Op pad met de routemaker: Alex Buis

Wie zijn nou die helden achter al die mooie wandelroutes in Nederland? Dagelijks trekken er routemakers op uit om de mooiste wandelroutes voor ons te ontwikkelen.

Ik ben erg benieuwd naar hun beweegredenen, wat er nou zo leuk is aan het ontwikkelen van een wandelroute en wat er allemaal bij komt kijken. De komende maanden ga ik op pad met de routemakers in Nederland over de favoriete wandelroute uit hun eigen oeuvre.

Dit keer ga ik op pad met de prijswinnende routemaker Alex Buis. Na zijn eerste project: Een wandeling Buiten de binnenstad van Amsterdam stortte hij zich op Een Wandeling rondom Zuid-Limburg.

Wanneer ik hem benader om samen op pad te gaan over zijn favoriete wandeling ontstaat er wat keuzestress. Niet alleen omdat we qua tijd en OV goed moeten kijken welke etappe van de Wandeling rondom Zuid-Limburg haalbaar is. Maar ook omdat eigenlijk alle etappes iets moois hebben.

Na veel puzzelen en heen en weer mailen besluit Alex dat we voor etappe 9 gaan. Visé naar Noorbeek.

 

Een Wandeling rondom Zuid-Limburg, etappe 9 met Alex Buis

Ik tref Alex op station Utrecht CS, waar hij bij mij in de auto stapt voor een twee uur durende rit naar Sint-Martens-Voeren. Al snel komt het gesprek op de wandeling die we vandaag gaan maken.

Alex heeft na veel wikken en wegen voor etappe 9 gekozen omdat er veel variatie inzit. Van het rommelige Visé, dat bijna mooi is van lelijkheid, loop je het prachtige glooiende landschap in. Tijdens de wandeling heb je prachtige uitzichten, mooie kleine paadjes en intieme dalletjes en aan het eind een stevige klim naar Nederland, waardoor je ineens het gevoel hebt dat Nederland op een hoogvlakte ligt.

Maar de keus was moeilijk, want etappe 10 is ook een pareltje. Landschappelijk ook heel mooi, maar met veel meer menselijke invloeden. Imposante spoorviaducten en de restanten van de mijnbouw zorgen ervoor dat de liefhebbers van de industriële geschiedenis hier aan hun trekken komen.

Toch wint etappe 9 het en als we na een autorit van ruim 2 uur en een busrit van ruim een half uur in Visé aankomen vraag ik me af waarom… Want Visé is nou niet echt een mooie stad. De bus stopt bij het station, waarnaast de snelweg dendert en de maas stroomt. Door het drukke centrum, waar we nog een klein ommetje maken om Hotel de Ville te bewonderen.

Gelukkig laten we de drukke stad snel achter ons en lopen we langs de Loretokapel het glooiende landschap in. Intussen vertelt Alex mij over zijn wandelavonturen met zijn opa over het Pieterpad. Want daar is zijn passie voor het wandelen ontstaan.

Na het Pieterpad volgden nog heel veel andere mooie tochten door Nederland en Europa. In 2012 begon hij onder de noemer “Weg van de Buis” zelf wandelroutes te ontwerpen en in 2015 verscheen zijn eerste wandelgids.

Wanneer ik hem vraag wat hij nou zo leuk vindt aan het ontwerpen van wandelroutes verschijnt er een brede grijns op zijn gezicht. “Het is zo gaaf dat hetgeen je bedacht hebt aan de hand van kaarten in werkelijkheid ook echt mooi is. Dan heb ik de kaart goed geïnterpreteerd en maak ik een vreugdesprongetje.”

 

Kasteel Dalhem     Wandelen rondom zuid-limburg

 

Intussen wordt ter plekke de route wat aangepast. Want de vorige keer had Alex een mooi pad gezien, maar hij was niet helemaal zeker of dat openbaar was. “Vind je het erg om het te proberen? We lopen alleen het risico dat we terug gestuurd worden.” Ik vind het prima en zo lopen we over een mooi paadje en later door een weiland.

Alex houdt er wel van om van de gebaande paden af te gaan. “De holle wegen in Zuid-Limburg zijn ontstaan door de vele toeristen en wandelaars” zegt hij met een knipoog. Hier net over de grens kom je beduidend minder wandelaars tegen en is het heerlijk rustig.

En dat is ook precies wat een goede route in zich moet hebben. “Ik zoek bewust de rustige plekken op, weg van de gebaande paden. Dat combineer ik met, mooie kasteeltjes, kerken of andere bezienswaardigheden. Ik ben een groot liefhebber van onverhard wandelen, maar dit gaat niet ten kosten van alles. Een verhard paadje door een liefelijk dalletje is vaak mooier dan een bospad waar je door de bomen wel het bos, maar niet de fraaie uitzichten ziet” aldus Alex.

 

Wandeling rondom zuid-limburg     liefelijk dalletje

 

Intussen stappen we stevig door en heb ik soms moeite met de pittige klimmetjes in de route. Gelukkig komt de abdij van Val-Dieu snel dichterbij, daar mag ik even op adem komen. Maar voor we daar zijn doorkruisen we nog een aantal glooiende weilanden met op de toppen van de heuvels prachtige uitzichten.

Zelf op pad met de gids van Alex Buis? Koop hem hier

Dan ineens ligt de abdij in het dal. Tijd voor een drankje! Intussen praten we rustig verder over mooie wandelmomenten. Het mooiste dat Alex meemaakt tijdens het wandelen is toch wel dat hij zo nu en dan mensen tegenkomt die zijn wandeling lopen. Laatst heeft hij ook een etappe gelopen met fans voor de zojuist verschenen verzamelwandelgids “Alle 13 goed”. Ik vond het zo leuk om de mensen te ontmoeten die mijn wandelingen waarderen.

Vol nieuwe energie klimmen we weer het dal uit. “Wil je straks, daar boven op de heuvel een eitje met mij eten?” vraagt Alex mij. Ik schiet in de lach omdat dit bijna als een aanzoek klinkt. Alex vertelt mij dat het eten van een gekookt eitje een traditie was met zijn opa, die hij graag in ere houdt.

 

Abdij Val-Dieu wandelen rondom zuid-limburg     een ei hoort erbij

 

Niet veel later zitten we op een bankje een gekookt eitje te eten, met zelfs een snufje zout terwijl Alex vertelt over de wandelavonturen met zijn opa.

Wanneer het licht begint te spetteren besluiten we door te gaan, we moeten immers nog een stukje. De wandeling voert ons door fruitboomgaarden, weilanden, bossen en verstilde landweggetjes naar Sint-Martens-Voeren. Daar word ik nog verrast met een immense spoorbrug die het 250 meter brede Voerdal overbrugt. Wat een imposant bouwwerk.

Lees ook: Op pad met routemaker WandelBart

 

Boomgaard wandelen rondom zuid limburg     Spoorviaduct Sint-Martens-Voeren

Aangekomen in Sint-Maartens-Voeren stappen we snel in de auto, terug naar Utrecht. Bij het station dank ik Alex voor deze lange prachtige wandeldag.

 

Praktische informatie

Routebeschrijving: Een wandeling rondom Zuid-Limburg etappe 9 van Alex Buis (incl. GPS-track)
Afstand: 24,5 kilometer
Startpunt: Station Visé
Eindpunt Bushalte Noorbeek Dorpsstraat (bus 57 naar Maastricht)
Honden: Toegestaan
Horeca: Diverse horeca gelegenheden in Visé, Mortroux, Aubel en Noorbeek

 

Foto’s: Alex Buis

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 

Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.


Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments