South West Coast Path, eindeloos wandelen door een adembenemend landschap

Het South West Coast Path is een aaneenschakeling van adembenemende natuur, fijne mensen en heerlijk eten. En dat alles kun je gewoon in een weekend beleven! Vorige maand ging ik een weekend naar Engeland, om precies te zijn Cornwall om daar een stuk van het South West Coast Path te wandelen. Sindsdien kan ik het pad niet meer uit mijn hoofd zetten en wil ik zo snel mogelijk terug!

 

South West Coast Path

 

South West Coast Path

Het South West Coast Path is een eeuwenoude wandelroute, die vroeger gebruikt werd door kustwachters die langs de zuidwestkust van Engeland patrouilleerden, op zoek naar smokkelaars. Als die smokkelaars er niet waren geweest had ik hier nu niet door dit prachtige landschap gewandeld. Of waren het dan de vele vissers geweest die de paden hadden uitgesleten en de basis hadden gelegd voor de langste en mooiste National Trail van Engeland? Hoe dan ook ben ik dankbaar dat ik al dit moois zo intens mag beleven.

Het South West Coast Path loopt van Minehead in Somerset, langs de kust van Exmoor en Noord-Devon naar Cornwall, om weer via Devon en Dorset te eindigen in Poole Horbour. In totaal wandel je 1014 kilometer langs de zuidwestkust van Engeland.

 

Bord South West Coast Path

 

Wandelen langs de Wild West Coast

In maart reis ik samen met Linda af naar de Wild West Coast in Cornwall. Prima te bereiken via luchthaven Exeter, waar we een auto huren om naar het South West Coast Path te rijden. Het is even wennen om aan de andere kant van de weg te rijden, maar na 2 uur komen we veilig aan bij de kust.

Zodra ik de deur van de auto open, dringt de heerlijke zilte zeelucht mijn neus binnen. Het geluid van de zee en de krijsende meeuwen maken het plaatje compleet; we zijn aangekomen bij de South West Coast! De Wild West Coast loopt van St. Ives tot Mounts Bay. Speciaal voor de mensen die in een paar dagen dit deel van het pad willen ontdekken, zijn er reisprogramma’s samengesteld. Deze reisroutes vind je terug op de website en geven een dag-tot-dag-beschrijving van de highlights van deze regio.

Onze reis start in Marazion, met het indrukwekkende St. Michael’s Mount, een kasteel op een eilandje in de baai. Bij eb kun je het eiland te voet bereiken, over de weg die vroeger ook door Pelgrims werd bewandeld. Bij vloed varen en zomers bootjes en ‘s winters een amfibievoertuig. Het kasteel wordt nog steeds bewoond door de familie, maar het is ook voor bezoekers (deels) toegankelijk met een gids. Vanaf het kasteel hoog op de berg heb je een prachtig uitzicht over Mounts Bay en de schitterende tuin van het kasteel.

Vanuit ons hotel The Godolphin Arms heb ik bij het ontbijt een schitterend uitzicht op St. Micheal’s Mount. Na een goede nachtrust is het tijd om echt op pad te gaan.

 

St Michaels Mount wall - South West Coast Path

 

Uitzicht St. Michaels Mount - South West Coast Path

 

Etappe: Lamorna Cove > Porthcurno

Bovenin de dubbeldekker houd ik mijn hart zo nu en dan even vast. Langzaam manoeuvreert de buschauffeur de enorme dubbeldekker door de smalle Pieter Post weggetjes van Cornwall. Aan weerszijde stenen muurtjes of heggen en regelmatig een tegenligger of nauwe bocht. Het is een heel avontuur om van Portcurno waar we de auto hebben gezet, naar Lamorna Cove te komen. Eenmaal op de plaats van bestemming wandelen we het laatste stuk naar het pad. Langs de weg honderden narcissen, een kabbelend beekje en schattige Engelse huisjes.

Wanneer we Lamorna Cove bereiken valt mijn mond open. De ruige kust, het keienstrand en de prachtige blauwe zee, het is zo mooi! Mijn fototoestel draait overuren, maar er moet ook gewandeld worden. Op naar Porthcurno! Vanaf Lamorna Cove is het direct flink klimmen tussen grote rotsblokken door. Het smalle pad slingert voor ons uit. De geur van look dringt mijn neus binnen. Langs het pad staat het vol met driekantig look die al volop in bloei is. De lente laat zich al goed zien op het South West Coast Path. Struiken komen voorzichtig in bloei en het geel van de Gaspeldoorn steekt mooi af tegen het blauw van de zee.

 

Gaspeldoorn - South West Coast Path

 

Vuurtoren South West Coast Path

 

Het pad voert ons over de kliffen, daalt regelmatig flink af naar een mooie baai om vervolgens weer steil omhoog te klimmen. Je voelt je ver weg van de bewoonde wereld en slechts een enkele keer komen we een andere wandelaar tegen.

Deze etappe is 8,8 kilometer en moet in drie uur en een kwartier te wandelen zijn. Wanneer we doorlopen, moeten we het redden om voor het donker binnen te zijn, maar door het vele fotograferen en momenten waarop we gewoon even ademloos staan te genieten zijn we langzamer dan verwacht. Met de vier en een half uur die we ervoor uitgetrokken hadden, halen we Porthcurno niet. Wanneer de avond valt, stranden we in Penberth Cove, een schattig haventje met een paar huizen. Daar besluiten we een taxi te bellen, niet wetende dat we helemaal geen bereik hebben met onze mobiele telefoons. We bellen bij een van de huizen aan waar licht brandt en vragen of we een taxi mogen bellen. De heer des huizes vraagt of we verdwaald zijn. Wanneer we de situatie uitleggen biedt hij aan ons naar Porthcurno te brengen. Wat een held! En wat een geluk voor ons, want het begint net te regenen en het wordt al snel koud.

 

Klif South West Coast Path

 

Cove South West Coast Path

 

Etappe: Sennen Cove > Porthgwarra

In Sennen Cove verblijf ik in The Old Success Inn, een eenvoudig hotel met Engelse Pub met bijpassend pubfood, genieten! Op onze tweede wandeldag ontmoeten we hier onze gids Steve, van Explore in Cornwall. Steve kent ieder plantje, dier en verhaal over Cornwall, een man met enorm veel kennis die ook nog eens heel goed kan vertellen.

Vanuit Sennen Cove klimmen we direct weer een klif op, naar een uitzichtpunt. Het is mistig en er staat een stevige wind, we worden bijna van het uitzichtplatform geblazen! Steve vertelt honderduit over de landschapskenmerken en de tekenen van vervlogen tijden. Zo komen we langs een grafmonument uit de Bronstijd die wat weg heeft van onze hunnenbedden en meerdere landtongen waar in de IJzertijf kastelen stonden, herkenbaar aan de greppels die over de landtong lopen. Het pad slingert over de klif naar Land’s End, de meest westelijke punt van Engeland. Vandaag is het rustig, maar in het hoogseizoen word je hier overvallen door een enorme invasie van toeristen. Heel spectaculair vind ik Land’s End niet na al die prachtige landtongen die ik de afgelopen dagen al gezien heb en Steve belooft ons dat er nog veel spectaculairdere landtongen gaan volgen. Wanneer we zo’n 500 meter van Land’s End vandaan zijn, is er geen toerist meer te zien.

 

Vissers Sennen Cove - South West Coast Path

 

Uitzicht op Lands End - South West Coast Path

 

Iets verder moeten we afwijken van het pad, want een deel van het pad is verdwenen in de zee. We pakken een hoger gelegen pad. Dan ineens blijft Steve staan, pakt zijn verrekijker en maant ons stil te zijn. Onder ons zit een slechtvalk, het snelste wezen op aarde. Door de verrekijker is goed te zien hoe deze dame haar omgeving haarfijn in de gaten houdt.

