Wandelen is leuk! Ga je mee?
 

Prinsjesestafette dag 2, van Tiel via Geldermalsen en Leerdam naar Schoonhoven

De wekker ging weer vroeg. De straten van Tiel waren nog stil toen ik naar het station liep. Daar startte de tweede dag van de Prinsjesestafette. Deze dag loop ik twee van de drie etappes mee.

Bij de start spot ik Claudia al snel, zij loopt ook alle vier de dagen mee. Al snel komt ook Francis aangewandeld met haar hulphond Nikki. Francis is nagenoeg blind en wandelt heel regelmatig. We kennen elkaar via Facebook. Fantastisch om een keer met haar op pad te gaan.

 

Prinsjesestafette

Voor wie de blog van gisteren gemist heeft over de Prinsjesestafette, nog even een kort de uitleg: De Prinsjesestafette is een wandel 4-daagse van Nijmegen naar Den Haag, om daar de start van het Prinsjesfestival te vieren. Het Prinsjesfestival wordt ieder jaar georganiseerd rond Prinsjesdag en ieder jaar is er een andere provinciepartner. Dit jaar dus de provincie Gelderland. In tien etappes lopen burgemeesters, wethouders, inwoners en liefhebbers van Gelderland in een grote estafette naar de Hofstad. Het motto van de Prinsjesestafette is “Gelderland levert Den Haag mooie streken”. Gisteren werden er drie etappes gelopen:

  • Nijmegen – Zetten 19,9 km
  • Zetten – Ochten 17,2 km
  • Ochten – Tiel 13,8 km

 

Etappe 4: Tiel – Geldermalsen 20,9 km

Om 7 uur vertrekken we met ongeveer 30 man vanuit Tiel naar Geldermalsen. Al snel loop ik druk kletsend met Francis en een andere dame de stad uit. Het tempo zit er eigenlijk direct wel lekker in en de gesprekken komen snel op gang.

Francis vertelt over haar wandeltochten, dat ze ook wel eens met het tentje alleen op pad gaat, maar dat navigeren soms best lastig is wanneer je niets ziet. Wat een respect heb ik voor deze vrouw. Ondanks haar visuele beperking kiest ze toch voor dat wat haar gelukkig maakt, wandelen! Ze heeft sinds kort een Facebook-pagina waar ze blinden en slechtziende wandelaars samenbrengt met wandelaars die een keer als buddy mee willen wandelen. Een prachtig initiatief!

We wandelen door de Betuwe, het land van Flipje. Links en rechts zien we diverse boomgaarden met rijp fruit. De pluk is in volle gang. Ik hoor dat ze in de Betuwe steeds meer overstappen naar zacht fruit zoals aardbeien, frambozen en bessen. In Tiel is het komende zaterdag fruitcorso, een mooi evenement waarbij diverse praalwagens met fruit door de straten trekken.

 

1. Kerk

2. Poort Kasteel Soelen

3. pad naar Erichem

 

De route gaat langs kasteel Soelen. Intussen valt de groep al wat uit elkaar. De koplopers hebben er flink de pas in! Wij wandelen heerlijk in ons eigen tempo richting Buren. Onderweg raak ik aan de praat met gedeputeerde Markink, een man die trots is op zijn provincie. We raken in gesprek over een groot innovatief onderzoekscentrum dat men graag naar Gelderland wil halen. Het zou goed voor de provincie zijn, maar er komt ook veel geld bij kijken. Dat soort beslissingen worden niet zomaar genomen.

Ook wandel ik een stukje op met een van de medewerkers van Werkzaak Rivierenland. Zij lopen met een groep mensen met een arbeidsbeperking en hun werkgevers mee. De visie van Werkzaak Rivierenland is: Talent werkt voor Rivierenland. Meer mensen aan het werk, op basis van hun kwaliteiten. Zo vertelt de dame van Werkzaam Rivierenland over een jongen die na een periode waarin hij gedetacheerd is geweest, in dienst werd genomen bij een hoveniersbedrijf. Vol trots loopt hij in zijn werkkleding, hij hoort er nu echt bij.

 

4. Perenoogst

5. Buren

6. quote

 

Na de rust in het prachtige plaatsje Buren lopen we achterop drie mensen van Werkzaak Rivierenland. Ik raak aan de praat met één van de dames. Ze vertelt me vol trots dat ze sinds december 39 kilo is afgevallen en tijdens de bloesemtocht haar eerste wandeling heeft gemaakt van 8 kilometer. Ze is vastberaden om deze tocht van bijna 21 kilometer uit te lopen.

Wanneer haar maatjes hebben opgeven, is zij vastbesloten door te gaan. Het tempo loopt snel achteruit, maar ze stapt moedig door. Wanneer we bij het eindpunt van deze etappe in Geldermalsen aankomen is ze supertrots en terecht. Wat een kanjer die in een jaar tijd zo’n verandering is ondergaan en nu op karakter deze etappe uitloopt.

 

7. bos prinsjesestafette

8. put van Buren

11. prinsjesestafette

 

Etappe 5: Geldermalsen – Leerdam 22,3 km

In Leerdam is de groep al om 11 uur vertrokken. Wij komen daar pas om 13.00 uur aan omdat we samen met de dame van Werkzaak deze etappe uit wilde lopen. Wandelvriendin José zit al op me te wachten, samen met iemand van het supportteam van de Prinsjesestafette.

Na een verdiende rust nemen we afscheid van Francis met haar hond Nikki en de dame van Werkzaak. Zij gaan huiswaarts, terwijl Claudia en ik nog een etappe doorlopen. José gaat ons bijstaan en dat is wel nodig! Met stramme benen komen we maar langzaam op gang.

De omgeving verzacht de pijn. Landgoed Mariënwaardt laat zich van zijn beste kant zien. Het zonnetje schijnt, de fruitbomen hangen vol en de walnoten vallen voor onze voeten neer.

 

12. Marienwaardt

10. peren

9. paddenstoel

 

Intussen gaan we de kilometers steeds meer voelen in de benen. Vlak voor Beesd neemt Claudia het wijze besluit om vandaag niet verder te lopen. Ik wil het einde van de etappe halen en stap na een korte rust dapper verder. Gelukkig is José er om mij aan de loop te houden. Al kletsend voel ik dat ik steeds langzamer loop. Is de volgende stop nog ver?

We lopen langs de Linge, die prachtig meandert door het gebied. Ik heb hier eerder een keer in het voorjaar gewandeld, toen alle fruitbomen in bloei stonden. Een absolute aanrader! Toch kan ik er maar moeizaam van genieten. Ik ben echt moe aan het worden, tijd om te stoppen?

Ja, het is tijd om mijn voeten rust te gunnen. In Acquoy is de volgende rustpost en daar staak ik mijn tocht voor vandaag. Gelukkig is het supportteam ook hier aanwezig. Na een welverdiend drankje stappen we in de auto op weg naar de laatste lopers die richting Schoonhoven wandelen.

 

13. ezel

15. De Linge

16. drankje

 

In Nieuwpoort komen we ze tegen. Twee van de vier wandelaars die meelopen wonen in Nieuwpoort en ze besluiten hier een eind aan de laatste etappe te breien. Na een foto voor het stadhuis van Nieuwpoort worden we bij deze mensen thuis uitgenodigd voor een drankje. Wat een gastvrijheid en mooie afsluiting van een prachtige dag vol mooie verhalen.

Op naar de dag van morgen. Dan worden er twee etappes gelopen van Schoonhoven naar Nieuwerkerk aan den IJssel en van Nieuwerkerk aan den IJssel naar Rotterdam.

Post Tags

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geen reacties