Stadswandeling door Stockholm voor de fanatiekeling

Wandeling 100 % Stockholm, wandeling 3, 2 & 5 gecombineerd
Afstand 19 km
Startpunt Allmäna gränd, Djurgården
Eindpunt Metrostation Odenplan

Stockholm is een prima stad om te voet te ontdekken, er is genoeg te zien en te doen. Op de eerste dag van mijn trip naar Stockholm wandelde ik 2 stadswandelingen. Vandaag combineer ik verschillende wandelingen uit de 100% Stockholm reisgids tot 1 mooie route van 19 kilometer. Bekijk hier de exacte route.

Met de boot naar Djurgården

Deze stadswandeling door Stockholm start op het eiland Djurgården. Met mijn 72-uurskaart voor het openbaar vervoer kan ik ook met de veerboot mee, ideaal! Deze kaart koop je bij een SL-Center (station).

Wandelen in Stockholm

De ochtend begint mistig, het centrum van Stockholm ziet er mystiek uit vanaf het water. Als ik de boot afstap, wandel ik langs het water naar het Vasamuséet. Volgens de reisgids is dit dé topattractie van Stockholm. Het museum is speciaal gebouwd rond het oorlogsschip Vasa uit de 17e eeuw dat versierd is met honderden uit hout gesneden beelden. Omdat er een lange wandeling op het programma staat, besluit ik het museum niet te bezoeken. De wandeling voert mij langs het Nordiska Museet om daar de brug over te steken naar Östermalm.

Chique Östermalm

Hedvig Eleonora KyrkaOver Narvavägen loop ik naar de fontein op Karlaplan. Ik geniet even van de betrekkelijke rust op een bankje bij de fontein. De stad ontwaakt en langzaam trekt de mist op. Al wandelend kom ik langs de Hedvig Elenora Kyrka. Deze kerk is genoemd naar de Zweedse koningin en nu een populaire plek voor trouw, doop en rouw. Een prachtige kerk om te zien, helaas is hij afgesloten en kan ik de kerk niet van binnen bewonderen.

Ik wandel verder en kom langs Kungliga Dramatiska Teatern, ofwel Dramaten, de schouwburg van Stockholm. Dit prachtige gebouw in jugendstil stijl is voorzien van vele gouden decoraties en beelden. Binnen zijn fraaie plafondschilderingen te zien. Er worden hier nog diverse theatervoorstellingen gegeven op 8 podia.

Na dit imposante gebouw gaat de wandeling naar de Östermalms Saluhall. Deze overdekte markt is een walhalla voor foodies. Verse producten liggen aantrekkelijk uitgestald, het water loopt me in de mond. Het is nog lang geen tijd voor de lunch helaas, anders had ik hier heerlijk kunnen eten in één van de kleine restaurantjes. Ik slenter nog wat over de markt en vervolg dan de route.

Östermalms Saluhall

Via winkelstraten en een winkelcentrum waar ik me vergaap aan de mooie etalages, wandel ik naar de Kungliga Biblioteket, de nationale bibliotheek van Zweden. De bibliotheek ligt in het prachtig park Humlegården, waar ik even in de schaduw ga genieten van de bedrijvigheid van spelende kinderen en sportende Stockholmers. Humlegården heeft zijn naam te danken aan de hop (Humle in het zweeds) die er vroeger groeide.

Wandelen door stockholm Humlegarden

Het altijd drukke Norrmalm

Inmiddels begint het zonnetje hoog te staan en is de temperatuur zeer aangenaam. Ik wandel langs nog meer prachtige etalages en schattige winkeltjes in Norrmalm, het stadscentrum van Stockholm. Naast dat je een prima kunt wandelen in Stockholm, kun je hier ook heerlijk shoppen. Maar daar ben ik hier nu niet voor ;-).

Wandelen door stockholm 7 kleinMijn plan is om vandaag te lunchen bij Kafé Himlavalvet, dat op de top van een heuvel in het park Observatorielunden ligt. Als ik vraag wat nou een typische Zweedse lunch is, wordt er direct een groot bord voor me opgeschept. Ik zoek buiten op het terras een plekje en geniet van al het lekkers dat op mijn bord ligt.

