Persoonlijk: Wat NIET wandelen met mij doet

In een eerdere blog vertelde ik dat ik al een aantal jaren met een pijnlijke knie loop. Begin dit jaar ben ik bij de orthopeed beland en is er een scheurtje in mijn meniscus ontdekt. Het scheurtje zit op een lastige plek en opereren geeft maar 50% kans op herstel. Fysiotherapie moest zorgen voor minder pijnklachten. Helaas biedt fysiotherapie niet voldoende herstel. Dit  beperkt mij enorm in mijn wandelplezier. Sinds enkele maanden wandel ik nog maar heel weinig en wanneer ik wel op pad ga, zijn het korte afstanden.

Voordelen Wandelen

Overal lees je welke voordelen wandelen heeft. Wanneer je al langer wandelt sta je daar misschien minder bij stil. Dit was in mijn geval zeker zo. Ik wandel vooral omdat ik het heel erg leuk vind en graag op deze manier anderen inspireer en in beweging breng. Nu ik al een aantal maanden niet tot nauwelijks wandel, merk ik pas wat dat met mij doet. Wandelen heeft echt voordelen en daar kom ik nu achter , nu ik minder wandel.

 

Wandelen vermindert stress

Mijn leventje is best druk. Een fulltime baan, een heerlijk gezin, sociale contacten, vrijwilligerswerk en zo’n 20 uur per week druk met mijn blog. Het wandelen is voor mij een rustmomentje. Even de drukte van de week verwerken en tot rust komen. Alles in mijn hoofd weer op een rijtje zetten en mezelf klaarmaken voor een nieuwe week vol nieuwe indrukken.

Dit gebeurt zo’n beetje in de eerste 5 tot 10 kilometer van mijn wandeling. Ik merk dat ik dan nog erg druk ben in mijn hoofd met alles wat ik die week gedaan heb en alle acties die daaruit voortgekomen zijn. Gedurende die eerste 5 tot 10 kilometer van mijn wandeling krijgt alles een plekje in mijn hoofd en komt er weer ruimte en rust in het koppie.

 

Wandelen verhoogt creativiteit

Na zo’n 5 tot 10 kilometer is mijn hoofd leeg. Alle gebeurtenissen zijn dan geordend en de actiepunten uiteengezet. Terwijl ik loop te genieten van mijn omgeving en alles wat ik zie, ploppen er nieuwe ideeën en oplossingen voor vraagstukken op in mijn hoofd. Tijdens het wandelen ontstaan bij mij de mooiste plannen en invalshoeken. Al deze ideeën schrijf ik op in mijn notitieboekje. Eenmaal thuis schrijf ik het over in mijn journal en kijk ik welke ideeën verder uitgewerkt moeten worden.

 

Wandelen geeft energie

Hoewel ik na een lange wandeling altijd moe ben, merk ik toch dat ik er energie van krijg. Ik voel me, nu ik minder wandel, ook minder energiek. Ik slaap meer, maar ook onrustiger en heb het gevoel dat ik moeizamer op gang kom. Mijn lichaam heeft meer tijd nodig om wakker te worden en in actie te komen. Ik kan hele futloze en soms ook moedeloze dagen hebben waarop ik niet vooruit te branden ben. Waar is de energieke Wanda gebleven?

 

Wandelen helpt bij het afvallen

Helemaal waar! Hoewel ik niet heel veel afgevallen ben toen ik wandelde, ben ik de afgelopen tijd wel enorm aangekomen. En dat terwijl ik juist nu extra goed op mijn voeding let (oké op dat wijntje in het weekend en af en toe een reep Tony Chocolonely na dan). Hier moet echt wat aan veranderen hoor! Vervelende alleen is dat ik momenteel met mijn knie ook niet mag fietsen of zwemmen, wat blijft er dan over? Tips zijn welkom!

 

Wandelen heeft echt voordelen

Wandelen heeft dus echt heel veel voordelen! Daarnaast is het ook nog eens een hele laagdrempelige sport. Trek je schoenen aan en loop de voordeur uit, er is zoveel moois te zien!