Bovenop de klif bestaat het landschap voornamelijk uit gras en heidegrond. Hier bovenop de klif zie ik een raar verroest rond ding. Steve laat zien dat er verderop nog een staat. Het zijn overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog. Deze nu zo rustige plek was in de Tweede Wereldoorlog de plek waar militairen schiettraining kregen. In een rotsblok verderop vind je kogelgaten en zie je hier en daar zelfs nog een kogel zitten.

Het pad daalt af naar Porthgwarra, waar we voor het eerst over een zandstrand lopen! Een mooie afsluiting van ons weekend op het South West Coast Path.

 

Wandelaars South West Coast Path

 

Porthgwarra - South West Coast Path

 

Goed om te weten over het South West Coast Path

 • De route is heel goed gemarkeerd, fout lopen is (bijna) niet mogelijk. Er zat in deze twee etappes maar 1 puntje waar we twijfelden, maar dat kwam ook doordat we de route de andere kant op volgden.
 • De complete gids voor het South West Coast Path is een rijke bron aan informatie, met duidelijke dagetappes. Helaas ontbreken hierin wel de kaarten.
 • Kaartmateriaal is online te bestellen. In de gids staat aangegeven welke kaart je nodig hebt.
 • Zorg voor een goede conditie. Het bewandelen van het South West Coast Path is relatief zwaar.
 • Openbaar vervoer is niet overal voorhanden. Informeer hier goed naar.
 • Niet overal op het pad heb je mobiel bereik. Steve adviseerde ons een eenvoudige mobiele telefoon mee te nemen. Deze hebben beter bereik dan een smartphone zodat je in geval van nood altijd iemand kan bereiken.
 • Laat bij de accommodatie weten waar je gaat wandelen. Mocht je niet terugkomen, dan kunnen zij alarm slaan.
 • Accommodaties vind je overal in de dorpen, van zeer luxe tot eenvoudig. Steve adviseerde om één accommodatie voor meerdere dagen te boeken en van daaruit een aantal etappes te lopen, gebruik makend van een huurauto en openbaar vervoer. 
 • Campings zijn er voldoende langs het pad. Wildkamperen is verboden!
 • Op het South West Coast Path wordt je blootgesteld aan de wind. Let goed op de weersvoorspellingen.
 • Ga goed voorbereid op pad.
 • Er zijn organisaties die bagagevervoer aanbieden. Zo kun je zonder al te zwaar te sjouwen genieten van het pad.
 • Langs de route is niet altijd horeca aanwezig, houdt hier rekening mee wanneer je op pad gaat.
 • Geniet vooral van de indrukwekkende omgeving en de mooie ontmoetingen.
 • Bezoek voor meer informatie over het South West Coast Path en ideeën voor een 3-, 5-, of 7-daagse wandelvakantie: www.southwestcoastpath.org.uk/nl.

 

Winactie – GESLOTEN

Ben jij van plan om het South West Coast Path te gaan wandelen? Ik mag een tas vol informatie weggeven, inclusief de complete Nederlandse wandelgids! Laat voor 1 mei in een reactie onder deze blogpost weten waarom jij het South West Coast Path gaat wandelen en like dit bericht op Facebook. Op 6 mei wordt de winnaar bekend gemaakt op mijn Facebookpagina.

 

Ik wandelde het South West Coast Path op uitnodiging van The South West Coast Path Association.

 

Meer lezen over mijn buitenlandse wandelingen?

Bewaar deze wandeling op Pinterest: 

Wandelen in Engeland - South West Coast Path (1)

SNP Wandelvakanties Engeland

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Wat een prachtige omgeving is dit ook weer. Echt een aanrader voor een lekkere, actieve uitwaai vakantie!

 • 2 jaar geleden hebben we een stukje van het south west coast path gelopen. Om en nabij Lands ends. Dit was min of meer “toevallig” toen we met onze boot in Fallmouth lagen. Dit jaar terug met de boot richting Poole en weer een stukje lopen maar dan voorbereid.( hopelijk met dit mooie pakket). Het is zo onzettend mooi in zuid engeland.

