Wandeling Pelgrimspad LAW 9 etappe 1 Amsterdam
Afstand 12 km
Startpunt Station Amsterdam CS
Eindpunt Bushalte Van Nijenrodeweg, Amsterdam

Jaren geleden wandelde ik samen met mijn vader het alom bekende Pieterpad, om vervolgens door te wandelen naar het zuiden over de GR 5. We gingen pelgrimeren naar Santiago de Compostella, maar wel op onze eigen manier. Deze tocht met vele mooie, zware en bijzondere momenten strandde in de Vogezen. De herinneringen blijven. De wandelvakanties met mijn vader waren altijd bijzonder en leuk!

Mijn zoontje heeft mijn wandelvirus overgenomen. Nog niet in de volle hevigheid, maar stapje voor stapje wordt hij steeds enthousiaster. Hoe mooi zou het zijn om de pelgrimstocht naar Santiago met hem te kunnen doen! Om te kijken of hij het wandelvirus echt te pakken heeft, beginnen we klein, in Nederland. We starten met het Pelgrimspad in Amsterdam.

Het is een mooie zomerdag als ik bedenk dat het een prachtige dag is om de eerste etappe van het Pelgrimspad te gaan wandelen. Mijn zoontje Tom heeft een vriendje te spelen. Als ik ze vertel over mijn plannen willen ze maar wat graag mee. Snel even de tas inpakken en op naar Amsterdam!

Wandelen met kinderen

Tot nu wandelde ik altijd alleen of met een vriendin. Vaak afstanden tussen de 20 en 40 kilometer.

Mijn zoon is 11 jaar en heeft afgelopen jaar voor het eerst de 10 kilometer gewandeld van de Avondvierdaagse. Die 10 kilometer redt hij dus prima, maar 20 kilometer is echt nog een brug te ver. We starten vandaag met een afstand van 12 kilometer dwars door Amsterdam. Er is genoeg te zien en er zijn voldoende mogelijkheden om even te rusten. De rugzak heb ik goed gevuld met allerlei lekkers. Van een appeltje tot een koekje en een snoepje. Maar ook voldoende water en sap. Tussendoor is er nog gelegenheid om een ijsje te kopen en uit te rusten op een terrasje. Zodra je gaat wandelen met kinderen is het belangrijk om er een feestje van te maken en dat doen we!

Pelgrimspad door Amsterdam

Eenmaal op het station in Amsterdam is het even zoeken naar de eerste rood-wit markering waarmee het Pelgrimspad staat aangegeven. Deze vinden we niet direct, maar met het boekje komen we er wel uit. Het is druk in Amsterdam en de jongens kijken hun ogen uit! Op de Dam wordt even stilgestaan bij het monument. Zodra we bij het Bagijnhof zijn willen de heren al rusten. We zijn nog maar 2 kilometer onderweg, zo gaat het niet opschieten… Ik moet me er even overheen zetten en gun ze hun rust. Even wat drinken en een snoepje en na 10 minuten gaan we weer verder.

Pelgrimspad dwars door Amsterdam

We wandelen het drukke centrum uit over de grachten en komen in het groene Vondelpark. Daar is het tijd voor een ijsje! De heren genieten zichtbaar. Als het ijsje op is wandelen we verder door het Vondelpark richting de Schinkel. Daar treffen we een gezellig terrasje waar we genieten van een koud drankje. Als de heren weer energie hebben lopen we langs de Schinkel verder de stad uit.

We krijgen te maken met een kleine omleiding, waardoor we een prachtig zicht hebben op het Olympisch Stadion. De heren zijn onder de indruk van het bouwwerk en de historie. Ze kunnen zich nauwelijks voorstellen dat daar ooit de Olympische vlam heeft gebrand.

Bij het Amsterdamse Bos aangekomen pakken we de bus terug naar Amsterdam CS. Het was een mooie en bovenal gezellige wandeling. Zelf moet ik nog wennen aan het wandelen met kinderen. Dit zit hem met name in het vele rusten. Hiervoor moet ik toch echt iets gaan bedenken, want als we echt 20 kilometer willen gaan wandelen, is het geen optie om om de 2-3 kilometer te gaan rusten. Volgens maakte mijn vader met ons altijd de afspraak: een uur wandelen en dan een kwartier rusten. Eens kijken of dat de volgende keer gaat werken.

Wat zijn jouw ervaringen met het Pelgrimspad of het wandelen met kinderen? Ik hoor het graag van je in een reactie onder deze blogpost.

Wil je meer lezen over onze ervaringen op het Pelgrimspad? Klik hier voor alle verslagen.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Hallo Wanda,
  Wij zijn een wandelclubje van 6 vrieninnen en hebben afgelopen weekend het Trekvogelpad afgerond. Dit hebben we allemaal met autos gedaan met heen en weer de auto weer ophalen. Vijf vinden dit prima maar ik zou het liefst met openbaar vervoer reizen. Wat is jou ervaring met het vervoer. Ons volgende project is nl het Pelgrimspad. Ik hoor het graag van je. Hartelijke groet,

  • Hoi Francien,
   Wat leuk dat jullie met z’n zessen wandelen! Het Pelgrimspad is best te doen met het OV, maar je moet er wel extra tijd voor inlassen. Niet alle begin- en eindpunten zijn even makkelijk te bereiken met de bus of trein. Zeker niet in het weekend. Maar met een goede planning moet het lukken.

   Heel veel plezier en laat me weten hoe jullie het Pelgrimspad vinden. Wie weet komen we elkaar nog ergens tegen.

 • Hoi Wamda, wat leuk dat je met je zoontje wandelt! Wij doen dat ook met mijn dochter en binnenkort starten we ook met het Pelgrimspad waarbij ze in ieder geval de eerste twee etappes mee zal lopen. Ze is zeven en doordat we vaker met haar door de bergen zijn getrokken en delen van het Pieterpad heeft mee gelopen zit haar max rond de 15 km. Ik denk dat de start van het Pelgrimspad tevens een mooie eerste kennismaking met Amsterdam zal zijn. Veel wandelplezier nog!

  • Wat leuk dat jullie met je dochter gaan starten met het Pelgrimspad! Mijn zoon en ik hebben samen veel lol gehad onderweg, soms was het wel wat puzzelen met het ov, maar het kwam altijd goed. Heel veel plezier!