Stadswandeling Woerden: Dwalen langs rijke historie

Regelmatig ben ik op pad in Nederland of Europa om de mooiste wandelingen te ontdekken. Maar soms vergeet ik hoe mooi mijn eigen provincie eigenlijk wel niet is. Daarom ga ik komende weken op pad als toerist in eigen provincie. Mijn ontdekkingstocht langs de verschillende streken van de provincie Utrecht start met een stadswandeling door het pittoreske Woerden.

Deze vestingstad heeft een rijk verleden. Woerden stamt namelijk al uit de Romeinse tijd. Rond 41 na Chr. is het castellum Laurium op deze plek gesticht. Op deze plek staat nu een parkeergarage, waar overblijfselen uit deze tijd zijn tentoongesteld en reconstructietekeningen zichtbaar maken hoe het er hier duizenden jaren geleden eruit heeft gezien. Hoe leuk, een soort drive-in museum.

 

Stadswandeling Woerden

Deze parkeergarage ligt vlak bij het startpunt van de stadswandeling die ik ga maken. De Stadswandeling Woerden start bij het Kaaspakhuis. Woerden en zijn omgeving staat bekend om  kaas. Duizenden kazen worden opgeslagen in de vele pakhuizen in Woerden. In het gerenoveerde Kaaspakhuis uit de jaren ’30 leer ik alles over het kaasmaken. Er is onder andere een leuke expositie over kaas en hoe ze tegenwoordig kaasmaken en ik mag met de rondleiding die regelmatig gegeven wordt even boven een kijkje nemen, waar duizenden kazen liggen te rijpen. De kaasmeester vertelt enthousiast over zijn werk en het verschil tussen de kazen uit de verschillende streken in Nederland. Een interessante en leerzame start van mijn wandeling.

 

Kaaspakhuis Woerden start stadswandeling

Kaaspakhuis Woerden weegschaal

Kazen in het Kaaspakhuis Woerden

 

De stadswandeling is 5 kilometer en gaat langs de belangrijkste bezienswaardigheden en monumenten van Woerden. Op de site van het Routebureau Utrecht kun je de routebeschrijving van de stadswandeling Woerden downloaden.

Vanaf het Kaaspakhuis loop ik een klein stukje langs de haven, om daarna de stad in te duiken. Al vrij snel kom ik in het gezellige centrum bij het Stadsmuseum van Woerden. Het Stadsmuseum is gevestigd in een prachtig pand, het voormalige stadhuis. Hier vind je tentoonstellingen over de rijke historie van Woerden, afgewisseld met exposities van hedendaagse of klassiek moderne kunst.

Naast het stadsmuseum staat de Petruskerk. Helaas ben ik te laat voor het beklimmen van de kerktoren en mis ik het spectaculaire uitzicht over Woerden. Het beklimmen van de kerktoren kan op de 2e en 4e zaterdag van de maand om 13.00, 14.00 en 15.00 uur .Daar moet ik dus een keer voor terugkomen.

 

Museum Woerden

Petruskerk stadswandeling Woerden

 

De wandeling slaat even af om een blik te werpen op de imposante stellingmolen De Windhond die op één van de laatste stukjes stadswal staat. Na een bezoek aan het molenwinkeltje vervolg ik mijn weg langs het voormalig klooster van de Franciscaner Minderbroeders. Tegenwoordig doet het dienst als muziekschool en theater.

De bezienswaardigheden volgen elkaar in rap tempo op, vanaf het voormalige klooster zie ik al het kasteel van Woerden liggen. Dit kasteel werd in 1415 gebouwd door hertog Jan van Beieren ter versterking van de stad. Daarna kende het vele functies zoals stadsgevangenis, militair hospitaal en opslag voor oorlogsmaterieel. Tegenwoordig is het in gebruik als restaurant. Vandaag is er een besloten huwelijksfeest en kan ik het kasteel niet bezichtigen.

 

Molen De Windhond Woerden

Kasteel Woerden

Fontein Woerden

 

Langs de Bonaventurakerk wandel ik weer het centrum in. Een draaiorgel komt net de hoek om zetten, wat een gezelligheid! Dwars door het centrum vervolg ik de route. Al snel laat ik de drukte achter me en wandel langs de watertoren uit 1905 een park in. Heerlijk om de drukte van het centrum even achter me te laten. De herfst doet al langzaam zijn intreden. Onder een grote kastanjeboom raap ik de eerste kastanjes van dit jaar. Op een bankje kijk ik uit over de singel voor ik aan het laatste stukje van de route begin.

De route keert weer terug naar het centrum. Langs het voormalige stadhuis en een aantal oude kaaspakhuizen wandel ik naar de Hogewoerd, hier staat een kaasbel. Op de Hogewoerd worden nu zelfs nog kazen verhandeld.

 

Singel Woerden

Watertoren Woerden Stadswandeling

Kastanjes rapen in Woerden

 

Op het kerkplein, met rechts het Kazerneplein met gezellige terrasjes, staat de streekmarkt. De boeren en de scharrelslager uit de regio, telen en bereiden hun producten met liefde en passie en brengen deze naar de streekmarkt. Ik kan natuurlijk niet huiswaarts keren zonder een lekker stukje kaas. De kaasboer laat mij verschillende soorten kaas proeven. Met een stuk belegen kaas uit de streek in mijn tas, zoek ik een fijn plekje bij Van Rossum Stadshotel, dat gevestigd is in het Arsenaal, om deze wandeling met een goed glas wijn af te sluiten.

Ondanks dat ik niet ver van Woerden af woon en er toch vrij regelmatig kom, heeft deze historische stad mij verrast, er is veel te doen en te zien in Woerden! Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat er in deze stad duizenden kazen opgeslagen liggen, was ik nog nooit in het Stadsmuseum geweest en liep ik door straatjes waar ik anders ooit kwam.

 

Stadshotel Woerden

Kaasbel Woerden

Stadswandeling Woerden

 

 

Praktische informatie

Routebeschrijving: Stadswandeling Woerden
Afstand: 5 kilometer
Startpunt: Kaspakhuis Woerden, Emmakade 6a, 3441 AJ Woerden
Parkeren: Parkeergarage Castellum (betaald parkeren)
Openbaar vervoer: Station Woerden (13 minuten wandelen)
Honden: toegestaan
Horeca: o.a. Van Rossum Stadshotel

 

Super leuk om op deze manier mijn eigen provincie beter te leren kennen. De volgende keer neem ik jullie mee op een wandeling vanaf de Heksenwaag in Oudewater.

 

Wil je meer inspiratie voor in wandelingen in Utrecht? Klik en bekijk dan ook deze blogposts:

 

 

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Routebureau Utrecht. Zoals je van mij gewend bent, deel ik altijd eerlijk mijn eigen mening en ervaring.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comment
  • Leuk om via jouw verhaal beter kennis te maken met Woerden en omgeving. Mijn kennis gaat niet verder dan in vliegende vaart langs het treinstation op weg naar Utrecht… Tijd voor een bezoekje!