Voorlopig zit er een lange wandeling er voor mij nog niet in. Eind april ga ik terug naar de orthopeed om te vragen toch te opereren. Hopelijk herstel ik snel en kan ik weer genieten van alle voordelen die het wandelen met zich meebrengen. Tot die tijd geniet ik van de kortere wandelingen en doe ik rustig aan.

Welke voordelen van het wandelen ervaar jij?

Mocht je nog niet wandelen, maar er wel aan willen beginnen, schrijf je dan nu in voor mijn gratis online wandeltraining en ervaar de voordelen van het wandelen!

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!


Online wandeltraining

 

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Ik vind het heel triest voor je! Zelf doe ik aan Tai chi en Qigong, voor 55+, dus heel rustig aan. Je blijft er soepel bij zonder forceren, het ontspant enorm en het versterkt de bovenbeenspieren op een onopvallende manier. Bovendien gaat je Qi weer stromen, zeggen de Chinezen, je levenskracht, waarmee je je gezondheid kunt beïnvloeden. Rustige qigong oefeningen lijken me wel iets voor jou, kijk maar eens op youtube.

 • Misschien biedt een knieoperatie maar 50% kans op herstel, maar dan heb je dus ook 50% kans op terugkeer van je wandelvreugde. Ik had jaren geleden ook een scheurtje in de meniscus. Had er weliswaar tijdens het wandelen geen last van, maar wel bij flink klimmen en dalen. Na een simpele kijkoperatie en een aantal weken herstel, liep ik weer als vanouds zonder enige last. Ik zou het dus zeker overwegen!

 • Argh wat vervelend is dit toch 🙁 Mag je ook geen borstcrawl zwemmen? Dat is immers een stuk minder belastend voor je knieën dan schoolslag.
  Mocht je inspiratie willen om (nog) gezonder te eten, kom dan eens een kijkje nemen op eetvoorjeleven.nu 🙂

 • Ik denk zelf ook wel eens bij mezelf… als ik toch eens niet meer wandelen kan! Ik ben een soort van ‘wandelverslaafd’ en herken mezelf dan ook in jouw verhaal, hoe je het nu mist en wat wandelen allemaal fysiek en psychisch met je doet in positieve zin. Ik wandel graag alleen of met vriend/vriendin, maar organiseer net als jij ook wandelingen voor groepen.
  Naast wandelen beoefen ik sinds 2 jaar yoga. Had ik veel eerder moeten doen! Ook dat is een aanrader om je lichaam sterk te maken en je psyche in balans te brengen. Bij veel yoga centra kun je gratis proeflessen volgen om het uit te proberen. Bij de een is het wat zweveriger en bij de ander weer minder. Dat zweverige hoeft niet zo van mij, ik beoefen de standaard yoga, dat noemt men hatha of iyengar yoga. O ja, en daarnaast volg sinds begin dit jaar ook aerial yoga lessen, de oefeningen doe je dan met behulp van een soort hangmat. Google het maar eens, krijg je leuke plaatjes te zien.
  Twee keer per week yoga en ongeveer 20 km wandelen per week geeft mij de balans en rust die ik echt nodig heb naast werk en (momenteel ook) studie.
  Hoop dat jij op termijn toch weer die lekker lange wandelingen kunt gaan maken!

 • Hey Wanda

  Heel herkenbaar je verhaal. Als ik een tijd niet kan wandelen dan wordt het een chaos in mijn hoofd. Helaas heb ik meerdere periodes gehad dat ik door ziekte aan de kant stond. Soms kon ik niet meer lopen dan een blokje om ons huis. Gelukkig komen er na slechte tijden altijd weer de goede. Daarom geniet ik nu des te meer van het wandelen en het fotograferen. Ik hoop voor je dat je echt geholpen kunt worden.
  Veel succes en misschien kunnen we een keer samen aan de wandel.Ik weet nog wel een paar mooie routes.

  gr Janny Koers – wandelvanuit

 • De reden dat ik met hardlopen ben gestopt! Ook scheurtjes in mijn meniscus, maar gelukkig met wandelen totaal geen last van. Bij mij was het te klein voor een kijkoperatie, ik moest mijn bovenbeenspieren versterken om het als het ware over te nemen van je knie. Hoop dat je snel weer gewoon lekker en pijnvrij kan wandelen!