Stationswandeling Utrecht Overvecht naar Hollandsche Rading langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Op verkenning in mijn eigen provincie Utrecht, ik hou er wel van. De Nieuwe Hollandse Waterlinie met zijn imposante forten boeit mij enorm. Toen het Routebureau Utrecht mij wees op nieuwe wandelroutes ten noorden van de stad Utrecht, werd het tijd om de wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan.

Het is de eerste keer sinds lange tijd dat ik weer met het OV reis. Het voelt wat onwennig zo met een mondkapje op, maar gelukkig is het niet druk en is afstand houden geen probleem. Ik reis per bus en trein naar station Utrecht Overvecht waar de route start.

De route die ik vandaag ga wandelen, loopt vanaf station Utrecht Overvecht via het wandelknooppuntennetwerk langs een aantal forten van de Nieuwe Hollandsche Waterlinie, door Noorderpark Ruigenhoek en de Westbroekse Zodden naar station Hollandsche Rading. Na een aantal erg warme dagen lijkt het vandaag wat koeler te worden. Toch gaat er extra water, een petje en zonnebrand mee in de tas.

Wanneer ik de trein uitstap is het buiten het station even goed kijken waar ik heen moet. De route start tussen knooppunt 28 en 63. Gelukkig zie ik rechts van de uitgang al snel het bekende blauwe pijltje op een oranje achtergrond. Ik kan van start!

Fort Blauwkapel

Het eerst stuk loopt parallel aan de spoorlijn, even een drukke straat oversteken en dan sta ik al naast het eerst fort van de Nieuwe Hollandsche Waterlinie; Fort Blauwkapel. Het is het reduitgebouw, waar nu een scouting groep in zit.

Een reduit is een zelfstandig verdedigbaar werk binnen een fort, en dient om de verdediging na de val van de hoofdwal te kunnen voortzetten. Een reduit was vaak een versterkt gebouw, waar langdurige aanvallen konden worden uitgezeten of beantwoord. Een citadel is een voorbeeld van een reduit.

Reduit betekent gereduceerd, dat wat overgebleven is. Het is dus eigenlijk de laatste verdedigingslinie waar de soldaten zich nog konden verschansen, als alle andere verdedigingswerken al ingenomen waren.

Bron: Wikipedia

De wandeling gaat verder langs de fortgracht naar het gehucht Blauwkapel, het fort werd in 1818 rond dit gehucht aangelegd. Waar de route rechtdoor gaat over de kinderkopjes, sla ik even rechtsaf naar de kapel. Het mooie kapelletje staat een beetje verscholen achter wat huizen, maar is zeker de moeite waard om even naartoe te lopen. Loop daarna ook even door naar de bomvrije kazerne.

Noorderpark Ruigenhoek

Weer terug op de route is het nog even genieten van de natuur voor ik de rondweg van Utrecht kruis en het Noorderpark Ruigenhoek in loop. Hier is het heerlijk rustig. Vanaf een lang schelpenpad heb ik zicht op mooie waterpartijen en veel groen waar mensen genieten van het mooie weer.

In het Noorderpark Ruigenhoek staan hier en daar Kazematten. Ze lijken willekeurig geplaatst, maar waren in de Tweede Wereldoorlog onderdeel van een uitgekiend netwerk van verdedigingswerken met loopgraven rond en op het fort Ruigenhoek.

Forelvijver De Ruigenhoek

Voor ik naar Fort Ruigenhoek wandel, ga ik weer even van de route af naar Forelvijver De Ruigenhoek. Naast dat je hier relaxt kan vissen, is er ook een leuk terras. Wanneer ik de uitbater vraag naar de lunchkaart, raadt hij me direct aan voor een broodje bal te gaan, ‘vers bereid’. Ik laat het me heerlijk smaken en geniet van de bedrijvigheid rond de forelvijver.

Fort Ruigenhoek

Na de lunch wandel ik snel weer verder, want het is inmiddels behoorlijk warm geworden. Ik loop recht op Fort Ruigenhoek af. Dit fort bezocht ik al eens tijdens de Waterlinie Wandeltocht in oktober, toen het opengesteld was. Dit fort is alleen te bezoeken tijdens een rondleiding van Staatsbosbeheer, op de site staat aangegeven wanneer er rondleidingen worden gegeven.

