Verrassend groene stadswandeling door Maastricht

Wandeling Groene Stadswissel Maastricht (rondwandeling)
Afstand 9 km
Startpunt NS Station Maastricht

WandelBart, de geestelijk vader van de Groene Wissel Wandelingen wandelt heel wat af. Een aantal keer zag ik hem in mijn ooghoeken voorbij schieten op het station, maar nooit trof ik hem echt. Daarom spraken we af samen één van zijn routes te gaan wandelen. De agenda’s werden getrokken en de datum geprikt. De avond voorafgaand aan deze ontmoeting zocht Bart een mooie route uit waar we geen last zouden hebben van de herfstbuien die over Nederland zouden trekken. We moesten er wel even voor in de trein zitten, want in Zuid-Limburg bleef het die dag droog.

Stadswandeling Maastricht

Bart nam mij mee naar Maastricht, waar we de Groene Stads Wissel van 9 kilometer wandelden. Het mooie van de Groene Stads Wissels is de combinatie van de onbekende straatjes, veel groen en natuurlijk de nodige terrasjes en winkeltjes op de tweede helft van de route. Zo ook in Maastricht.

helpoort-groene-wissel-maastricht

De Helpoort

 

jeker-stadswandeling-maastricht

De Jeker die door Maastricht stroomt.

 

Vanaf het station wandelen we richting de Maas die we oversteken om bij de Onze Lieve Vrouwewal te komen. Over de wal en onder de Helpoort door (vergeet je daarna niet even om te draaien om hem te bekijken) komen we bij de Jeker, een beekje dat door Maastricht stroomt. We volgen deze beek langs de stadsmuur en doorkruisen verschillende parken. De herfst kleurt de parken prachtig geel en rood en we stoppen dan ook regelmatig om even een foto te maken of gewoon even te genieten van al het moois. Ondertussen raken we niet uitgepraat over wandelen, routes maken en andere aanverwante zaken. Soms zijn we zo diep in gesprek dat we spontaan een afslag voorbij lopen.

wandelbart-op-pad-in-maastricht

Op pad met WandelBart door het mooie Maastricht

 

De verrassing van de wandeling: Het Frontenpark

Na een stukje bebouwing komt de verrassing van de wandeling: Het Frontenpark. In het Frontenpark vind je restanten van historische vestingwerken. Zodra je in het park omhoog klimt heb je een prachtig uitzicht over de vestingwerken en aan de andere kant de stad met de Sint-Lambertuskerk. Het park is een oase van rust en groen aan de rand van het centrum, wat een verrassing. Na dit mooie stukje natuur in de stad, duiken we de straten van Maastricht weer in. Door leuke hofjes en kleine straatjes komen we bij de Sint Servaasbasiliek die je tegen betaling kunt bezichtigen. Wij kiezen ervoor om door te wandelen naar het Vrijthof om daar te genieten van de herfstzon op het terras.

st-lambertuskerk-maastricht

De Sint Lambertuskerk

 

frontenpark-maastricht-stadswandeling

Smalle paadjes over de verdedigingswal in het Frontenpark.

 

Het centrum van Maastricht ontdekken

Na een welverdiend kopje koffie komen we in het centrum. Langs Boekhandel Dominicanen die in een kerk is gevestigd en je echt even moet bezoeken, lopen we verder door de winkelstraten en -centra naar de Maasboulevard. Er zijn veel leuke winkeltjes en boetiekjes in Maastricht, waar ik uren zou kunnen rondsnuffelen. Binnenkort met een paar vriendinnen maar eens een weekendje Maastricht plannen. Op de Maasboulevard genieten we van het zicht op de Sint Servaasbrug voor we hem oversteken terug naar het station.

sint-servaas-maastricht

Sint Servaas in de kapel.

 

vrijthof-maastricht-stadswandeling

Het welbekende Vrijthof waar we genieten van een lekker kopje koffie in de zon.

 

Deze dag heb ik een heel andere kant van Maastricht leren kennen. In 9 kilometer heeft Bart een veelzijdige route uitgezet met veel verrassende elementen. Het was mij de reis meer dan waard.

 

Maak je graag een stadswandeling? Lees dan ook eens deze blogs:

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Maastricht, mooie gezellige stad met een prachtige wandelomgeving.

 • Mooie wandeling weer. Met name het Frontenpark is een bijzonder stukje groen Maastricht. Voor wie wat verder wil gaan is Pelgrimswandeling Maastricht een aantrekkelijke wandeltocht. De route loopt door het heuvelachtige grensgebied ten zuiden van de stad. Een routebeschrijving en gpx zijn gratis te downloaden via de website van Pelgrim in Limburg, zie: http://www.pelgriminlimburg.nl/pelgrimswandeling-maastricht

 • Naast dat het een fijne wandeling is, wat zijn de kleuren op de foto’s mooi! Met recht een echte herfst wandeling!

 • Wat mooi zeg, met al die herfstkleuren! Ik ben al veel te lang niet in Maastricht geweest, gezellig stad. En 9 kilometer is een mooie afstand ook, zelfs voor ons. 🙂 Dank je voor deze leuke tip!

 • Ik wil heel graag weer eens naar Maastricht, zo’n stadswandeling lijkt me dan heel leuk om te doen. Prachtige foto’s heb je ook gemaakt trouwens!

 • Wat een mooie wandeling. Maastricht ziet er prachtig uit in de herfst.

  Ik kom oorspronkelijk uit Heerlen. Als kind kwam ik regelmatig in Maastricht. De laatste tijd wat minder.

 • Mooie herfstkleuren. Ik vind het van Maastricht zo leuk dat als je er bent, het net is of je in het buitenland bent!

 • Prachtige foto’s Wanda. Daar is zorg aan besteedt en een mooie site.
  Vraag:
  Heb jij voor mij foto’s van Maastricht en omgeving Maastricht. Ik zit bij een Maastricht club, maar op=op.
  Je wilt wel weer iets nieuws.
  Bedankt als het mogelijk is en anders even goeie vrienden
  een fijne (Wandel)gag

  Don Koolen
  d.f.koolen@outlook.com

 • Op 23 mei heb ik deze wandeling gedaan, helaas moest ik een omweg maken want in het park na de Helpoort, waar je langs de vijver moest lopen , kon dat niet omdat er een kermis achtig iets was gebouwd door de rest van het park.
  Ik ben toen naar de grote weg gelopen en die gevolgd en rechts aangehouden en de straat ingegaan waar ik de stadsmuur weer zag en zo kon ik toch het volgende park in langs de Jeker. Het is een mooie wandeling, het mooiste was het frontenpark met de prachtige wilde bloemen. Toch blijft bet wel echt een stadswandeling.