Wandelen is leuk! Ga je mee?
 

S:t Olavsleden: de voorbereiding

Volgende week stap ik, samen met een kennis, in het vliegtuig naar Zweden om daar twee weken de eerste helft van de Pelgrimstocht, het Olavspad, ofwel de S:t Olavsleden te wandelen. Ik kijk al een jaar uit naar dit moment en de voorbereidingen zijn dan ook al in volle gang. Want een goede voorbereiding is het halve werk.

 

Trainen voor een pelgrimstocht

Het is verstandig om niet ongetraind aan een lange trektocht te beginnen. Hoewel het eerste deel van de Olavsleden relatief vlak is en de paden goed begaanbaar, is het toch verstandig om in Nederland al wat trainingskilometers gelopen te hebben, met de rugzak en de spullen die je mee gaat nemen op je tocht. Zo kan je lichaam alvast wennen aan de ontberingen van een lange afstandswandeling met bepakking.

Na de twee weken Camino Frances die ik vorig jaar liep heb ik mijn conditie redelijk op pijl weten te houden door regelmatig te gaan wandelen. Ondanks dat heb ik dit voorjaar nog twee trainingsweekenden gedaan, met volle bepakking om mijn lichaam weer te laten wennen aan een aanzienlijke hoeveelheid kilo’s op mijn rug. Ik wandelde de NS-wandeling Vechtdal en liep vier dagen door de Eifel om ook een klein beetje bergtraining te hebben.

Naast het wandelen doe ik regelmatig spierversterkende oefeningen voor mijn benen. Dit zorgt ervoor dat mijn knieën minder belast worden en de kans op blessures kleiner wordt.

 

De reis naar het begin van de S:t Olavsleden

Het startpunt van de S:t Olavsleden is in Selånger. Hier zetten de heilige Olav voet aan wal na zijn ballingschap in Rusland. Selånger is een klein plaatsje westelijk van de stad Sundsvall. Vanuit Sundsvall is er een aanlooproute van ongeveer 8 kilometer naar Selånger die gemarkeerd is. Er rijdt ook een bus van Sundsvall naar Selånger.

Om in Sundsvall te komen zijn er verschillende opties:

1. Vliegen naar Sundsvall

Sundsvall heeft een kleine luchthaven voor nationale vluchten. Wanneer je naar Sundsvall vliegt, heb je minimaal één overstap in Stockholm. Een ticket van Amsterdam naar Sundsvall kan redelijk aan de prijs zijn, maar het is wel de snelste manier om in Sundsvall te komen. Toen ik wilde boeken voor de periode dat ik ging, zou dat mij ruim 500 euro kosten voor een retourvlucht, inclusief ruimbagage en belastingen.

2. Vliegen naar Stockholm en per trein naar Sundsvall

Een goedkopere optie is om te vliegen naar Stockholm en vervolgens de hogesnelheidstrein naar Sundsvall te pakken. Ik kocht een retourticket Stockholm voor 250 euro bij KLM. Een treinticket bij SJ (de Zweedse spoorwegen) kost tussen de 40 en 80 euro, afhankelijk hoe ver vooruit je de trein boekt.

Het is dus verstandig om goed te kijken naar de prijzen en de verschillende opties om in Sundsvall te komen.

 

Terug naar huis

De route loopt naar Trondheim in Noorwegen. Trondheim heeft een eigen vliegveld, waarvandaan je met een tussenstop weer terug kunt vliegen naar Amsterdam.

Wij gaan zelf maar twee weken, van de ruim vier weken voor de hele route, wandelen en lopen dus maar de helft van de route. Omdat we nog niet precies weten waar we eindig, hebben we alleen een retourvlucht naar Stockholm geboekt. De route in Zweden loopt tot Åre bijna parallel aan de spoorlijn. Dit maakt het voor ons makkelijk om daar waar we uitkomen een trein te pakken terug naar Stockholm. In Stockholm hebben we alvast een hotel geboekt op de avond voordat we weer naar huis vliegen. Zo hebben we ook nog een dag tijd om Stockholm te bezoeken.

 

De route

De S:t Olavsleden is in totaal 580 kilometer. Met een gemiddelde afstand van 20 kilometer per dag zou je hem in ruim vier weken kunnen wandelen. Vorig jaar verkende ik dit Olavspad in vijf dagen en liep een paar delen van etappes. Zo kreeg ik al een goed idee bij de zwaarte van de route en de uitdagingen die ik tegen zou komen.

De route is goed gemarkeerd, ter ondersteuning is er een Nederlandstalige wandelgids en zijn de GPX-tracks te downloaden.

 

Pelgrimspaspoort Olavspad

Het Pelgrimspaspoort heb je nodig om de stempels te verzamelen die je kunt krijgen in de verschillende accommodaties, pelgrimscentra en langs de route. Wanneer je in Trondheim aankomt en minimaal de laatste 100 kilometer hebt afgelegd van het pad, ontvang je de Olavsbrev. Het Pelgrimspaspoort is verkrijgbaar bij het toeristeninformatiebureau in Sundsvall en het Pelgrimscenter in Selånger.

 

Overnachten op de S:t Olavsleden

Er zijn voldoende kleinschalige overnachtingsmogelijkheden langs de route. Het is niet noodzakelijk om een tent mee te nemen, maar wij doen dat wel. Wanneer je een tent bij hebt, kun je de tocht namelijk een stuk avontuurlijker en goedkoper maken door te gaan wildkamperen. In Zweden en Noorwegen is het bijna overal toegestaan in de natuur te kamperen, zolang je 150 meter afstand houdt van huizen en hekken. Op boerenland moet je toestemming vragen van de boer.

Langs de route zijn ook veel campings te vinden, mocht je wildkamperen iets te avontuurlijk vinden.

Natuurlijk zijn er ook pelgrimsherbergen, hostels en b&b’s te vinden langs de route. Voor deze accommodaties is het wel aan te raden om een slaap- of lakenzak mee te nemen. Het is aan te raden om je accommodatie minimaal een dag van tevoren te reserveren.

We gaan het kamperen combineren met verschillende accommodaties. Voor de eerste avond hebben we alvast een bed gereserveerd Selånger bij The Little Apple Farm, zodat we ’s ochtends op tijd kunnen starten.

 

Paklijst S:t Olavsleden

Omdat we ook gaan kamperen, neem ik best veel spullen mee. Mijn streven is altijd om niet meer dan 15 kilo te dragen, maar dat ga ik niet redden. In gesprek mat Shanna van Rayu Outdoor die mensen helpt bij het voorbereiden van een trektocht, kwam ik erachter dat een volwassen persoon 1/3 van zijn lichaamsgewicht kan dragen. Maar of dat nou fijn loopt?

Het belangrijkste van mijn uitrusting zijn mijn wandelschoenen en mijn rugzak. Ik wandel dit jaar op mijn nieuwe Grisport Anden bergschoenen (een uitgebreide review volgt binnenkort). Deze zitten als gegoten. Op mijn rug draag ik de Osprey Ariel 65 liter rugzak. Deze heeft voor mij een perfecte pasvorm en alle ruimte die ik nodig heb om alles mee te kunnen nemen. Daarnaast draag ik natuurlijk een set wandelkleding en gebruik ik mijn wandelstokken.

 

Mijn paklijst voor de S:t Olavsleden ziet er als volgt uit:

Aantal Artikel Gewicht per stuk (gram) Totaal gewicht (gram)
1 Wandelgids Olavsleden 317 317
4 Wandelkaarten 68 272
1 Kompas 29 29
1 Contant geld, pasjes en paspoort 200 200
1 Deuter waterzak 2 liter 192 192
1 Wandelbroek (lang) 304 304
1 Wandelbroek (kort) 298 298
2 Wandelshirts 148 296
1 Bikini 160 160
1 Fleecevest 365 365
1 Regenponcho 329 329
1 Paar gemaschen 189 189
1 Jas 676 676
1 Paar sandalen 553 553
2 Paar wandelsokken 53 106
2 Onderbroeken 29 58
1 Sportbeha’s 100 100
1 Pet 62 62
1 Buff 30 30
1 Zonnebril + koker 85 85
1 Slaapzak 893 893
1 Slaapmatje (Exped) 543 543
1 Slaapmasker 5 5
1 Kussen/pomp (Exped) 147 147
1 Tent (Nigor Parula 2-persoons) 1893 1893
1 Bamboe bestekset 67 67
1 Bord 122 122
1 Mok 98 98
1 Zakmes 125 125
1 Primus Primetech stove 1.3 liter met 1 pan 735 735
1 Primus gas 380 380
1 Percolator en koffie 328 328
1 Kruiden 57 57
1 Opvouwbaar wasteiltje  54 54
1 Sponsje + vaatdoek 38 38
1 Care Plus Waterfilter 91 91
1 Droogmaaltijd 150 150
1 Pakje trek’n eat biscuits 130 130
1 Blikje gezouten cashewnoten 190 190
1 EHBO-setje (pleisters, fixomull, blarenprikkers, schaartje, arnicazalf, snelverband, gaasjes, driekantendoek, pijnstillers, ORS, pincet, tekenpas) 272 272
2 Wysi Wipe (tissues) 33 66
1 Toilettas met inhoud (Wilderness Wash, Deet, zonnebrandcreme, deodorant, tandenborstel, tandpasta, eeltvijl, 4 knijpers, borstel, elastiekjes, oogpotlood, spiegeltje, lippenbalsem, vaseline, borstel en herbruikbare wattenschijfjes) 540 540
1 Lichtgewicht handdoek 141 141
1 Waszak 43 43
1 Waterfles 34 34
1 Koplamp 87 87
1 Fototoestel Panasonic Lumic DMC TZ90 324 324
1 Statiefje 194 194
1 X-torm powerbank 15.000 mAh 314 314
1 Lader 73 73
1 E-reader 155 155
1 Notitieboek + pen 187 187
1 Flightbag 372 372
1 Rugzak 2000 2000
Totaal 15469 gram

 

In totaal kom ik op ruim 15 kilo uit, zonder eten en water… Nou gaat er nog de helft van mijn tent af (die splitsen we op in twee rugtassen), dus dan kom ik uit op zo’n 14,5 kilo. Met eten en water erbij schat ik in dat ik met ca. 16,5 kilo ga wandelen. Dat wordt pittig!

Benieuwd naar mijn avonturen op de S:t Olavsleden? Ik ga proberen regelmatig te bloggen vanaf 28 juli. Volg mij op Facebook en Instagram voor updates.

 


Vind jij het lastig om alleen te gaan wandelen? Verdwaal je snel of voel je je niet altijd even veilig?

Dan is het Sterker in je Wandelschoenen – oriëntatie- en weerbaarheidsweekend echt iets voor jou!


 

Post Tags

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste reacties
  • Succes en veel wandel plezier
    En heel mooie foto’s

  • Veel succes en ik volg je op een pad dat ik ooit zelf eens wil volgen.

  • Beste Wanda, Heel veel succes en vooral heel veel wandelplezier. Ik ga je volgen, je schrijft heel fijn, leuk om te lezen