Fort Ruigenhoek dateert van 1870 en maakte deel uit van de tweede fortenkring om Utrecht. Het fort moest de mogelijke toegang voor de vijand via de Ruigenhoekse Dijk afsluiten. Het fortterrein bestaat uit een grote vierhoek met bastions met diverse bouwwerken. In de mobilisatieperiodes van de Eerste Wereldoorlog en aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog vonden veel aanpassingen in beton plaats: loopgraven, schuilplaatsen, waarnemingsposten en mitrailleuropstellingen.

Bron: Nieuwhollandsewaterlinie.nl

De route loopt verder rond de fortgracht en gaat daarna dwars door de weilanden over een fietspad. Veel schaduw is er niet en de zon brandt genadig. Het is warm, de weg is lang en recht, dus ik stap flink door richting de bomenrij in de verte om weer even in de schaduw te kunnen lopen. Die schaduw is van korte duur, want al snel sla ik linksaf om een prachtig graspad in te slaan. Het stikt hier van de Koolwitjes, een mooi wit vlindertje. Ze lijken met me mee te vliegen in een hele groep, gezellig.

Aan het eind van het graspad volgt er even een stuk over een asfaltweg met best wat verkeer. Jammer, maar gelukkig is er schaduw en staan er prachtige boerderijen langs de weg. In het dorpje Westbroek ben ik blij te zien dat er een cafetaria is. Ik trakteer mezelf op een ijsje en een koude cola, waar ik in de schaduw bij de kerk intens van geniet.

Westbroekse Zodden

Na het dorpje Westbroek loopt de route nog even door, tot het Bert Bospad. Ah bos! Schaduw 😊

Er volgt een heel mooi stuk over een slingerend houtsnipper pad door broekstruweel. Langs het pad staan bramenstruiken en blijkbaar komen hier niet veel mensen, want het hangt vol met rijpe bramen. Ik pluk een handje vol en wandel al smullend van de zoete bramen verder.

Het stukje bos is niet heel groot, al snel wandel ik over een breed pad door een prachtig natuurgebied. Zodde betekent laag en moerassig land. Bij een informatiebord lees ik dat het een laagveengebied is dat bestaat uit afgestorven planten en bomen. Doordat ze onder water liggen verteren ze niet en zo verandert het water na tientallen jaren in land. Er ontstaan metersdikke veenlagen waar veel bijzondere planten en dieren voorkomen.  Vroeger werd hier turf gestoken, waardoor er nu een netwerk van petgaten en laagakkers te zien is in het landschap.

Al wandelend over de kades langs het water verbaas ik me erover dat ik niemand tegenkom. Het is hier zo mooi en zo stil, echt genieten! Ik neem even de tijd om op een bankje rustig te kijken naar de reiger die op zoek is naar eten, het wuivende riet en de voorbijdrijvende wolken.

Maar ik ben er nog niet, dus toch maar weer door. Het is nog een paar kilometer naar station Hollandsche Rading. Het laatste stuk kan ik weer genieten van de schaduw van hoge bomen. Mijn laatste water drink ik op, in de hoop dat ik bij het station nog wat te drinken kan halen.

Gelukkig zie ik dat Perron Peet open is bij het station. Hier kun je heerlijke huisgemaakte taartjes eten. Ik hou het voor nu bij water en wacht op de trein om weer naar huis te gaan na een prachtige wandeling.

Winactie

Er is een mooie wandelkaart van het Noorderpark Ruigenhoek, waar deze wandelroute voor een deel doorheen loopt. Wil jij kans maken op 1 van de 10 kaarten die ik mag weggeven? Laat dat dan hieronder in een reactie weten waarom jij graag in het Noorderpark Ruigenhoek zou willen wandelen. Op 13 september trek ik 10 winnaars uit alle reacties.

