Is de WickiUp 3 tipitent de ideale tent voor een trektocht?

Slapen in een tipi, jaren geleden heb ik dat één keer gedaan maar dat was in een volledig ingerichte tipi. Toen ze bij Nigor enthousiast vertelde over de lichtgewicht tipitent WickiUp 3 werd ik wel nieuwsgierig. De tipi was de eerste tent ooit en dat is vast niet voor niets. In mijn zoektocht naar de ideale lichtgewicht tent om mee te nemen op een trektocht mocht het testen van de WickiUp 3 niet ontbreken.

Zee van ruimte voor nog geen 2 kilo

Een 3-persoonstent van 1982 gram. Hoe is dat mogelijk? Nou, door gebruik te maken van 20 denier Gorlyn doek in combinatie met maar 1 stok. Doordat de tent maar 1 verstelbare DAC aluminium stok heeft is hij ook heel eenvoudig op te zetten. Met slechts 6 haringen zet je hem rondom vast en door middel van gespen span je hem op. Na 10 minuten staat de tent perfect. De tent heeft een zeshoekige oppervlakte die op het breedste stuk 2,75 meter breed is. Met zijn 1,55 meter kan ik bijna staan in de tent! Wanneer je de stok schuin plaatst, geeft dit plek voor drie personen, maar dan moet je niet teveel bagage hebben. Voor twee personen is er genoeg ruimte om te slapen en een grote rugzak in de tent te leggen.

wickiup-3-nigor

Helemaal alleen binnen 10 minuten strak opgezet.

 

wickyup-3-nigor-ingang

Een balzaal voor mij alleen

 

Wil je echt gewicht besparen dan neem je alleen de buitentent (1112 gram) of bij droog weer de binnentent (816 gram) mee.

Stormvaste balzaal

De eerste nacht dat ik in de tent slaap, slaat het weer om. Regen, storm en zelfs onweer trekken over de camping. De WickiUp 3 houdt zich prima en dat zonder extra scheerlijnen. Ondanks het dunne tentdoek, is hij goed waterbestendig. De ventilatieopeningen in de nok zorgen voor de nodige frisse lucht. Op het moment dat ik ‘s ochtends mijn tent uit kruip ontdek ik toch een nadeel van deze mooie tent, er is geen voortent of luifel waardoor de regen naar binnen slaat. Dit is op te lossen door een tarp als luifel te gebruiken, maar dat betekent weer extra gewicht meesjouwen.

Wanneer je alleen op pad gaat is deze tent echt een balzaal, wat een ruimte. Om het probleem van het ontbreken van de voortent op te lossen kun je de binnentent naar binnen rollen zodat er toch een soort van voortent ontstaat waar je bij regen droog kunt koken.

wickiup-3-nigor-vooraanzicht

Het ontbreken van een voortent of luifel vind ik een gemis.

 

wickiup 3 detail nigor

Handig op te spannen met deze gespen

 

Ga je alleen op pad? Nigor heeft sinds kort ook een 1-persoons binnentent ontwikkeld waarmee het totaalgewicht op slechts 1662 gram uitkomt. Deze 1-persoons binnentent lost voor mij het voortent probleem op, maar zorgt er ook weer voor dat ik niet samen met iemand op pad kan. Is de WickiUp3 mijn ideale trekkerstent? Ik twijfel. Hij is licht, makkelijk op te zetten en supersterk maar minder praktisch met slecht weer. Mijn zoektocht gaat weer verder. De volgende review gaat over mijn ervaringen met de Didis 2, een 2-persoons tunneltent.

Specificaties Nigor WickiUp 3

Tent Nigor WickiUp 3
Gewicht buitentent met stok 1112 gram (GorLyn 20 Ultra Lite 20D siliconized ripstop 6.6 Nylon min. 3000mm)
Gewicht 3-persoons- binnentent 816 gram (Vloer: 40D Ripstop Nylon with min. 10.000mm TPU laminate Fire Retardant. Binnentent: 15D Nylon R/S with 15D Nylon no-see-um-mesh)
Gewicht 1-persoon-binnentent 550 gram (Vloer: 40D Ripstop Nylon with min. 10.000mm TPU laminate Fire Retardant. Binnentent: 15D Nylon R/S with 15D Nylon no-see-um-mesh)
Afmeting (b x l x h) 275 x 220 x 155 cm
Prijs buitentent met stok € 349,95
Prijs 3-persoons-binnentent € 199,95
Prijs 1-persoons-binnentent € 199,95

Eerder ging ik op pad met een 2-persoonstent, de Eureka! Sentinel 2 en de 1-persoonstent Nigor PioPio Solo. Welke trekkerstent is jouw favoriet?

 

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Klinkt als een mooie en handige tent!

  Ik combineer kamperen meestal met duiken. De auto staat dan vlakbij. Ik vind ruimte belangrijker dan massa 🙂

 • Gave tent! Van binnen ziet die er echt super groot uit. Krijg gelijk weer zin om te gaan kamperen… Het is alleen een beetje koud momenteel 😉

 • O wow, dat is echt een lichtgewicht zeg! Lijkt me een erg handige tent om mee rond te trekken, en inderdaad lekker ruim.

 • Ik kan me voorstellen dat dit een handige tent is. Voor waterpolotoernooien en festivalweekendjes weg gebruik ik zo’n opgooitent, niet te veel gedoe, maar deze lijkt me ook prima.

 • Lijkt me inderdaad een erg handige tent. Lekker lichtgewicht en nog ruim ook.

 • Superlicht inderdaad en hij ziet er leuk uit! Rond lijkt me iets praktischer, maar hij is wel origineel!

 • Hij is zeker leuk en origineel! Een driepersoons betekent in de praktijk meestal twee persoons. Wij hebben met z’n drieën vaak een lichtgewicht 4 pers koepeltent- de vorige zonder en nu eentje met voortent, scheelt toch natte voeten en rug bij het uit je slaaptekort stappen 😉

 • Het hangt er natuurlijk vanaf wat je precies verwacht van een tent. Persoonlijk is voor mij de WickiUp 3 op papier de meest interessante trekking tent op de markt. De tipi vorm is tegelijk bijzonder stormvast en bijzonder lichtgewicht. Het gebrek aan een voortent kun je oplossen zoals je zelf aangeeft door de binnentent weg te rollen. Reken dat het in België en Nederland slechts zo’n 7% van de tijd regent, dan wordt dit probleem al heel wat kleiner. In scandinavië (waar die windvastheid erg belangrijk wordt) regent het dan wel vaker, maar nog steeds niet onoverkomelijk veel.

  De steile wanden maken de tent ook extra winter-bestendig (sneeuw glijdt er gewoon af) en opnieuw de heel hoge windvastheid die in de winter ook meer dan welkom is. Met een beetje creativiteit kun je zelfs een klein stoofje in deze tent installeren , wat in de winter helemaal geweldig wordt.

  Reken daarbij de goede materiaalkeuzes bij Nigor en het tried&tested design (exact hetzelfde ontwerp van deze tent werd in 2008 reeds door Golite geïntroduceerd en is in de USA een regelrechte klassieker geworden als het op lichtgewicht wintervaste tipi’s aankomt).

  Of dit de ideale tent is voor iedereen: natuurlijk niet. Geen enkele tent is ideaal voor iedereen. Maar deze heeft wel bijzonder veel capaciteit om een van de beste trekkingtenten op de markt te zijn!

  Veel plezier nog met jouw zoektocht naar je perfecte kampeertent!
  Q