Stadswandeling Amersfoort: wandelen langs de highlights

Meerdere wandelingen die ik in het verleden gemaakt heb, startten in Amersfoort. Maar nog nooit had ik een echte stadswandeling hier gemaakt. Tijd om daar een keer verandering in te brengen! In het kader van de oktober wandelmaand in Utrecht, trok ik naar de Keistad.

 

Stadswandeling Amersfoort

De Stadswandeling Amersfoort die ik gemaakt heb, gaat langs de top 15 bezienswaardigheden die is samengesteld door de inwoners van Amersfoort. Stuk voor stuk bezienswaardigheden die je niet mag missen, aangevuld met de fijnste plekjes om even uit te rusten.

De wandelroute is verkrijgbaar voor € 3,95 bij de VVV. Daarvoor krijg je een mooi boekje met daarin de routebeschrijving, een duidelijke kaart en heel veel informatie over alles dat je tegenkomt op de route.

Ben je klaar voor een rollercoaster aan bezienswaardigheden en highlights? Lees dan snel verder!

 

Onze Lieve Vrouwetoren

De wandeling start bij de Onze Lieve Vrouwetoren, naast de VVV. Deze toren is met haar ruim 98 meter de blikvanger en trots van de stad. Het Mirakel van Amersfoort was in 1444 aanleiding om de toren te bouwen. Tot 1787 stond er ook nog een kapel naast, de contouren hiervan staan op het plein.

 

Lieve Vrouwetoren

 

Wist je dat deze toren het kadastraal middelpunt van Nederland is? Als je hier meer over wilt weten, kun je de begane grond van de toren dagelijks bezoeken van april tot en met oktober. Op het exacte nulpunt is een bijzondere animatie te zien. Daarnaast wordt er een mooie videoprojectie over het culturele erfgoed van de stad getoond. Ben je daarna benieuwd naar de rest van de toren? Dagelijks om 14:00 uur kun je hem beklimmen, koop hiervoor een kaartje bij het VVV.

 

Wandelen door Amersfoort

Vanaf de Onze Lieve Vrouwetoren wandel ik door de gezellige winkelstraten richting de Amersfoortse Kei die sinds 1903 het symbool van de stad is.

 

Jonkheer Everard Meyster sloot, volgens het volksverhaal een weddenschap met een aantal vrienden dat hij de Amersfoorters zo gek zou krijgen dat ze de zwerfkei vanaf de Waelberch bij Soesterberg naar de stad zouden trekken. Op 7 juni 1661 trokken 400 inwoners van Amersfoort de kei op een slee naar de Varkensmarkt. Zij werden daarbij door de “dolle jonker” getrakteerd op bier en krakelingen. Toen de Amersfoorters inzagen dat ze zo stom waren geweest zich in te spannen voor iets dat volkomen zinloos was, begroeven zij de kei in 1672 op de Varkensmarkt. Latere generaties schaamden zich niet voor het voorval. In 1903 werd de kei daar weer opgegraven en maakten ze het tot symbool van de stad.

Bron: Wikipedia

 

De Kei staat op een grote sokkel langs de randweg rond het centrum, aan het begin van het Zocherplantsoen. Vanaf de kei loopt de wandeling door het Zocherplantsoen, waar nog meer grote keien liggen. Dit plantsoen werd in 1840 aangelegd op de oude stadswallen van Amersfoort in Engelse Landschapsstijl. Onder mijn voeten knisperen de beukennootjes van de vele verschillende soorten beukenbomen die hier in het park staan.

Ik passeer het voormalig klooster Mariënhof, waar tegenwoordig de mooie wijnbar Zuster Margaux is gehuisvest. In de tuin van dit voormalige klooster staan verschillende kunstwerken en er heerst een serene rust. Het is nog te vroeg voor een glaasje wijn, dus ik loop door.

Tijdens de stadswandeling maakt mijn fototoestel overuren. Niet ver van het voormalig klooster Mariënhof ligt de indrukwekkende Waterpoort Monnikendam bij de entree van de Heiligenbergerbeek. Uiteraard wordt deze vanuit verschillende hoeken door mij vastgelegd 😉.

 

Plantsoen Amersfoort

Monnikendam

Zicht op de onze lieve vrouwetoren

 

Na het plantsoen, duikt de wandeling het historische centrum weer in. Al vrij snel sta ik bij de Amersfoortse Muurhuizen. Deze muurhuizen zijn gebouwd met de stenen van de oude stadsmuur en volgen het verloop van de oude stadsmuur nauwkeurig. Het is een schattig smal straatje met een keur aan verschillende oude huisjes.

Niet ver van de Muurhuizen ligt het Mondriaanhuis aan de Kortegracht. De kunstenaar Pieter Cornelis Mondriaan is hier in 1872 geboren. Omdat de stadswandeling maar 4,5 kilometer is, heb ik alle tijd om het museum te bezoeken. In het museum word ik meegenomen in het leven van Mondriaan. Natuurlijk is er ook veel ruimte voor zijn kunst en door audiovisuele elementen leer ik meer over zijn kunst. Aan het eind van de reis door zijn leven is er een doe-het-zelf atelier, ik ben vandaag niet echt in een creatieve bui en zet mijn wandeling voort.

 

4 Doorkijkje

Muurhuizen stadswandeling Amersfoort

6 Gedicht aan de kortegracht

 

Terug bij de Muurhuizen volg ik dit straatje nog een stukje, voor ik de singel oversteek. Bij Theeschenkerij Something Else neem ik even tijd voor een lekker kopje thee om alle indrukken op mij in te laten werken.

