooppunten op en ga op pad.

Top Rhoonse Grienden
TOP Rhoonse Grienden met de wandel- en fietskaart

Buytenlandroute 10 km

De Buytenlandroute start langs de jachthaven en duikt dan direct de Rhoonse Grienden in. Een smal pad met aan weerszijde knotwilgen. Het is nog vroeg en heerlijk stil. Er hangt een magisch sfeertje hier. Zou het komen doordat dit een getijdengebied is, waar je voelt dat het water het voor het zeggen heeft? Want hier is het de Oude Maas, de enige getijdenrivier in Nederland die twee keer per dag zorgt dat het gebied onder water komt te staan. De diepe geulen langs het pad zijn daar getuigen van. Het is laag water en hier en daar zie ik nog een restje water terugstromen richting de rivier. Wanneer het hoogwater is kan het zomaar zijn dat de paden drassig worden en zijn goede schoenen echt aan te raden.

Later hoor ik dat hier veel bevers zitten, helaas heb ik ze niet gezien. Volgende keer dat ik er ben ga ik een mooi plekje op zoeken om te kijken of ik deze mooie beesten kan spotten. Ik heb op mijn wandelingen al wel eens beversporen gezien, maar nog nooit een bever in actie gespot.

Wanneer ik de Rhoonse Grienden uit kom voel ik dat de omgeving minder vochtig is. Ik wandel langs een golfbaan waar al vroeg op de ochtend veel bedrijvigheid heerst. Dit deel van de route voelt veel minder afgelegen dan de kleine paadjes in het begin, maar het is nog steeds genieten van de prachtige natuur.

Ineens verandert de route compleet van karakter en duikt de polder in. Dit is de Buytenlandpolder, waar de route zijn naam aan te danken heeft. Voor mij ligt een lange, stille polderweg met aan de horizon de skyline van Rotterdam. Op een enkele fietser na is het stil, deze polderweg is afgesloten voor auto’s, superfijn!

Alle knooppunten staan goed aangegeven en het is niet moeilijk om de route te volgen. Tot ik ineens op een hek stuit met een vervaagd “verboden toegang” bordje. Oh jee…. Hier moet ik toch echt in volgens de pijl. Ik loop terug, kijk of er nog ergens anders een aanwijzing staat en besluit dan toch over het hek te klimmen en door te wandelen. Een mooie grasdijk met aan weerszijde uitzicht over akkers volgt. Aan het eind een mooi overstapje voor wandelaars en een bordje voor mensen die vanaf de andere kant komen dat wandelaars welkom zijn. Pfiew, het was dus toch het juiste pad.

De route draait weer terug richting de Rhoonse Grienden en loopt nu langs over een hoger gelegen dijk waar ik over het fietspad terugloop naar de TOP.

Deze route volgt de volgende knooppunten vanaf de TOP Rhoonse Grienden: 75-86-78-28-72-55-22-34-54-21-27-47-43-49-73-26-66-36-72-28-75

> Meer wandelinspiratie op eiland IJsselmonden vind je hier.

Albrandroute 12,3 km

Omdat het nog vroeg is en ik meer wil ontdekken plak ik er direct nog een tweede route achteraan, de Albrandroute van 12,3 kilometer. Deze route loopt langs de Oude Maas, naar Poortugaal naar Bos Valckesteyn en weer terug naar Rhoon. Ook weer aan de hand van knooppunten die aangegeven staan bij de TOP.

Omdat ik al 10 kilometer gelopen heb, besluit ik eerst een mooi plekje op te zoeken voor een pauze. Omdat de Albrandroute langs de Oude Maas loopt in het begin, zoek ik daar een mooi bankje op om uit te kijken over het water.

Wandelen op eiland IJsselmonde langs de Oude Maas

Inmiddels is het al wat later en kom ik meer wandelaars en fietsers tegen, gezellig die bedrijvigheid. Toch merk ik ook zodra ik weer ga wandelen en even op pad ben dat het steeds rustiger wordt, de meeste recreanten kiezen toch voor een korter rondje lijkt het.

In de Johannapolder merk ik dat de muggen mij ook ontdekt hebben, als ik even stil sta grijpen ze hun kans. Doorlopen dus! Gelukkig is dat geen straf, want het eerste deel van de route is prachtig!

Dan volgt er een lang stuk over een asfaltpad dat langer wordt, omdat het knooppunt waar de route naartoe verwijst opgeheven lijkt te zijn. De verwijzing op het knooppuntenpaaltje is afgeplakt en bij het pad staat een verboden toegang bord. Ik kies ervoor om door te lopen en de route aan te passen. Maar hierdoor loop ik wel een aantal extra kilometers over het asfaltpad. Gelukkig is ook dit pad autovrij en relatief rustig. Met een omweg kom ik uiteindelijk weer terug op de oorspronkelijke route in Poortugaal.

Het is lunchtijd en ik ben getipt om bij Kees te gaan eten. Het is een klein stukje van de route, bij het metrostation van Poortugaal in de buurt, maar het omlopen zeker waard. Ik bestel een koude cola en een broodje carpaccio, heerlijk!

Met nieuwe energie zoek ik de route weer op en wandel het Bos Valckesteyn in. Dit bos voelt weer heel anders aan dan de Rhoonse Grienden. Zou dat dan toch echt te maken hebben met de waterstand?

De route is lekker afwisselend en zoekt regelmatig de randen van het bos op of loopt door meer open gebieden, erg leuk! Vlakbij Rhoon kom ik langs het Kasteel van Rhoon, dat verscholen ligt in het groen met een brede gracht om ongewenste indringers buiten te houden. Wat een mooie romantische plek is dit zeg! Ik ga even in de berm zitten voor een pauze en om te genieten van het zicht op het kasteel.

Het vervolg van de route gaat door het centrum van Rhoon, niet heel boeiend en na ruim 20 kilometer merk ik dat ik ook weinig oog meer heb voor mijn omgeving. Alleen de kerk valt me op. Wanneer ik een kerk zie, check ik altijd even of hij open is om een kaarsje te branden. Helaas de deur zit op slot. Ik vervolg de route en al snel sta ik weer bij de TOP. Tijd om na een heerlijke dag wandelen over afwisselende routes weer huiswaarts te gaan.

Deze route volgt de volgende knooppunten vanaf de TOP Rhoonse Grienden: 75-86-68-82-15-35-89-57 vanaf hier heb ik een alternatieve route genomen, omdat knooppunt 54 afgesloten is en liep ik verder langs knooppunt: 4-46-15-16-61-23-67-11-52-74-39-28-79-27-48-56-47-29-77-81-72-54-42-25-69-65-37-51-75

Praktische informatie

Routebeschrijving:

Zie knooppunten onder de routes

Afstand:

Buytenlandroute 10 km / Albrandroute 12,3 km

Startpunt:

TOP Rhoonse Grienden, Albrandwaarsedijk 196 in Rhoon

Parkeren:

Gratis bij de TOP Rhoonse Grienden

Openbaar vervoer:

De Albrandroute komt langs metrostation Rhoon

Honden:

Niet toegestaan

Horeca:

Restaurant KEES, Kruisdijk 8 in Poortugaal

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Ontdek IJsselmonde.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Ziet er ook weer mooi en gevarieerd uit.

  • Mooie beschrijving en net weer even anders dan de Groene Wissel Rhoon. Heb gelijk zin om weer eens die kant op te gaan!

  • Prachtige omgeving en grotendeels autovrij. Ik heb hier de eerste dag van de Alternatieve Vierdaagse gelopen. Heerlijk. Voor bos Valckesteyn ga ik nog eens terug. Bedankt voor de leuke beschrijving.