Op pad met de routemaker: WandelBart

Wie zijn nou die helden achter al die mooie wandelroutes in Nederland? Dagelijks trekken er routemakers op uit om de mooiste wandelroutes voor ons te ontwikkelen. Ik ben erg benieuwd naar hun beweegredenen, wat er nou zo leuk is aan het ontwikkelen van een wandelroute en wat er allemaal bij komt kijken. De komende maanden ga ik op pad met de routemakers in Nederland over de favoriete wandelroute uit hun eigen oeuvre.

Bart van der Schagt, beter bekend als WandelBart bijt het spits af. Bart heeft honderden Groene Wissels ontworpen en is wandelambassadeur van Supporter van Bewegen van NS. Wanneer ik hem een mail stuur met de vraag of hij voor een interview met mij op pad wil over zijn favoriete wandelroute, is hij direct enthousiast. Maar zijn favoriete wandelroute ligt op Schiermonnikoog. Hoewel ik een weekend Schier wel zie zitten, gaan we omwille van tijd wandelen om een andere favoriet van Bart: Groene Wissel 252 Acht Zeister Landgoederen.

Groene Wissel 252: Acht Zeister Landgoederen

Ik tref Bart op station Utrecht CS, waar hij geïnteresseerd naar een trein staat te kijken die binnen enkele minuten wordt afgerangeerd. In zijn werkzame jaren was Bart dienstregeling planner bij NS/reizigers. Naast zijn werk had hij alle tijd om te wandelen en fotograferen. Favoriet waren de NS-wandelingen, maar die raakte al snel op. Zo ontstond negen jaar geleden het idee om zelf routes te gaan ontwerpen. Weg van de gebaande paden en op zoek naar de leukste struinpaadjes in Nederland. De eerste wandeling die Bart maakte was er één rond zijn woonplaats Maarssen. Hij noemt zijn wandelingen Groene Wissels “omdat ze altijd starten en eindigen bij een station of bushalte” aldus Bart.

Het Groen in de naam verwijst naar de groene gebieden waar de wandelingen doorheen lopen. Wissels verwijst naar het spoor en de wisseling van gemotoriseerd vervoer naar wandelen

Wanneer we in Driebergen-Zeist uitstappen is het even zoeken waar we heen moeten, het station is momenteel één grote bouwput. We vinden onze weg richting het Pannenkoekenhuis Princenhof om vanuit daar het spoor te kruisen en de route op te pakken. Deze Groene Wissel duikt direct het bos van het eerste landgoed in en al pratend verdwijnen de eerste kilometers onder onze voeten over Landgoed Beerschoten.

Al snel komt het gesprek op zijn favoriete wandeling, de Groene Wissels op Schiermonnikoog. Wat maakt Schier favoriet? “De rust en de ruimte” antwoordt Bart zonder twijfel. Het is niet voor niets dat Bart regelmatig naar het Waddeneiland afreist met zijn vriendin. “Schiermonnikoog is zo afwisselend, je kunt er prachtig wandelen, maar als we daar zijn kan ik ook gerust een dag gewoon helemaal niets doen, heerlijk!”

Al snel doen we het tweede landgoed, landgoed Bornia aan.  In het bos moet Bart even checken welk pad we exact moeten hebben.

 

Bornia Groene Wissel Acht Zeister Landgoederen     Wandelen met WandelBart

 

Ongemerkt wisselen we landgoed Bornia in voor landgoed Klein Heidestein. Ondanks dat ik hier redelijk bekend ben, weet Bart mij toch te verrassen met paadjes die ik nog nooit eerder liep. Dat is ook precies waar Bart altijd naar opzoek is, paadjes waar andere wandelroutes niet overheen gaan. Met zijn ruim 650 Groene Wissels en tientallen Shoptochten, Internationale NS-Wandelingen en NS-themagidsjes heeft hij bijna ieder paadje in Nederland wel gezien.

Zo wandelen we nu door tunneltjes en langs een prachtige vijver met een dun laagje ijs. “Wanneer het goed blijft vriezen staan hier over een paar dagen schaatsers” verzekert Bart mij. “Bij het bruggetje is hier dan een koek & zopie tentje, zo gezellig!”

