Getest: Lichtgewicht brander Primus Express Stove Duo

Toen ik gevraagd werd om de Primus Express Stove Duo brander te testen, kon ik geen nee zeggen. Wanneer ik ga kamperen gaat er altijd een brandertje mee, al is het alleen al om ‘s ochtends vroeg koffie te kunnen zetten. Het brandertje dat ik de laatste jaren gebruik is een heel eenvoudig alcoholbrandertje, waar je weinig aan af kunt stellen. Niet heel handig als je wilt koken. De Primus gasbrander is een mooie aanvulling op mijn kampeeruitrusting.

Kampeerwinkel Hendriks stuurde niet alleen het brandertje op, maar ook nog een heel handig 1 liter pannetje, de Primus LiTech Trek Kettle. Tijd om op pad te gaan om de gasbrander en het pannetje te testen.

compact-op-te-bergen-brander

Primus gasbrander met 1 liter pannetje

 

Primus Express Stove Duo brander

primus-express-stove-duo-brander

De brander wordt geleverd met een handig opbergzakje

De Primus Express Stove Duo wordt geleverd met een handig opbergzakje. Het brandertje weegt 140 gram en het zakje 25 gram. Dit is niet het lichtste brandertje dat verkrijgbaar is, maar ik ben niet zo’n grammenjager en mijn budget staat super lichtgewicht ook niet toe. Door het Duo systeem past het brandertje zowel op schroef- als Easy-click gasblikjes van Primus, MSR en Campingaz. Ik heb het altijd spannend gevonden om een gasbrander aan te sluiten op een gasblikje, maar dit gaat heel eenvoudig. Je schuift de bevestigingssteun over de flens en draait vervolgens de brander vast. De brander zit door de bevestigingssteun goed vast en is heel stabiel. Ik klap de pansteunen in positie en het brandertje is klaar voor gebruik.

Bij vertrek heb ik me rot gezocht naar een aansteker, om er op de camping achter te komen dat de brander een piëzoaansteker heeft… Super handig 🙂 nooit meer zoeken naar een aansteker, of bij regen met natte lucifers zitten prutsen. De brander heeft een vermogen van 2600 Watt, wat neerkomt op het koken van een mok water (150 ml) in 55 seconden! Dat gaat een stuk sneller in vergelijking met mijn alcoholbrandertje.

brander-primus-express-stove-duo

Aansteken van de brander gaat eenvoudig met de Piëzo

 

Ook bij het koken van een soepje of maaltijd is het een prima brandertje met veel vermogen. Ideaal is natuurlijk het kunnen regelen van de brander, waardoor mijn eten voortaan niet meer aanbrand.

Primus LiTech Trek Kettle

Bij de brander, kreeg ik ook de Primus LiTech Trek Kettle van 285 gram mee. Een perfect pannetje met een inhoud van 1 liter. Ideaal wanneer je alleen op pad gaat. Deze pan is gemaakt van hard geanodiseerd aluminium, dat slijtvast en gemakkelijk schoon te maken is. De binnenkant heeft een anti-aanbaklaag en het dekseltje is te gebruiken als braadpannetje. Ook is het pannetje voorzien van een kleine schenktuit zodat je niet loopt te kliederen met het uitschenken of afgieten van water. De scharnierende greepjes vouw je om het pannetje heen wanneer je hem opbergt. De pan is zo groot, dat er precies een gasblikje inpast. Wikkel het gasblikje wel in een doekje of zoiets, want anders loop je de hele dag te rammelen en slijt de anti-aanbaklaag uit de pan.

Het pannetje past samen met het brandertje in de bijgeleverde opbergzak, zo hou je de kookspullen mooi bij elkaar tijdens een trektocht.

wanda-test-primus-express-stove-duo

Door het schenktuitje knoei je niet met uitschenken

 

Conclusie

Voor 810 gram neem ik nu een brander (165 gram), pan (285 gram) en een gasflesje (360 gram) mee. Dat is best een behoorlijk gewicht, maar daarvoor krijg ik wel een hoop kookgemak. Binnen no-time is mijn prakje warm, ik kan bakken zonder dat het aanbrand en ik kan gewoon mijn aansteker vergeten 🙂

Daarnaast is de brander eenvoudig op te bergen door het gasblik in het pannetje te stoppen, hierdoor bespaar ik een hoop ruimte in mijn rugzak. Ik ben blij met mijn nieuwe brander en pannetje.

primus-express-stove-duo-brander-aan

Het pannetje staat stabiel op de brander

 

primus-brander-met-pannetje

Primus Express Stove Duo

€ 49,95

Primus LiTech Trek Kettle

€ 29,95

Wil je meer lezen over mijn uitrusting? Bekijk dan zeker deze blogs:

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Kampeerwereld Hendriks. Bovenstaande mening is mijn eerlijke en oprechte mening.

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments