S:t Olavsleden: de voorbereiding

Ben jij van plan om de S:t Olavsleden in Zweden te gaan wandelen? Super tof, doen! Ik heb in 2019 de eerste helft van de het Olavspad in Zweden gewandeld en vertel je graag alles over de voorbereidingen en wat je kunt verwachten tijdens de tocht.

Trainen voor een pelgrimstocht

Het is verstandig om niet ongetraind aan een lange trektocht te beginnen. Hoewel het eerste deel van de Olavsleden relatief vlak is en de paden goed begaanbaar, is het toch verstandig om in Nederland al wat trainingskilometers gelopen te hebben, met de rugzak en de spullen die je mee gaat nemen op je tocht. Zo kan je lichaam alvast wennen aan de ontberingen van een lange afstandswandeling met bepakking.

Na de twee weken Camino Frances die ik vorig jaar liep heb ik mijn conditie redelijk op pijl weten te houden door regelmatig te gaan wandelen. Ondanks dat heb ik dit voorjaar nog twee trainingsweekenden gedaan, met volle bepakking om mijn lichaam weer te laten wennen aan een aanzienlijke hoeveelheid kilo’s op mijn rug. Ik wandelde de NS-wandeling Vechtdal en liep vier dagen door de Eifel om ook een klein beetje bergtraining te hebben.

Naast het wandelen doe ik regelmatig spierversterkende oefeningen voor mijn benen. Dit zorgt ervoor dat mijn knieën minder belast worden en de kans op blessures kleiner wordt.

Wandel je nog niet zo veel, maar wil je wel graag een Pelgrimstocht maken. Schrijf je dan nu in voor de Online Wandeltraining en train naar een wandeling van 20 kilometer.

De reis naar het begin van de S:t Olavsleden

Het startpunt van de S:t Olavsleden is in Selånger. Hier zetten de heilige Olav voet aan wal na zijn ballingschap in Rusland. Selånger is een klein plaatsje westelijk van de stad Sundsvall. Vanuit Sundsvall is er een aanlooproute van ongeveer 8 kilometer naar Selånger die gemarkeerd is. Er rijdt ook een bus van Sundsvall naar Selånger.

Om in Sundsvall te komen zijn er verschillende opties:

1. Vliegen naar Sundsvall

Sundsvall heeft een kleine luchthaven voor nationale vluchten. Wanneer je naar Sundsvall vliegt, heb je minimaal één overstap in Stockholm. Een ticket van Amsterdam naar Sundsvall kan redelijk aan de prijs zijn, maar het is wel de snelste manier om in Sundsvall te komen. Toen ik wilde boeken voor de periode dat ik ging, zou dat mij ruim 500 euro kosten voor een retourvlucht, inclusief ruimbagage en belastingen.

2. Vliegen naar Stockholm en per trein naar Sundsvall

Een goedkopere optie is om te vliegen naar Stockholm en vervolgens de hogesnelheidstrein naar Sundsvall te pakken. Ik kocht een retourticket Stockholm voor 250 euro bij KLM. Een treinticket bij SJ (de Zweedse spoorwegen) kost tussen de 40 en 80 euro, afhankelijk hoe ver vooruit je de trein boekt.

3. Met de Trein van Nederland naar Sundsvall

Zweden heeft een prima spoornetwerk. Vanuit Nederland is het ruim een dag reizen per trein naar Sundsvall. Je moet een aantal keer overstappen en maakt gebruik van een nachttrein. Je kunt je treintickets zelf boeken bij HappyRail of via Treinreiswinkel.

Het is dus verstandig om goed te kijken naar de prijzen en de verschillende opties om in Sundsvall te komen.

Terug naar huis

De route loopt naar Trondheim in Noorwegen. Trondheim heeft een eigen vliegveld, waarvandaan je met een tussenstop weer terug kunt vliegen naar Amsterdam.

Loop je niet de hele route? De route in Zweden loopt tot Åre bijna parallel aan de spoorlijn. Dit maakt hemakkelijk om daar waar je uitkomt een trein te pakken terug naar huis of het vliegveld.

De route

De S:t Olavsleden is in totaal 580 kilometer. Met een gemiddelde afstand van 20 kilometer per dag zou je hem in ruim vier weken kunnen wandelen. Vorig jaar verkende ik dit Olavspad in vijf dagen en liep een paar delen van etappes. Zo kreeg ik al een goed idee bij de zwaarte van de route en de uitdagingen die ik tegen zou komen.

De route is goed gemarkeerd, ter ondersteuning is er een Nederlandstalige wandelgids en zijn de GPX-tracks te downloaden.

Pelgrimspaspoort Olavspad

Het Pelgrimspaspoort heb je nodig om de stempels te verzamelen die je kunt krijgen in de verschillende accommodaties, pelgrimscentra en langs de route. Wanneer je in Trondheim aankomt en minimaal de laatste 100 kilometer hebt afgelegd van het pad, ontvang je de Olavsbrev. Het Pelgrimspaspoort is verkrijgbaar bij het toeristeninformatiebureau in Sundsvall en het Pelgrimscenter in Selånger.

Overnachten op de S:t Olavsleden

Er zijn voldoende kleinschalige overnachtingsmogelijkheden langs de route. Het is niet noodzakelijk om een tent mee te nemen, maar wij doen dat wel. Wanneer je een tent bij hebt, kun je de tocht namelijk een stuk avontuurlijker en goedkoper maken door te gaan wildkamperen. In Zweden en Noorwegen is het bijna overal toegestaan in de natuur te kamperen, zolang je 150 meter afstand houdt van huizen en hekken. Op boerenland moet je toestemming vragen van de boer.

Langs de route zijn ook veel campings te vinden, mocht je wildkamperen iets te avontuurlijk vinden.

Natuurlijk zijn er ook pelgrimsherbergen, hostels en b&b’s te vinden langs de route. Voor deze accommodaties is het wel aan te raden om een slaap- of lakenzak mee te nemen. Het is aan te raden om je accommodatie minimaal een dag van tevoren te reserveren. Je kunt er ook voor kiezen om een 9-daagse pelgrimage op de S:t Olavsleden te boeken met accommodaties en bagagevervoer.

We gaan het kamperen combineren met verschillende accommodaties. Voor de eerste avond hebben we alvast een bed gereserveerd Selånger bij The Little Apple Farm, zodat we ’s ochtends op tijd kunnen starten.

Update: Inmiddels heb ik de Olavsleden voor de helft gelopen. De tent is in mijn tas blijven zitten. Bijna alle campings hebben kleine blokhutten die niet al te prijzig zijn voor een nacht. Hieronder een overzicht van de plaatsen waar ik overnacht heb tussen Sundsvall en Nälden.

Hier heb ik overnacht op de S:t Olavsleden

  • 1e nacht: Lilla Äppelgården: KUNGSNÄS 115, 855 90 Sundsvall
    Ligt aan de rand van Selånger, vlak bij de start. Je verblijft op de benedenverdieping van een woonhuis met slaapbank, eethoek en eigen badkamer. Er is plek voor 2 personen. Ontbijt en lunch kunnen ze regelen.
  • 2e nacht: Solgarden: Sköle 190 Matfors
    Ligt een aantal kilometer na het dorp Matfors aan de rivier. Hele lieve mensen en mooie plek om te overnachten in een pelgrimshut voor maximaal 5 personen, met eigen kookgelegenheid.
  • 3e nacht: Stöde Camping: Kälsta 107 Stöde
    In een trekkershutje, klein en eenvoudig met eigen kookgelegenheid. Mooie ligging aan de rivier.
  • 4e nacht: Camp Midadventure: Rombäck 850 Torpshammar
    In een trekkershut met eigen kookgelegenheid, ook mooie ligging aan de rivier.
  • 5e nacht: Hussborgs herrgard Golf & Konferens: Hussborg 432 Ljungaverk Hostel op golfbaan, eenvoudige kamer met badkamer op de gang. Dineren en ontbijten kan in het restaurant van de golfbaan.
  • 6e nacht: Camping Träporten: Borgsjöbyn 139 Erikslund
    Camping met Nederlandse eigenaren, erg vriendelijk en behulpzaam. Hebben een pelgrimshut met kookgelegenheid die je deelt met 3 andere personen, maar je kunt ook een eigen hut huren tegen een meerprijs. Mooie ligging aan een meer. Hier hebben ze een wasmachine! Dineren en ontbijten kan in het restaurant van de camping.
  • 7e nacht: Lömbacken
    Deze staat niet in de gids, maar is wel echt een aanrader! Als je mailt naar karstin.leander@telia.com kun je reserveren. Eenvoudige woonwagen met drie bedden en een tafel met stoelen. Geen kookgelegenheid, geen stroom, water wordt gebracht door de gastvrouw. Zij kan ook maaltijden verzorgen. Je zit echt in de middle of nowhere, maar super gaaf!
  • 8e nacht: Hotell Jämtkrogen: Riksvägen 1 Bräcke
    Prima hotel, wel wat prijzig t.o.v. de andere accommodaties. Diner en ontbijt is mogelijk in het restaurant van het hotel.
  • 9e nacht: Camp Viking: Hannasen 107 Gällö
    In een trekkershutje, ze hebben er 1 voor pelgrims waar ze 4 pelgrims in onder kunnen brengen. Belgische eigenaren, super vriendelijk en behulpzaam. Hier hebben ze een wasmachine! Dineren kan in het restaurant van de camping.
  • 10e nacht: Bij een particulier in Pilgrimstad
    Ons werd aangeraden om bij Rita te overnachten, maar zij was niet thuis. Dus kwamen we bij een vriendin van haar terecht. Rita heeft een plek voor pelgrims in haar huis: Kvarnvägen 26 Pilgrimstad Phone: +46 70-650 27 97 rita@husritarna.se.
    Pilgrimstad Vandrarhem werd echt afgeraden (veel geld, weinig kwaliteit).
  • 11e nacht: Sörbygarden B&B: Grytan 112 Brunflo
    Misschien wel de mooiste B&B langs de route met fantastisch lekker eten! Zelf iets opwarmen kan hier ook, ontbijt en lunch kunnen geregeld worden.
  • 12e nacht: Clarion Hotel Grand Östersund: Prästgatan 16, 831 31 Östersund Prachtig hotel, maar wel behoorlijk aan de prijs
  • 13e nacht: Vallebo Rödön: Rödönsundet 418, Rödön
    Blokhut in de tuin bij particulieren, gebruik van toilet en badkamer in het huis. Super vriendelijke mensen! Zij kunnen ook alle maaltijden regelen.
  • 14e nacht: Helene Wikner: Faxnäldsvägen 27, Nälden
    blokhut bij particulieren in de tuin, gebruik van toilet en badkamer in het huis, aardige mensen Zij kunnen ook alle maaltijden regelen.

Paklijst S:t Olavsleden

Omdat we van plan waren om te gaan kamperen, nam ik best veel spullen mee. Mijn streven is altijd om niet meer dan 15 kilo te dragen, maar dat heb ik niet gered. In gesprek mat Shanna van Rayu Outdoor die mensen helpt bij het voorbereiden van een trektocht, kwam ik erachter dat een volwassen persoon 1/3 van zijn lichaamsgewicht kan dragen. Maar of dat nou fijn loopt?

Het belangrijkste van mijn uitrusting zijn mijn wandelschoenen en mijn rugzak. Ik wandel op mijn nieuwe Grisport Anden bergschoenen (een uitgebreide review volgt binnenkort). Deze zitten als gegoten. Op mijn rug draag ik de Osprey Ariel 65 liter rugzak. Deze heeft voor mij een perfecte pasvorm en alle ruimte die ik nodig heb om alles mee te kunnen nemen. Daarnaast draag ik natuurlijk een set wandelkleding en gebruik ik mijn wandelstokken.

