Schansroute: struinen over de dijken en door de polders bij Oudewater

Komende weken ontdek ik mijn eigen provincie. Want ik kan wel heel Nederland en Europa afreizen, maar in de provincie Utrecht zijn er ook nog zoveel mooie wandelroutes te ontdekken! Niet ver van mijn woonplaats ligt het mooie vestingstadje Oudewater, dat bekend staat om zijn touwmuseum en de heksenwaag. Met mooi weer is het in dit stadje gezellig druk op de terrasjes en op de grachtjes. Vanaf de rand van het centrum vertrekt een mooie wandelroute door de polders, veenweiden en langs de het riviertje de Linschoten.

De wandeling die op de planning staat is 15,7 kilometer lang. Aangekomen in Oudewater loop ik al snel het gezellige centrum in, waar de terrassen vol zitten. In het centrum zitten het touwmuseum en de Heksenwaag, twee musea die je echt bezocht moet hebben, heb ik begrepen.

 

Oudewater gracht

 

Oudewater voormalig stadhuis

 

Musea in Oudewater

Het touwmuseum, in een voormalige baanschuur, staat helemaal in het teken van de touwindustrie, waar Oudewater grote welvaart bracht. Je leert er alles over de geschiedenis van touw en hoe touw gemaakt wordt.

De Heksenwaag is een uniek museum over hekserij. Oudewater stond wereldwijd bekend om zijn heksenwaag omdat er van de 16de tot de 18de eeuw nooit iemand te licht werd bevonden en als heks werd veroordeeld.

Aangezien ik ook nog heel wat kilometers af moet leggen besluit ik om vandaag de Heksenwaag te bezoeken en binnenkort een keer terug te gaan voor touwmuseum.

 

Museum de Heksenwaag

Bij de heksenwaag word ik hartelijk ontvangen. Voor ik op de beroemde weegschaal mag gaan staan, word ik eerst gewezen op de expositie boven. Daar draait een interessante film over heksenvervolging door de jaren heen. Voor kinderen is er een speciale speurtocht waarin ze meegenomen worden in de magische wereld van heksen.

Intussen lees ik aandachtig over de brute manieren waarmee aangetoond werd dat iemand een heks was. Ook lees ik dat er veel mannen vervolgd werden, dit was echt nieuw voor mij. Ik vind het allemaal reuze interessant. Beneden aangekomen mag ik op de weegschaal. De uitslag deel ik maar niet hier 😉. Feit is wel dat ik geen heks ben!

 

Museum de Heksenwaag Oudewater

Heksenwaag tentoonstelling

Hesenwaag weegschaal

 

De Schansroute

Met een gerust hart kan ik op pad. Ik laat het gezellige centrum achter me en wandel over de Waardsedijk  Oudewater uit. De enorme walnootbomen laten hun vruchten vallen en het is druk met mensen die de noten aan het rapen zijn. Naast de fietsers schrik ik in het begin van de vele auto’s op de dijk. Gelukkig neemt de drukte snel af en wandel ik heerlijk verder op de dijk met uitzicht op de lager gelegen velden.

Naiaden kunst in Oudewater

Rooms- Katholieke begraafplaats Ouderwater

Kastanjes

 

De Schansroute volgt de Waardsedijk tot bijna bij Montfoort. Daar slaat de route af en gaat over de Engherkade, en oude veenkade tussen de weilanden door. In het broedseizoen, voor mensen die liever verhard lopen of met de hond, is het mogelijk om via een andere route naar Linschoten te wandelen. Deze route loopt parallel aan de provinciale weg.

Gelukkig is het geen broedseizoen en kan ik lekker struinen over de veenkade. Ze hebben net de sloten uitgebaggerd, waardoor ik af en toe een blok veen op mijn pad tegenkom. De koeien staan door het goede weer dit jaar nog in de wei en kijken me verbaasd aan. Een aantal keer blokkeert een hek mijn pad, gelukkig zijn er voor de wandelaars mooie overstapjes gemaakt.

 

Routenetwerk Utrecht

Koeien op de kade

Paddenstoeltje

 

 

Bij het riviertje De Linschoter kom ik weer op een verharde weg. Deze weg is autoluw en daardoor lekker rustig. Op een bankje geniet ik even van de kwetterende eentjes, een bootje dat stilletjes voorbij vaart en het ruizen van de wind in de bomen. Het is een prachtige dag, wat is het toch fijn om nu te wandelen!

Links en rechts van de Linschoter staan prachtige boeren hoeves, ik kijk mijn ogen uit! Vlak voordat ik bij Oudewater terug ben strijk ik nog even neer bij theetuin De Kwakel in de boomgaard. Hier serveren ze de lekkerste zoeternijen en lunches. In en om de theetuin staan verschillende kleurige ijzer- glas en keramiekdecoraties die te koop staan. Het sfeertje klopt helemaal en ongemerkt blijf ik langer zitten dan gebruikelijk. Wat een fijne plek!

Wandelen in Utrecht

 

Boerenerf

Herfstblad

 

Nog een klein stukje voor ik weer terug ben in Oudewater. Na 15,7 kilometer zoek ik de bus weer op naar huis. Een wandeling die er op de kaart wat saai uit zag door de lange dijken en wegen, blijkt verrassend leuk en veelzijdig te zijn.

 

Praktische informatie

Routebeschrijving: Schansroute
Afstand: 15,7 kilometer, alternatieve route is 16,6 km
Startpunt: Statenland 1, 3421 GZ Oudewater
Parkeren: Parkeerterrein Statenland 1
Openbaar vervoer: Bushalte Molenwal Oudewater (buslijn 107 vanuit Gouda en Utrecht)
Honden: Toegestaan op alternatieve route
Horeca: Theetuin De Kwakel en diverse horeca in Oudewater

 

Super leuk om op deze manier mijn eigen provincie beter te leren kennen. Eerder schreef ik al over de stadswandeling in Woerden. De volgende keer neem ik jullie mee op een wandeling door Amersfoort.

Wil je meer inspiratie voor in wandelingen in Utrecht? Klik en bekijk dan ook deze blogposts:

 

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Routebureau Utrecht. Zoals je van mij gewend bent, deel ik altijd eerlijk mijn eigen mening en ervaring.

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Als vanouds weer erg beeldend beschreven. Heerlijk om in gedachten even af te dwalen naar een mooie wandeling.

  • wat n heerlijke en geestige beschrijving met bijzondere foto’s erbij..( of course zou ik zeggen hh)..Ik heb m al ns gelopen maar zonder de stadsattracties.. Ga m dus n keer overdoen! Dank wederom!!!

  • Net als je blog over de wandeling in Woerden, weer erg inspirerend. Zou zelf niet zo gauw aan Oudewater denken, maar wat ziet het er leuk uit! De hele wandeling klinkt trouwens goed! Bedankt! .