Lees ook: Groene Wissel Utrecht Lunetten

Wanneer ik hem vraag wat een goede route in zich moet hebben zegt hij: “dat is zo persoonlijk. Iets dat ik heel mooi vind, kan jij lelijk vinden. Maar voor mij is de afwisseling in paden en landschap belangrijk, gecombineerd met een leuk stadje of dorpje onderweg. Een wandeling moet een goede indruk geven van de omgeving waar je bent.”

 

IJs Groene Wissel Zeister landgoederen     Schoonoord

 

Intussen wandelen we landgoed De Breul uit en ruilen we het bos in voor een meer open gebied met weilanden en sloten. “Nederland is zo mooi en afwisselend, maar je moet het wel zien en weten” zegt Bart.

Begin dit jaar heeft Bart zijn eerste wandelgids uitgegeven. “Ik ben niet zo van de wandelgidsen, want op het moment dat je ze koopt, zijn ze eigenlijk al verouderd. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een uitgever die de gids pas drukt op het moment van bestellen. Die uitgever heb ik gevonden.” Vertelt hij trots. Inmiddels zijn de eerste twee gidsen te bestellen: De provinciewandelgidsen van Zuid-Holland en Zeeland, te bestellen op www.wandelbart.eu.

De landgoederen volgen zich in rap tempo op. We passeren bijna ongemerkt Rijnwijck en Schoonoord. Bij landgoed Blikkenbrug zakken we zo diep weg in de blubber dat we even een alternatief moeten zoeken. Langs de rand van het weiland vervolgen we onze weg. Langs het pad een bloeiende Hazelaar, de lente is in aantocht!

 

Hazelaar in bloei     Bunnik

 

Op landgoed Wulperhorst heeft de storm goed huisgehouden. De GPS-track komt niet meer helemaal overeen met het pad “maar een wijziging in de routebeschrijving is niet nodig, want er zijn geen andere paden meer zichtbaar, dus de wandelaar kan niet fout lopen” aldus Bart. Wanneer er wel een wijziging in de route zit, past Bart dit direct aan op wandelzoekpagina.nl, zo hebben de wandelaars altijd een up-to-date wandelroute wanneer ze op pad gaan.

Lees ook: Groene Wissel Domburg

Na landgoed Wulperhorst komen we bij de Kromme Rijn die we naar Bunnik volgen. Bart staat plots stil “kijk eens”. Ik sta verbaasd naast hem en kijk om me heen. “Als ik wandelaars zie, lopen ze vaak met gebogen hoofd om te kijken waar ze lopen, maar vergeet niet om ook om je heen te kijken”. Met die tip zoeken we na een mooie wandeling een restaurant op om, onder het genot van een kopje koffie, na te praten. Bart vertelt over zijn mooiste ervaring als routemaker.

“Op een vroege lentemorgen, tijdens het uitzetten van een wildspeurtocht in de Amsterdamse Waterleidingduinen stuitte ik op een damhertkalfje die slecht liep. Het beestje leek onderkoeld en van zijn moeder was geen enkel spoor te bekennen. Ik heb mezelf toen helemaal ingesmeerd met hertenkeutels om te voorkomen dat ik mijn eigen geur af zou geven op het kalfje. Daarna heb ik hem voorzichtig opgepakt en opgewarmd. Daarna heb ik een warm plekje voor hem gezocht in de hoop dat zijn moeder hem snel weer zou vinden. Dit was de meest bijzondere ontmoeting ooit”.

Na dit mooie verhaal pakken we geheel in stijl de trein terug. Ik bedank Bart voor de prachtige wandeling, de fijne gesprekken en tips die hij mij heeft gegeven.

 

Praktische informatie

Wandelroute: Groene Wissel 252: Acht Zeister Landgoederen
Afstand: 11 kilometer
Startpunt: Station Driebergen-Zeist
Bereikbaarheid P&R Driebergen-Zeist
Honden: Toegestaan
Horeca: Pannenkoekenhuis Princenhof naast station Driebergen-Zeist

Het Wapen van Bunnik

 

Volgende maand het verhaal van Alex Buis, auteur van de mooiste wandeling van Nederland & België: Een wandeling rondom Zuid-Limburg.

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 

Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.


Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comment
  • Heel erg leuk interview. Nu weet ik eindelijk waar de naam Groene Wissel vandaan komt. En heb ook gelijk inspiratie voor nieuwe wandelingen. Dank je wel.