 • Volgend jaar mei wil ik het South West Coast Path gaan wandelen. In principe wil ik de hele 630 miles in zo’n 8 weken gaan wandelen. Tot die tijd (bijna een jaar) ga ik trainen, zodat ik veel kilometers kan wandelen. Ik heb al een Engelstalig boekje, maar een Nederlandstalige gids zo welkom zijn. Duimen dus ??.

 • Ik krijg meteen zin om daar ook te gaan lopem em wel zo snel mogelijk. Wie weet, al snel. Zeker als ik een kansje maak op de informatietas met inhoud. Mooi verslag weer Wanda,

 • Ja ik ga ik deze zomer naar Engeland en hoop een stukje van het pad te gaan lopen ? nu alleen nog bepalen welk stuk? Lastig!

 • Ga dit jaar wandelen in Ierland, de Kerry Ring en.the Beara Way. Misschien is het South West Path wat voor 2018? Lijkt me een.schitterende route om te wandelen.

 • Wow! Wat een inspiratie! Wij gaan in Augustus naar Devon en gezien wij graag wandelen zocht ik iets wat ons een uitdaging zou bieden. South West Coast wordt het nu – bedankt, Wanda! Enne… als je de materialen kwijt wilt, kunnen wij deze goed gebruiken ?

 • WoW, dat ziet er mooi uit! Dat ruige stuk kust is zo gaaf! Leuk om te lezen!

 • Als ik die foto’s zie, krijg ik gewoon zin om weer daar te gaan wandelen. Jaren geleden heb ik wat magische wandelingen in Land’s End gemaakt. Nu gaan we waarschijnlijk weer naar Engeland. Als het weer goed is, komen we misschien in het noorden terecht en zou ik een stukje van hadrians wall kunnen lopen, maar dit prachtige pad blijft ook een optie ( vooral na het lezen van je verslag)!

 • Super leuk om je enthousiaste blog te lezen. Aangezien ik met mijn wandelmaatje Henk elk jaar in oktober een week ga hiken, lijkt me na de westhighlandway, easthighlandway, the twomoorsway en de Sunshinecoasttrail in Canada, het Southwest Coast Path me een fantastische uitdaging. Eens kijken hoeveel kilometers van het Southwest Coast path we kunnen wandelen. Jouw mooie pakket komt daar zeker bij van pas! Fingers crossed!

 • Wooow, dit brengt goede herinneringen naar boven. Dit was de eerste rugzakwandelvakantie (maar zeker niet de laatste) van mijn man en mij samen in 1999 ? Prachtige uitzichten vanaf de kliffen, heerlijk thee drinken (met scones) in elk haventje waar we langs kwamen en kamperen op een grasveldje bij een boer op het erf. Geweldig!!! Ik hoop volgend jaar met een of beide kinderen Hadrians wall te kunnen gaan lopen. Maar eerst dit jaar naar Wales.

 • Ik ben toch wel een beetje jaloers nu. Ik zou ook graag dit pad verkennen. Alleen zie ik dat niet zitten, dus zal voorlopig nog de plannen opbergen. Nog veel wandelplezier !

 • Wij hebben het hele pad gelopen, 5 zomers en elke vakantie 12 wandeldagen. Zwaar in het begin, maar na 2 zomers wende het….Toen we in Penzance waren zijn we ook nog even naar The Ilses of Scilly geweest. Prachtig, nog elke keer als ik er aan denk vreselijke heimwee. Binnenkort lopen we The Isle of Wight in de rondte.
  Het is echt een aanrader!

 • Wat is jouw verhaal een feest der herkenning! Ik heb de tocht van St. Ives naar Penzance gelopen met rugzak op in 5 dagen en onderweg in B&B gelogeerd. Zooo genoten van alle natuur en cultuur. In 1 woord een fantastische ervaring.

 • Na het lezen van het Zoutpad ben ik helemaal geïnspireerd geraakt om het South West Coast Path te gaan lopen. Wat een inspiratie!