Wandelen over het Pelgrimspad door het Amsterdamse Bos

Wandeling Pelgrimspad LAW 9 etappe 2 Amsterdamse Bos
Afstand 11,5 km
Startpunt Bushalte Van Nijenrodeweg, Amsterdam
Eindpunt Bushalte Kerkweg, Aalsmeer

Na een prachtige zomer, is het nu echt tijd om serieus te gaan trainen voor de 4Daagse Apeldoorn samen met mijn zoontje. Hij wil dit jaar de 20 kilometer gaan lopen van de groenste vierdaagse van Nederland. We hebben een trainingsschema opgesteld zodat hij de Apeldoornse zonder al te veel pijntjes kan uitlopen. Het grootste gedeelte van de training wandelen we over het Pelgrimspad.

Het is een prachtige winterdag als we het Pelgrimspad vervolgen in het Amsterdamse Bos. Wederom heb ik gezorgd voor een goed gevulde rugzak vol lekkers en warme thee. Tijdens de vorige wandeling hebben we te snel en te vaak gerust. Hierdoor schoot het allemaal niet echt op en kregen we geen goed tempo te pakken. Deze wandeling gaan we het anders doen. We spreken af dat we een uur wandelen en dan 10 minuten rusten. Een kijken hoe dit uit gaat pakken.

Tom heeft zin in de wandeling en als we de eerste markering weer hebben gevonden lopen we al kletsend het bos in.

Het Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos is met dank aan Jac. P Thijsse in de periode 1934 tot 1970 aangelegd. Er werkte veel werklozen aan deze enorme klus. In de beginjaren werd al het grondverzet nog met de schop gedaan. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de graafmachines. In 1970 werd de laatste boom geplant. Het is een gevarieerd bos met 137 kilometer aan wandelpaden. Naast dat het een prachtig gebied is voor recreatie is het ook een belangrijke schakel in de Nederlandse natuur.

Genoeg te beleven

Tijdens onze wandeling horen we het bulderen van de vliegtuigen die landen en opstijgen van Schiphol. Verder is het vrij rustig in het bos en genieten we van het heerlijke wandelweer. We komen ook langs Fun Forest, een groot klimpark voor kinderen. Tom wordt meteen enthousiast, hij heeft al een aantal keer zo’n klimparcours afgelegd. De laatste keer was tijdens onze vakantie in Zwitserland.

Druk vertellend over zijn klimavonturen met opa, vriendjes en ons lopen we verder. Zo nu en dan moet ik goed kijken waar de markering staat, maar we lopen goed! In het bloesempark is het tijd voor een lekkere boterham en een warm kopje thee. We laten het ons prima smaken en als we uitgerust zijn wandelen we verder over een mooie bamboebrug.

We lopen langs De Poel, een oude veenplas. Op de slootjes ligt een flinterdun laagje ijs. Uiteraard moet er even met een stokje getest worden hoe dik het ijs is. Al snel heeft Tom door dat je het zelfs met een takje riet kunt doorprikken.

Pelgrimspad door het Amsterdamse Bos

Bulderende vliegtuigen en buiten zwemmen

Als we het bos uitlopen lopen we langs Schiphol-Oost. We horen de vliegtuigen nu niet alleen opstijgen, we zien het ook. Blijft bijzonder hoe gemakkelijk die zware machines het luchtruim lijken te kiezen. Aan de rand van Schiphol-Oost nemen we nog even een korte pauze om de voeten wat rust te geven. Daarna wandelen we langs de Ringvaart en een oud veengebied naar Aalsmeer.

Bij het openluchtzwembad staat de auto geparkeerd. Tom verbaasd zich nog even over het feit dat er een zwembad is met natuurwater. ‘Waarom noem je dat een zwembad? Dat is toch gewoon een soort van vijver met een hek eromheen?’ Ik moet er wel om lachen en vraag hem of hij zin heeft in een duik. Daar is het toch echt te koud voor.

We stappen snel in de auto en rijden naar huis waar de warme chocolademelk op ons staat te wachten.

Het was weer een prachtig stuk van het Pelgrimspad! Binnenkort gaan we weer verder. Wandel jij wel eens met kinderen? Als je nog tips voor me hebt, hoor ik het graag 🙂

Wil je meer lezen over onze ervaringen op het Pelgrimspad? Klik hier voor alle verslagen.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments