Sallandse Zandloper: Dwars door Salland wandelen

De Sallandse Zandloper is een relatief nieuwe lange afstandswandelroute van zo’n 45 kilometer die dwars door Salland loopt. Ideaal voor een heerlijk wandelweekend. Ik trok er met mijn tentje op uit om deze wandelroute te ontdekken.

Een minitrektocht door Salland

Een wandeling van 45 kilometer kun je natuurlijk in één dag doen, maar geniet je dan ook echt van de omgeving? Met dergelijke afstanden ben ik vooral met het eindpunt bezig en niet met de weg ernaartoe. Daarom koos ik ervoor om een heus wandelweekend te plannen om de Sallandse Zandloper te wandelen. Met mijn tentje en de benodigde spullen trok ik in 3 dagen dwars door het Sallandse land.

Deze minitrektocht start ik op vrijdagmiddag in Nijverdal om in een paar kilometer naar Natuurkampeerterrein Twilhaar te wandelen. Vanaf het station loop ik direct het centrum in om wat inkopen te doen, om daarna de stad achter mij te laten en de bossen in te duiken. Het is stil in het bos. Om mij heen hoor ik alleen het gefluit van vogels en zo nu en dan geritsel tussen de bladeren. De zon staat hoog en de bomen bieden schaduw op deze warme middag.

Sallandse Zandloper - Bospad

De bomen bieden een aangename schaduw op deze warme lentedag

 

Buitencentrum Staatsbosbeheer - Sallandse Zandloper

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug is zeker het bezoeken waard

 

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Zandloper komt langs het BuitenCentrum van Staatsbosbeheer, waar een leuke interactieve tentoonstelling is. Hier kom ik meer te weten over Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug en zijn bewoners. Verder op de route kom ik langs een replica van een potstal, waar vroeger de schapen stonden. De mest van de schapen werd vermengd met heideplaggen om zo de grond vruchtbaar te maken. De potstal is helaas niet meer in gebruik, de schapen zijn ingeruild voor plagmachines die de heide onderhouden.

Naast de potstal ligt voormalig Rijkswerkkamp Twilhaar, oorspronkelijk bedoeld om werkloze mannen aan het werk te zetten op de Sallandse Heuvelrug. In de oorlog brachten Duitsers hier Joodse mannen heen om te werken, die later gedeporteerd werden naar Westerbork, om van daaruit naar vernietigingskampen vervoerd te worden. Na de oorlog diende het kamp nog even als onderdak voor gezinnen uit het platgebombardeerde Nijverdal. Nadat de stad weer opgebouwd was, werd Rijkswerkkamp Twilhaar afgebroken. Nu zie je alleen nog de toegangspoort en de contouren van het kamp. Een monument doet je even stilstaan bij de verschrikkelijke gebeurtenissen in het verleden.

Natuurkampeerterrein Twilhaar

Niet ver van het Rijkswerkkamp ligt Natuurkampeerterrein Twilhaar van Staatsbosbeheer. Hier zet ik vannacht mijn tentje op. Na een heerlijke streekmaaltijd met asperges en beenham en een paar wijntjes met mede kampeerders, slaap ik heerlijk midden in de natuur. Uiteraard schreef ik een uitgebreid verslag over Natuurkampeerterrein Twilhaar.

Rust en stilte - Sallandse Zandloper

De omgeving van de camping is prachtig

 

Natuurkampeerterrein Twilhaar

Kamperen in alle rust op Natuurkampeerterrein Twilhaar

 

Van de Sallandse Heuvelrug afdalen naar het agrarische gebied

Met een warme dag op komst, vertrek ik op tijd vanaf de camping. De route van de Sallandse Zandloper gaat verder naar mijn volgende slaapplaats in Mariënheem. Vanuit de bossen klim ik naar een uitgestrekt heidegebied. Onderweg kom ik slechts een wandelaar tegen, waar ik kort even mee aan de praat raak. Verder is het zo vroeg op de dag erg stil op het pad en schrik ik alleen op van een ree die wegschiet en een hazelworm die over het pad kronkelt. De zon klimt steeds hoger aan de hemel en de temperatuur loopt snel op.

Uitzicht vanaf de Haalerberg - Sallandse Zandloper

Uitzicht vanaf de Haalerberg

 

Hazelworm - Sallandse Zandloper

Een Hazelworm kruipt over het pad

 

De heide en bossen maken ruimte voor akkers met graan, waartussen weelderig de korenbloemen bloeien. Boven de akkers uit zie ik een kerktorentje, dat moet Haarle zijn. Ik loop een klein stukje om voor een heerlijk verkoelend glas ijsthee op het terras. Langs vaarten en over landwegen vervolg ik mijn weg door Salland, vergezeld door de vele koeien, schapen, vogels en kikkers. De akkers zijn uitgestrekt, de paden lang en recht, maar alles behalve saai. Dan ineens een natuurpareltje, het Boetelerveld, het enige overgebleven natte heidegebied in Salland. De stilte in dit gebied is overweldigend en de natuur prachtig. In de verte staan een aantal grote grazers op veilige afstand. Ik zou nog wel een extra rondje willen lopen, maar ik moet door, op naar de camping!