Met nieuwe energie wandel ik verder, langs de Kamperbinnenpoort naar het Hofje Armen de Poth. Dit is echt zo’n verborgen parel in de stad, die van maandag tot en met zaterdag gratis te bezoeken is. Zodra ik het hofje binnenstapt overvalt de stilte en rust mij. In de tuin van het hofje is momenteel een beeldenexpositie te zien van Galerie De Ploegh.

 

8 Quote

11 Theeschenkerij

14 Hofje Armen de Poth

 

Ik ben nog maar op de helft en ik heb al zoveel gezien! Snel ga ik verder, weer richting het plantsoen op de stadswal. Terwijl ik door het plantsoen langs de stadsmuur verder wandel geniet ik van de natuur in de stad, wat is Amersfoort toch groen! In de stadsmuur zit een Pelgrimsteken gemetseld. Het is een kunstwerk uit 1970 van A. van Veenhuizen-Pool en verwijst naar het Mirakel van Amersfoort.

Het plantsoen komt uit bij de Koppelpoort, misschien wel het meest imposante monument van Amersfoort. Deze unieke land- en waterpoort is rond 1400 gebouwd als onderdeel van de tweede ommuring van de stad. Het was de toegang tot de stad over land en over water. De poort was een belangrijk punt in de verdediging van de stad.  Bijzonder is dat de poort grotendeels in oorspronkelijke staat bewaard is gebleven.

 

16 Pelgrimsteken Amersfoort

18 Herfst in Amersfoort

21 Koppelpoort

 

Door de Koppelpoort, langs de Eem loop ik even richting de ‘nieuwe stad’. Hier hangt een speciale ongedwongen sfeer. Bij Het Lokaal strijk ik even neer voor een kopje koffie. Ze hebben eind vorige maand een prijs gewonnen voor de lekkerste koffie van Nederland! Daarna struin ik nog even door hun fijne streeksupermarkt vol verse producten.

Terug bij de Koppelpoort, pak ik de wandeling weer op. Zigzaggend wandel ik door het oude centrum, over pittoreske klinkerstraatjes, gezellige pleintjes en smalle steegjes. Op het Hof, een groot plein midden in het centrum, zijn ze net de markt aan het afbreken, wat een bedrijvigheid! Ik wandel rustig verder, even langs de St. Joriskerk en dan door een smal steegje naar de Krommestraat. Deze winkelstraat nodigt uit tot shoppen, maar mijn voeten zijn moe van al het slenteren door de mooie straatjes van Amersfoort en mijn hoofd zit vol met indrukken van deze mooie stadswandeling.

 

22 Kerk op 't Zand

23 Havik

24 Havik

 

Terug op het Onze Lieve Vrouwekerkhof plof ik nog even neer op één van de gezellige terrasjes voor ik aan de terugreis begin.

 

Praktische informatie

Routebeschrijving: Stadswandeling Amersfoort
Afstand: 4,5 kilometer
Startpunt: Lieve Vrouwekerkhof
Parkeren: Parkeergarage Stadhuisplein
Openbaar vervoer: Station Amersfoort (15 minuten wandelen)
Honden: In de winkelstraten van Amersfoort geldt een verbod voor honden.
Horeca: Diverse horecagelegenheden langs de route

 

Komende weken ga ik nog meer wandelingen maken in de provincie Utrecht. De volgende keer ga ik op pad in Bunschoten-Spakenburg.

 

Wil je meer lezen over de wandelingen die ik al gemaakt heb in Utrecht? Bekijk en lees dan ook deze blogposts:

Bewaar deze wandeling op Pinterest:

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Routebureau Utrecht. Zoals je van mij gewend bent, deel ik altijd eerlijk mijn eigen mening en ervaring.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Wederom erg beeldend beschreven . Hij staat genoteerd .

  • wat een inspirerende wandeling met weer prachtige foto’s en teksten….

  • Wat leuk dat je in Bunschoten Spakenburg gaat wandelen Wanda. Weet je al wanneer en waar?

    Stadsgracht met de korenmolen niet overslaan en vanaf de nieuwe begraafplaats ligt een leuk wandelpad dat helemaal doorloopt naar de dijk. Daar sla je linksaf en kom je bij de haven uit. Veel wandelplezier.

  • Ik woon nu een jaar in Amersfoort en doe deze wandeling regelmatig met mensen die mij en Amersfoort komen bezoeken. Inderdaad een heel mooie route, langs veel leuke plekjes. Wat heb je er weer een mooi verslag van gemaakt Wanda!.
    Voor de sportievelingen is de beklimming van de OLV toren (start- en eindpunt van de route) ook een echte aanrader. Je hebt boven een geweldig uitzicht en de (100) klokken in de toren zijn ook de moeite van het bekijken waard. Vaak mogen bezoekers ook zelf een aantal klokken luiden. Leuk uitjes voor jong en oud!

    Tot slot: deze wandeling leent zich natuurlijk ook prima voor een eerste Wandeldate!

  • Bedankt voor je leuke wandeling! Ik ga ‘m zeker een keer lopen. Mooie foto’s ook.

    Wat ik echter wel even wil zeggen, is, dat Amersfoort in een gedeelte van de binnenstad een hondenverbod heeft. Iets wat ik niet in de praktische informatie terugvind.
    Het is zo jammer, als iemand hier speciaal naar toe komt en dan door zo’n ongelukkige reden niet kan wandelen.

    vandaar dit berichtje.

  • leuk zeg
    sta op mijn lijstje amersfoort
    ga ik samen doen met mijn wandelmaatje
    leuke foto’s
    gr.margareth