Op pad met de routemaker: Gerard Goudriaan

Dagelijks trekken er routemakers op uit om de mooiste wandelroutes voor ons te ontwikkelen. Maar wie zijn nou die helden achter al die mooie wandelroutes in Nederland?

Ik ben erg benieuwd naar hun beweegredenen, wat er nou zo leuk is aan het ontwikkelen van een wandelroute en wat er allemaal bij komt kijken. Daarom nodigde ik een aantal routemakers uit om met mij te gaan wandelen. Dit keer ging ik op pad met Gerard Goudriaan. Zijn nieuwe wandelgids “Utrecht acht keer anders” ligt sinds gisteren in de winkels.

Gerard wandelt al ruim 50 jaar. In 1964 liep hij zijn eerste Nijmeegse vierdaagse. Maar Gerard liep liever alleen, over Lange Afstandswandelingen. In 2000 zag hij in Parijs de bekende rood/wit markering. Zijn interesse voor stadswandelingen werd gewekt. Hij begon zelf routes te ontwikkelen in zijn toenmalige woonplaats Amsterdam. Helaas was er toen geen uitgever te vinden die in zijn idee geloofde. Maar met behulp van zijn collega’s die geld inzamelden toen hij afscheid nam, kon hij de gidsen in eigen beheer uitgeven. Dit was het begin van zijn carrière als routemaker.

Ik ontmoet Gerard vandaag bij Tivoli Vredenburg in Utrecht. In het zonnetje drinken we een kopje koffie voor hij mij meeneemt over zijn favoriete wandeling: Intiem stadsleven in Utrecht. Dit is één van de wandelingen die in zijn nieuwste gids staat. “Met mijn wandelingen wil ik mensen die de stad goed kennen verrassen. Ik zoek zoveel mogelijk de groene plekjes en straatjes op waar veel te zien is” aldus Gerard.

En verrassend is het zeker. We zijn nog niet koud op pad, of hij laat mij een prachtige tuin zien, verborgen tussen de huizen, de Vecht en de Bemuurde Weerd. Het is de Jan van Lingtuin, die in 1970 aangelegd werd door de gelijknamige buurtbewoner.

 

 Jan van Lingtuin Utrecht     Utrechtse gracht

Straatje met oude huizen in Utrecht     Gerard Goudriaan bekijkt een gevel in Utrecht

 

Ondertussen vertelt Gerard verder over zijn wandelcarrière. Hij heeft voor 1992 een tijd lang een stuk minder gewandeld. Toch werd het vuurtje weer aangewakkerd en richtte hij met een aantal mensen de Wandelpool op. Op een contactadvertentie in de krant kwamen maar liefst 90 reacties binnen. Dat was veel meer dan ze verwacht hadden. Vanaf dat moment werden er regelmatig wandeltochten georganiseerd in binnen- en buitenland.

Dat Gerard een goede gids is blijkt wel uit de uitstekende voorbereidingen die hij getroffen heeft. “Het ontwikkelen van wandelroutes is een vorm van permanente educatie, omdat ik steeds weer nieuwe dingen leer en onontdekte plekken vind. Dat vind ik ook zo leuk aan het ontwikkelen van wandelroutes” vertelt Gerard mij tijdens de wandeling. Het verbaast mij ook niet dat hij jarenlang als gids met wandelgroepen in verschillende Europese steden wandelreizen organiseerde.

Intussen wisselen de intieme plekjes in Utrecht zich in hoog tempo af. We bezoeken de Tivolituin met poëtische zuilen, het Speyart van Woerden’s hofje, dat vroeger opgericht werd voor kinderloze weduwen en oudere vrouwen en nu in bezit is van Student Housing en de Bruntenhoftuin. Stuk voor stuk stille oases in de drukke stad. Deze wandeling heeft maar liefst 13 kijkpunten, maar onderweg weet Gerard nog veel meer te vertellen.

 

     Mural Tivolituin

doorkijkje binnentuin in Utrecht     Beeld van een pelgrim in Utrecht

 

“Ik kan helaas niet alle kijkpunten benoemen in de gids, ik heb echt keuzes moeten maken” verzucht hij. Hij kan het dan ook niet laten om hier en daar toch nog even aan anekdote te vertellen of me te wijzen op iets moois dat niet in de wandelroute benoemd wordt.

Nadat Gerard twee gidsen in eigen beheer had uitgegeven, kwam hij op het spoor van zijn huidige uitgever, Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Zijn aandacht werd gewekt door de gidsen van Kees Volkers. Het verbaasde hem dat er nog geen gids van Amsterdam uitgekomen was en wilde daar het fijne van weten. Hij gaf zich op voor een meewandeldag met Maarten (red. voormalig mede-uitgever) en polste voorzichtig waarom Amsterdam ontbrak in het oeuvre van de uitgeverij.

Maarten vertelde hem dat Alex Buis bezig was met een wandeling buiten de binnenstad van Amsterdam. Zijn kans leek verkeken, tot er een artikel in de NRC verscheen waarin stond dat stadswandelingen zich vaak op een beperkt aantal thema’s richtten. Gerard klom in de pen en schreef Maarten dat hij over veel meer thema’s stadswandelingen kon maken. Dat werd de wandelgids Amsterdam acht keer anders.

Nu, 2 ½ jaar later, ligt de tweede wandelgids in deze serie in de winkel: Utrecht acht keer anders.

 

     Vijver bij restaurant Karel V in Utrecht

Wapen Utrecht met op de achtergrond een bootje in de gracht     Waterplezier in Utrecht

 

Het plan was om na deze gids een wandelsabbatical te gaan nemen en even geen routes te maken. Maar of dat lukt? Gerard zit nog vol nieuwe ideeën voor wandelgidsen, bijvoorbeeld voor Dordrecht (zijn huidige woonplaats) en Berlijn (waar hij vaak wandelgroepen heeft begeleid).

Hij is de oud-collega die hem aanmoedigde om zijn eerste wandelgids in eigen beheer uit te geven enorm dankbaar. Dankzij hem kan hij nu vele wandelaars verblijden met zijn verrassende routes door mooie steden.

Intussen zijn wij vele hofjes en kleine straatjes doorgewandeld. Dorstig nemen we plaats op één van de vele gezellige terrasjes in de stad. Dankbaar voor de mooie gesprekken proosten we op Gerard zijn nieuwe wandelgids. Ik hoop dat deze markante routemaker nog vele stadswandelgidsen gaat uitgeven.

Utrecht acht keer anders

Deze gids voert de wandelaar in acht verschillende thema’s langs de mooiste plekken in Utrecht. Soms met heel veel historie en soms juist gloednieuw. Soms klein en intiem, maar ook groots en meeslepend. Ook de verstokte Utrechter zal verrast zijn over de hoeveelheid ongebaande paden die Gerard Goudriaan bewandelt van het ene bijzondere kijkpunt naar het andere. In bijna 80 kilometer rijgt hij maar liefst ruim 100 kijkpunten aaneen. Een fraai stukje slow-citymarketing! Bestel Utrecht acht keer anders hier.

Benieuwd naar andere routemakers? Lees ook:


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 

Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.

Bewaar deze wandeling op Pinterest:


Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments