Ontdek Park Vliegbasis Soesterberg

Wandeling Munitiepark (rondwandeling)
Afstand 5 km
Startpunt Nationaal Militair Museum Soesterberg

Jarenlang reed ik er langs als we naar opa en oma gingen in Soest, Vliegbasis Soesterberg. Hoge hekken en bossen ontnamen mij het uitzicht. Wat ging daar toch schuil achter al dat groen en die hoge hekken?

Toen ik vorig jaar de aankondiging las dat de vliegbasis opengesteld ging worden, was ik blij verrast. Nou kon ik eindelijk de vliegbasis betreden! Samen met mijn zoon en zijn vriendje gaan wij Park Vliegbasis Soesterberg ontdekken.

Park Vliegbasis Soesterberg

Een van de ingangen van het park

 

Vliegbasis Soesterberg

Vanaf het begin van de twintigste eeuw is de voormalige vliegbasis belangrijk voor de Nederlandse militaire luchtvaart. In 2008 wordt de vliegbasis gesloten en in 2009 krijgt het Utrechts Landschap de taak om het gebied te beheren. Er worden talloze ecologische ontdekkingen gedaan. De gebouwen, landingsbanen en asfaltwegen blijken een belangrijke rol te spelen hierin. Om die reden wordt niet zomaar alles weggehaald. Daardoor blijf je de rijke historie van deze bijzondere plek regelmatig in het landschap terugzien.

Nationaal Militair Museum

Nationaal Militair Museum

Indrukwekkende tentoonstellingen

Op Park Vliegbasis Soesterberg staat ook het Nationaal Militair Museum dat door de ANWB uitgeroepen is als het leukste uitje van Utrecht 2015. Het museum is zeker een bezoekje waard. Naast de historie van onze krijgsmacht is er ook veel aandacht voor onze mannen en vrouwen van defensie. Hun verhalen zijn aangrijpend, ontroerend en soms ook grappig. Voor kinderen is er een hele leuke app gemaakt waarin ze aan de hand van verschillende opdrachten de vliegbasis gaan redden. Tom en zijn vriendje werden er super fanatiek van en vonden het ‘super gaaf’!

Nationaal Militair Museum

Nationaal Militair Museum

 

In de hal van het Nationaal Militair Museum zit het informatiecentrum van Park Vliegbasis Soesterberg en de Utrechtse Heuvelrug. Pak ook even de lift naar het uitzichtpunt bovenop het museum. Hier kijk je uit over de landingsbanen en het volledige park.

Rondwandeling Park Vliegbasis Soesterberg

Na het bezoek aan het museum was er geen tijd meer over voor een wandeling. Er was zoveel te zien dat de middag voorbij vloog. Een week later, op een prachtige zondagmiddag gaan we terug naar vliegbasis Soesterberg. Dit keer niet voor het museum, maar voor een rondwandeling.

Er zijn 2 wandelingen op Park Vliegbasis Soesterberg. De Landingsbaan route van 2 kilometer (niet toegankelijk in het broedseizoen) en de Munitiepark route van 5 kilometer.

Monument voor Gevallen Vliegers

Herdenkingsplein met het ‘Monument voor Gevallen Vliegers’

Wij kiezen voor de Munitiepark route, maar starten eerst met een bezoek aan de Herdenkingsplein met het ‘Monument voor Gevallen Vliegers’ en de Herdenkingstuin met het ‘Gedenkteken Luchtvarenden’. Ik vind het belangrijk om stil te staan bij de helden die hun leven lieten voor onze vrijheid. Toen en nu. Het is ook een stukje dat bij de opvoeding hoort. Tom en zijn vriendje vinden het indrukwekkend, met name al die namen op de granieten gedenkzuilen.

Gedenkmuur

Herdenkingstuin met het ‘Gedenkteken Luchtvarenden’

 

We lopen verder naar de  Commandobunker 43, waar de jongens natuurlijk even in moeten kijken. Daarna wandelen we rond het imposante museum. Buiten staan bommenwerpers, vliegtuigen en straaljagers, maar ook een stuk van de Berlijnse muur. De jongens nemen alle tijd om alles in zich op te nemen.

Straaljager NMM

Best indrukwekkend zo’n straaljagertje

 

We lopen verder rond het museum om uiteindelijk de route van het Munitiepark op te pakken. Langs gebouw 45 of het uitzichtpaviljoen Belvedère, het oudste luchtvaartgebouw van Nederland, laten we de drukte van het museum achter ons om de rust van het bos op te zoeken.

Gebouw 45 NMM

Uitzichtpaviljoen Belvedère

 

Net voor we bij het terrein van de munitiebunkers oplopen zien we een ree rustig staan grazen. Hij trekt zich weinig aan van ons.

Munitiebunker NMM

Munitiebunkers

De munitiebunkers zijn groot en toch wel een beetje dreigend. Er werd wel 1000 kg munitie per vierkante meter opgeslagen! Vanuit de luncht is er weinig van de bunkers te zien, omdat ze goed gecamoufleerd worden door de bomen die er bovenop groeien.

Na een korte rust lopen we verder het bos in, langs het pad staan een soort wachtershuisjes. Terug bij de munitiebunkers besluiten we niet de route te volgen langs het zelfde pad terug, maar lopen we richting Landgoed de Paltz om buitenlangs het Park Vliegbasis Soesterberg terug te wandelen naar de auto. Je kunt door Landgoed De Paltz nog een wandeling maken van circa 4 kilometer.

Munitpark route NMM

Leuke wandeling door het bos

 

Het was een mooie, maar bovenal indrukwekkende wandeling. Na het broedseizoen wil ik nog een keer terug om over de landingsbaan te wandelen. Hier vind je nog meer inspiratie over wandelen rond Soest.

Ben jij al op Park Vliegbasis Soesterberg geweest?

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Jaaa wij waren hier laatst ook (staat nog een foto op Instagram van mij toevallig) toen we een deel van het Trekvogelpad liepen. Wel jammer dat de landingsbaan is afgezet zodat je er niet echt op kunt lopen. Het was winter toen wij er waren maar ga graag nog een keer terug in de zomer!