Mijn paklijst voor de S:t Olavsleden ziet er als volgt uit:

Aantal Artikel Gewicht per stuk (gram) Totaal gewicht (gram)
1 Wandelgids Olavsleden 317 317
4 Wandelkaarten 68 272
1 Kompas 29 29
1 Contant geld, pasjes en paspoort 200 200
1 Deuter waterzak 2 liter 192 192
1 Wandelbroek (lang) 304 304
1 Wandelbroek (kort) 298 298
2 Wandelshirts 148 296
1 Bikini 160 160
1 Fleecevest 365 365
1 Regenponcho 329 329
1 Paar gemaschen 189 189
1 Jas 676 676
1 Paar sandalen 553 553
2 Paar wandelsokken 53 106
2 Onderbroeken 29 58
1 Sportbeha’s 100 100
1 Pet 62 62
1 Buff 30 30
1 Zonnebril + koker 85 85
1 Slaapzak 893 893
1 Slaapmatje (Exped) 543 543
1 Slaapmasker 5 5
1 Kussen/pomp (Exped) 147 147
1 Tent (Nigor Parula 2-persoons) 1893 1893
1 Bamboe bestekset 67 67
1 Bord 122 122
1 Mok 98 98
1 Zakmes 125 125
1 Primus Primetech stove 1.3 liter met 1 pan 735 735
1 Primus gas 380 380
1 Percolator en koffie 328 328
1 Kruiden 57 57
1 Opvouwbaar wasteiltje  54 54
1 Sponsje + vaatdoek 38 38
1 Care Plus Waterfilter 91 91
1 Droogmaaltijd 150 150
1 Pakje trek’n eat biscuits 130 130
1 Blikje gezouten cashewnoten 190 190
1 EHBO-setje (pleisters, fixomull, blarenprikkers, schaartje, arnicazalf, snelverband, gaasjes, driekantendoek, pijnstillers, ORS, pincet, tekenpas) 272 272
2 Wysi Wipe (tissues) 33 66
1 Toilettas met inhoud (Wilderness Wash, Deet, zonnebrandcreme, deodorant, tandenborstel, tandpasta, eeltvijl, 4 knijpers, borstel, elastiekjes, oogpotlood, spiegeltje, lippenbalsem, vaseline, borstel en herbruikbare wattenschijfjes) 540 540
1 Lichtgewicht handdoek 141 141
1 Waszak 43 43
1 Waterfles 34 34
1 Koplamp 87 87
1 Fototoestel Panasonic Lumic DMC TZ90 324 324
1 Statiefje 194 194
1 X-torm powerbank 15.000 mAh 314 314
1 Lader 73 73
1 E-reader 155 155
1 Notitieboek + pen 187 187
1 Flightbag 372 372
1 Rugzak 2000 2000
Totaal 15469 gram

In totaal kwam ik op ruim 15 kilo uit, zonder eten en water… Nou gaat er nog de helft van mijn tent af (die splitsen we op in twee rugtassen), dus dat werd 14,5 kilo. Met eten en water erbij schat ik in dat ik met ca. 16,5 kilo heb wandelen.

Benieuwd naar mijn avonturen op de S:t Olavsleden? Iedere dag heb ik een blog bijgehouden. Je leest hier het de dagverslagen van de Olavsleden:

Bewaar deze wandeling op Pinterest:


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 
Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Succes en veel wandel plezier
    En heel mooie foto’s

  • Veel succes en ik volg je op een pad dat ik ooit zelf eens wil volgen.

  • Beste Wanda, Heel veel succes en vooral heel veel wandelplezier. Ik ga je volgen, je schrijft heel fijn, leuk om te lezen