S:t Olavsleden dag 4: Torpshammar – Ljungaverk

Vandaag mochten we uitslapen van onszelf, want de etappe voor dag 4 is maar 15 kilometer. Toch ben ik om 6 uur wakker, maar ik besluit me nog even om te draaien, het is nog zo koud!

2 uur later word ik weer wakker en kom in beweging. Ontbijtje, afwassen, inpakken, hutje schoonmaken en weer op pad. We lopen terug naar de route om daarna een makkelijk verkoopbare gravelweg door het boerenland te volgen.

Het is nog steeds een beetje fris en ik heb zowaar mijn jas aangetrokken. Gelukkig kan die al vrij snel uit en wandelen we heerlijk in de zon verder. Er staat vandaag volgens het boekje 35% asfalt op de planning, maar de asfaltwegen die we bewandelen zijn allemaal erg rustig en slingeren loom tussen de bomen door. Wel lopen we een aantal stukken langs de E14, een snelweg die wij zouden bestempelen als provinciale weg.

In Fränsta zijn we verrast een terrasje te zien. Die zijn we nog nauwelijks tegengekomen op de route. Het terras hoort bij de supermarkt, waar we koffie uit een automaat kunnen halen. Misschien niet ideaal, maar we genieten er enorm van! De medewerker van de supermarkt vind ons volgens mij maar raar, we blijven erg lang zitten en genieten van de koffie, schaduw een een echte stoel!

Na Fränsta is de route wondermooi. Eerst passeren we een schattig wit kerkje aan het water en daarna lopen we over een smal onverhard paadje langs de rivier. Mijn wandelmaatje en ik stralen en blijven maar foto’s maken.

Bij Vikbron pauzeren we bij de langste houten brug van Zweden. We toveren een heerlijke lunch uit onze tas en genieten van het uitzicht over de rivier.

Wanneer we weer verder lopen komt Aina ons achterop gelopen. Ik heb contact met haar gehad via de Facebook groep van de S:t Olavsleden. Zij heeft een B&B vlak bij de route in een oude kapel. Ze loopt een stukje met ons op en we hebben een heel leuk gesprek. Ons etappe doel ligt echter verderop, dus we lopen door, maar ik weet zeker dat deze enthousiaste vrouw een goede gastvrouw is voor pelgrims die onderweg zijn.

De route blijft mooi over smalle slingerende paadjes tussen rotsblokken en bomen door langs de stroomversnellingen van de rivier. Er zit een permanente glimlach op mijn gezicht en ik geniet met volle teugen van de route, de fijne gesprekken met mijn wandelmaatje en de mooie ontmoetingen.

In Ljungaverk hopen we een kamer te bemachtigen bij Vita villan. Helaas staan de eigenaren net op het punt te vertrekken naar hun andere huis om een lekkage op te lossen. Ze wijzen ons de weg naar de volgende accommodatie, bieden ons aan om ons water bij te vullen en zetten een stempel in ons paspoort. Wat een lieve mensen!

We lopen door naar Hussborgs herrgård, een golfclub met hostel. Daar ploffen we neer op het terras en genieten van een drankje met uitzicht op de laatste hole. Die laatste hole blijkt een lastige en we zien menig balletje fout gaan.

We zijn blijkbaar een bijzondere verschijning op de golfbaan, want zodra we opstaan en onze tassen op onze rug slingeren om naar onze kamer te gaan worden we aangesproken door vier heren. Ze kennen de S:t Olavsleden, maar zijn verbaasd dat we met bepakking lopen. Volgens hen kunnen we volgende keer de tas beter op een karretje zetten die we vooruit duwen… Ik weet niet of dat zo succesvol gaat zijn. Ze wensen ons een goede tocht en gaan een kamer regelen.

Niet veel later hebben we een kamer geregeld en komt de kok vast het menu van vanavond voor ons vertalen. Na een warme douche en een goede maaltijd komen we helemaal tot rust.

Uiteindelijk liepen we vandaag toch nog 19 kilometer. Morgen wordt een soort van rustdag en staat er maar 10 kilometer op de planning. De camping waar we morgen overnachten heeft een sauna, daar kijk ik nu al naar uit!

Lees hier het verslag van dag 5 op de S:t Olavsleden.

Bewaar deze wandeling op Pinterest:

 

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Klinkt weer als een top dag!! Geniet van de avond!

 • Heb weer genoten van je verhaal, , Geniet morgen van de sauna

 • Mooi verhaal en de foto’s zijn weer schitterend .

 • Weer een mooie blog van een mooie route, geweldig mooi lijkt me dit.
  Geniet ervan.

 • Oeh, wat klinkt dit als een supertoffe reis! Ben echt verliefd op Zweden geworden, het is zo’n prachtig land en zulke fijne mensen!
  Geniet er van!

 • De etappes worden steeds korter. Kom je nog wel dit jaar thuis😂? Weer een mooi verhaal! Die mannen bij de golfbaan dachten zeker een nieuwe caddy gevonden te hebben in jullie met he grote tassen!!!

 • Leuk om zo met jullie mee te lezen 🙂
  Heb je dit onderweg geschreven? Op een telefoontje? Of ben je stiekem alweer thuis?