Wandelen over het Pelgrimspad van Reeuwijk naar Haastrecht

Wandeling Pelgrimspad etappe 5 Reeuwijk-Haastrecht
Afstand 19 km
Startpunt Bushalte Oud Reeuwijkseweg, Reeuwijk
Eindpunt Bulhalte Dorp, Haastrecht

De vorige keer toen ik samen met mijn zoon weer een etappe van het Pelgrimspad wilde gaan lopen, was het boekje kwijt. We zochten overal, maar geen boekje… Toen hebben we maar een route in de buurt uitgezocht uit de vele wandelgidsen in de kast. Diezelfde avond vond ik het boekje van het Pelgrimspad in mijn handtas…

We konden dus weer verder waar we gebleven waren. De laatste keer liepen we van Aarlanderveen naar Reeuwijk. Vandaag brengt het Pelgrimspad ons van Reeuwijk naar Haastrecht. Het weer is druilerig en als we in de auto zitten op weg naar Reeuwijk komt het met bakken naar beneden. “Alles wat nu valt, valt straks niet” zegt mijn vriend die zo lief is om ons weg te brengen. Wat een dooddoener!

Reiger langs het Pelgrimspad Reeuwijk-Haastrecht

Reiger langs het pad

 

Gelukkig is het een stuk droger als we uitstappen bij de Reeuwijkse plassen. Omdat het nog miezert gaan de jassen aan en de regenhoezen om de tassen. Vrolijk stappen we langs de plassen om vervolgens over een smal weggetje de plassen dwars over te steken.

Door het slechte weer zijn er weinig mensen op de been, het is rustig op de plassen. Wel stikt het er van de muggen en insecten, ik dacht dat die zich met regen niet lieten zien.

We komen langs de plek waar tot 1657 de vier Essen van Sluipwijk stonden.  Een bijzonder plek volgens het boekje. Er hebben zich hier muraculeuze gebeurtenissen voorgedaan tijdens de kap van de bomen. Toen een spaander hout in het water viel, zonk deze en kwam weer boven drijven vol met kruisen en Mariabeelden. Een ander veel gehoord verhaal is dat een boer er ´Jezusmannetjes´ in de sloot zag. Dit zorgde ervoor dat de Goudse katholieken op pelgrimage naar Sluipwijk gingen.

Boot in sloot langs het Pelgrimspad Reeuwijk-Haastrecht

Gestrand bootje in de sloot

 

Doorkijkje naar de weilanden

Doorkijkje naar de weilanden

 

Uitzicht Pelgrimspad Reeuwijk-Haastrecht

Kreken

 

Hollands plaatje

Hollands plaatje

 

Vandaag geen mysterieuze gebeurtenissen, dus stappen we stevig door over de Nieuwenbroeksedijk. Er volgt een prachtig smal pad langs de plassen en later door het veld. Na een klim de dijk op zien we Driebruggen al liggen. We verheugen ons al op een lekker lunch. In Driebruggen blijkt er alleen een sportkantine te zijn, zonder keuken. Gelukkig hebben we nog een lunchpakketje bij dat we aan de Dubbele Wiericke opeten.

Driebruggen Pelgrimspad

Lunchen aan het water

 

Na de lunch lopen we lange tijd langs dit boezemwater, ooit aangelegd om het overtollige water van de Oude Rijn te kunnen lozen op de Hollandse IJssel. Het is heerlijk om over de graskade te wandelen tussen de paarden en de schapen.

Na deze graskade volgt de prachtige Steinse Tiendweg tussen Hekendorp en Haastrecht. Je loopt over een smal graspad tussen twee sloten midden door de weilanden met koeien, ganzen, zwanen en heel trekvogels. Aan het eind van dit pad zien we de eerste huizen van Gouda. Hier buigen we af om terug te lopen naar Haastrecht.

Schapen Pelgrimpspad Reeuwijk-Haastrecht

Schapen op de dijk

 

klaproos Pelgrimspad Reeuwijk-Haastrecht

Klaproos langs het pad

 

Teindweg Pelgrimspad Reeuwijk-Haastrecht

Tiendweg tussen Hekendorp en Gouda

 

In Haastrecht lopen we door het centrum naar bus. Bij de IJssalon trakteren we ons op een heerlijk schepijsje.

Wederom een prachtige etappe van het Pelgrimspad. Langzaam maar zeker begin ik het Groene Hart te waarderen als wandelgebied. En dat is heel wat voor deze liefhebber van de bossen!

Wil je meer lezen over onze avonturen op het Pelgrimspad? Klik dan hier.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Heb je het Groene Hartpad al eens gelopen? Die kom ook door Montfoort en bij Aarlanderveen kruist hij het Pelgrimspad. Er zitten wat mindere stukken in (vooral de etappe door Rotterdam is niet echt leuk), maar ook een paar hele mooie etappes, o.a. bij Woerdense Verlaat en het stuk dwars door de polder van IJsselstein naar Ouderkerk aan de IJssel.

 • leuk verhaal en leuk dat je dit met je zoon kan doen, wij mijn man en ik doen het ook maar niet zulke lange stukken, dat gaat me nog niet goed af. De volgende etappe is Driebruggen – Haastrecht. We brengen de fietsen naar Haastrecht en lopen dan naar de fiets toe, wel jammer dat de busverbindingen zo omslachtig zijn, nu nog veel plezier samen!!

 • Leuk verhaal. Rond de Reeuwijkse plassen is het inderdaad leuk lopen. Wij liepen er afgelopen zaterdag de Goudse Houtroute van de ANWB. In omgekeerde volgorde weliswaar, want een blazende zwaan versperde ons de weg aan het begin (zie mijn blog). Vanaf september gaan wij ook het Pelgrimspad lopen, in etappes van 10 tot maximaal 15km. Leuk om de verslagen hierover op je blog te lezen.

 • Vandaag Driebruggen – Haastrecht we hebben wel ( de broedseizoen route deze leek ons mooier maar was iets korter) genoten mooi weer, de bootjes super dag gehad! Lekker op de fiets weer terug naar Driebruggen!

   • we denken van het weekeind maar Haastrecht-Schoonhoven te doen maar het moet niet te warm zijn dat vinden we niet prettig. Dan gaat alles zo klef zitten. Ik sta te kijken van je blog geweldig goed! Je bent een kei in de social media en op je pc knap hoor!

    groetjes Anja