Met een goed gevulde maag daal ik weer af naar beneden om over de langste en bekendste winkelstraat van Stockholm te lopen. Ik duik even een zijstraat in om de Adolf Fredriks Kyrka te bekijken. De deur van deze witte kerk staat open, mooie kans om de plafondschilderingen van Julius Kronberg te bekijken. Ik neem plaats op een kerkbankje en geniet van de rust en prachtige plafondschilderingen. Na een klein kwartiertje wandel ik weer naar buiten om me weer in de drukte van het stadscentrum te begeven.

Wandelen door stockholm 5 klein

De route brengt mij op bij het concertgebouw, op een van de vele marktendie ik tegenkom in Stockholm. Hier wordt met name groente verkocht. Echt heel druk is het er niet, maar de marktkoopmannen blijven stug hun waar aanprijzen.

Wandelen door stockholm

Wandelen door stockholm Sankt Jacobs kyrkaDe eerste wolkenkrabber van Europa mag ik natuurlijk niet missen. Na het bewonderen van deze twee torens wandel ik richting het zuiden, door Kungsträdården. In het park heerst er een gezellige bedrijvigheid. Heerlijk om hier even op een bankje te gaan zitten om mensen te kijken.

Bij de Sankt Jacobs Kyrka staat de deur open en loop ik naar binnen. Deze kerk is gewijd aan de apostel Jacobus de Meerdere, patroonheilige van de pelgrims. Als wandelaar kun je deze kerk dus niet overslaan. Deze rode kerk is ook niet te missen.

Achter de kerk ligt een oud kerkhof, hier en daar zitten wat mensen te genieten van het zonnetje, het is een bijzondere gewaarwording. Gisteren viel mij al op dat kerkhoven hier gebruikt worden als een parken. Mensen wandelen er rustig rond en kinderen spelen tussen de graven. Ik vind het maar bijzonder.

Het is tijd om het centrum nu echt achter me te laten. Langs het water wandel ik naar Kungsholmen voor het laatste stuk van deze afwisselende stadswandeling.

Bezoek aan het stadhuis op Kungsholmen

Wandelen door stockholm StadshusetHet stadhuis, of eigenlijk stadshuset in het Zweeds, is misschien wel het bekendste gebouw in Stockholm. Hier wordt jaarlijks de Nobelprijs uitgereikt. Het is een imposant bouwwerk met een opvallende toren met daarop hét nationale symbool van zweden, de drie kronen.

Ik wandel over de binnenplaats en door de tuinen langs het water. Je kunt ook de toren beklimmen voor een spectaculair uitzicht over de stad. Het duurt nog een half uur voor er weer een groep naar boven gaat. Ik besluit hier niet op te wachten en mijn wandeling voort te zetten over Kungsholmen.

De wandeling voert me door een parkje en langs een bijzondere binnenplaats, de Grubbensringen. Hier staat de Sint Eriks Kapell, een schattig klein kapelletje te midden van mooie statige huizen.

Ik verheug me al een tijdje op een lekker baksel bij Två Systrar & En Kock. Dit kleine cafeetje werd mij aangeraden om zeker even aan te doen op mijn wandeling. Helaas zijn de twee zussen Susanna en Sandra druk met een grote schoonmaak en is het café gesloten.

Ik steek de brug over naar Vasastan om door te wandelen naar de Gustav Vasa Kyrka. Deze kerk wil ik graag bezichtigen vanwege zijn mooie plafondschilderingen. Helaas is de kerk afgesloten. Ik rust nog wat op een bankje bij de kerk en besluit dan de metro en boot terug te pakken naar het hotel.

Stockholm is werkelijk een prachtige afwisselende stad, ik heb genoten van deze wandeling van 19 kilometer. Eén wijk heb ik nog niet ontdekt en dat is de oude stad ‘Gamla Stan’. Deze staat voor de laatste dag op de planning.

Wil je meer lezen over wandelen in Stockholm? Klik dan hier.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Leuke wandelverslagen! Ik ben wel een beetje verbaasd dat je schrijft dat er volgens jou geen markthallen zijn in Nederland – sinds oktober 2014 is de Markthal in Rotterdam open en stond volop in het nieuws. Moet je zeker eens gaan bekijken als je ooit in 010 bent 😉