Korenbloemen - Sallandse Zandloper

Korenbloemen in het graanveld

 

Boetelerveld - Sallandse Zandloper

Het Boetelerveld is een prachtig stuk nat heidegebied met mooie bossen en open velden.

 

Minicamping ‘t Linderhof

Vannacht zet ik mijn tentje op bij de familie Krisman op Minicamping ‘t Linderhof in Mariënheem. Eigenaar Henri verwelkomt mij met een kopje thee. Hij vertelt hoe een oorspronkelijk boerenbedrijf langzaam is omgevormd tot de mooie camping die ze nu hebben. Stukje bij beetje bouwt hij de camping op. Zo is hij als ik aankom druk bezig met het uitbreiden van de sanitaire voorzieningen. De camping ziet er tot in de puntjes verzorgd uit. Binnenkort volgt een uitgebreide review.

Wanneer mijn tentje staat, komt er een dreigende wolk aan. Snel pak ik mijn spullen om een hapje te gaan eten bij het verderop gelegen restaurant Bagatelle. Hier laat ik me verwennen met streekeigen producten terwijl buiten het noodweer losbarst.

Laatste kilometers over de Sallandse Zandloper

Vanaf Mariënheem is het nog zo’n 20 kilometer tot aan de IJssel. Vol frisse moed start ik die ochtend aan het laatste stuk van de Sallandse Zandloper. Eerst loopt de route in een lange rechte lijn door het bos. Ik kom een aantal scouts tegen die ook aan de wandel zijn. Met een grote bocht loop ik rond het dorpje Heeten om vervolgens het Overijssels kanaal voor lange tijd te volgen. Vroeger werd dit kanaal gebruikt voor het vervoer van landbouwproducten en ijzeroer naar ijzergieterijen in Deventer en het Roergebied. Nu wordt het enkel nog gebruikt voor pleziervaart.

Overijssels kanaal - Sallandse Zandloper

Een lang stuk in de brandende zon langs het kanaal

 

Watergang - Sallandse Zandloper

De oevers van de watergangen zijn begroeid met prachtige bloemen en rietsoorten

 

De zon brandt behoorlijk en ik voel weer pijn in mijn knie opkomen. Sinds enkele maanden ben ik herstellende van een vervelende peesblessure in mijn knie en ik wil de boel niet overbelasten. Dus even een extra rust onder een dikke boom in de schaduw. Wanneer de ergste pijn gezakt is, wandel ik weer verder. Op Landgoed Zonnebergen word ik ingehaald door een andere Zandloperwandelaar. Dan kom ik voor een uitdaging te staan. De route gaat weer langs een vaart, maar het is mij niet duidelijk of ik aan de linker of rechterkant moet lopen. Er is geen duidelijk pad en ik zoek mijn weg door het hoge gras. Eenmaal op een rustige asfaltweg voel ik dat dit echt te zwaar was voor mijn knie. In Wesepe besluit ik dat het verstandiger is om te stoppen. Mijn vriend pikt mij hier op met de auto.

De Sallandse Zandloper is echt een aanrader. Het is bijzonder om te zien hoe het landschap zo drastisch verandert in een relatief korte afstand. De rust en de ruimte van Salland maken dat je er echt even tussenuit bent. Volledig opgeladen en vol van alle indrukken reis ik terug naar huis. Maar ik kom terug om ook het laatste stuk van de Sallandse Zandloper te bewandelen.

Onderhoudspad - Sallandse Zandloper

Lekker avontuurlijk, de schouwpaden van het waterschap

 

De afwisseling tussen bos en platteland maken de Sallandse Zandloper echt een top route.

De afwisseling tussen bos en platteland maken de Sallandse Zandloper echt een top route.

 

Praktische informatie Sallandse Zandloper

De Sallandse Zandloper is een langeafstandswandeling van 45 kilometer die prima op te delen is in verschillende etappes. Je kunt de wandeling starten bij het station van Holten of Nijverdal in de provincie Overijssel. De wandelroute is onderdeel van het Wandelnetwerk Salland en staat in 2 richtingen goed aangegeven met groen/roze markering. Voor € 2,50 is er een klein gidsje te koop waar de routekaarten in staan en wat achtergrondinformatie. Wil jij ook de Sallandse Zandloper gaan wandelen? Op de website van de Sallandse Zandloper vind je alle informatie die je nodig hebt om deze prachtige tocht te maken.

Mocht je meer willen weten? Stel je vraag dan gerust in een reactie onder deze blogpost. Wil je meer foto’s zien, bekijk dan het album van de Sallandse Zandloper op Facebook.

Op uitnodiging van Salland Marketing heb ik de Sallandse Zandloper gewandeld. Bovenstaande is uiteraard mijn eerlijke en oprechte mening.

Wil je meer wandelinspiratie? Lees dan zeker deze blogs:


Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Leuk om te lezen hoe jij de Sallandse Zandloper hebt beleefd. Een goed idee van je om de route op te knippen en te overnachten op campings.

  • Dit is fantastisch,met soms een Scandinavië blik,oa vergezicht,houten schaapschuur,uitgestrekte bossen,wat ik in Denemarken zo mooi vind,met de Friese klanken in de taal.

  • Prachtig gebied! Wat heb je er mooie foto’s gemaakt ook. Hier wil ik erg graag nog eens wandelen!