Praktische informatie

Routebeschrijving:

Stationswandeling Utrecht Overvecht – Hollandsche Rading

Afstand:

15 km

Startpunt:

Station Utrecht Overvecht

Parkeren:

Gratis bij P+R Station Utrecht Overvecht of bij Station Hollandsche Rading

Openbaar vervoer:

Sprinter van en naar Utrecht Centraal naar Hilversum of Baarn

Honden:

Niet toegestaan

Horeca:

Forelvijver De Ruigenhoek, Cafetaria Coen in Westbroek en Perron Peet bij station Hollandsche Rading

Meer wandelinspiratie in het Noorderpark Ruigenhoek vind je hier.

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Routebureau Utrecht en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Heel erg geïnteresseerd! Ik breng een behoorlijk stuk van de vakantie door in De Bilt en kom er jaar na jaar graag terug! Prachtige omgeving!

 • Hallo Wanda, graag ontvang ik een wandelkaart van Noorderpark Ruigenhoek. Sinds kort volg ik er wekelijks een yogales, zo fijn in de buitenlucht. Was mij niet bewust dat er een prachtig natuurgebied aan grenst met prachtige wandelmogelijkheden.
  Dus graag stippel ik een route uit de omgeving te verkennen.

 • Hallo Wanda, wat een leuke winactie!
  Ik heb vroeger vlakbij Station Overvecht gewoond. Ik ken Blaucapel, het fort en het prachtige kerkje, heb altijd op zwemles gezeten bij het zwembad achter Fort Ruigenhoek, en wij gingen vaak wandelen in het bos in Hollandse Rading. Veel mooie herinneringen!
  Maar de nieuwe wandelroute Noorderpark Ruigenhoek ken ik nog niet, die zou ik graag een keer willen lopen, om zo weer eens langs al die oude bekende plekjes te komen.
  Bij deze loot ik graag mee om een wandelkaart te winnen🙂

 • Het leuke van een wandelblog van iemand die in je omgeving woont, is dat je hele nieuwe wandelgebieden in eigen buurt ontdekt!! Deze wandeling ken ik nog niet en ik zou hem zeker willen wandelen. Niet te ver van huis, dus ook niet teveel gedoe. Gewoon lekker op pad, ik heb er zin in!! Maak je mij dan blij met de wandelkaart? 😉

 • Omdat ik deze provincie nog volop aan het ontdekken ben! Zoveel moois te zien, ben altijd op zoek naar inspiratie

 • Ik zou een wandelkaart van deze route heel erg leuk vinden. Wij wonen in deze omgeving maar deze route is ons niet bekend. Wel herkenning, maar niet met de hele route.

 • Mooi wandeling, ga ik zeker ook een x wandelen

  Dank je wel Wanda

 • Wat een leuke actie! Vanaf november / december gaan wij maandelijks een dag op ons toekomstig kleinkind passen in Utrecht. Wij wonen zelf in Lelystad dus dit wordt een mooie gelegenheid om deze omgeving te gaan ontdekken, samen met kleinkind in de draagdoek!

  • En wat nu zo toevallig is, onze kleindochter is 13 sept geboren!

 • Lijkt mij een mooie wandeling. Ik “ken” het gebied door de training met de hond en heb er een wedstrijd gehad. Deze wandeling ga ik zeker een keer lopen. Lekker in de buurt. Loot graag mee voor de kaart.

 • Dit is voor ons totaal onbekend gebied en wij willen het na het zien van deze prachtige foto’s graag leren kennen!

 • Genoten van je verslag. En enthousiast geworden! Dit stuk Nederland is voor mij redelijk onbekend en toch dicht bij huis. Zou het graag al wandelend willen ontdekken.

 • Ik wandel een paar keer per jaar met m’n zus en 2 nichten ergens in Nederland.
  3 oktober 2020 staat alweer in de agenda voor onze volgende wandeling.
  Dit zou echt een hele leuke wandeling voor ons viertjes zijn en ik zou dan ook heel blij zijn met de kaart waarop deze wandeling die door het Noorderpark Ruigenhoek loopt, staat.

 • Het gebied is prachtig. Vroeger regelmatig gewandeld en gefietst.

 • Sinds Corona weer volop aan het wandelen en het wandelvirus laat ons (gelukkig) niet los. Graag zou ik dan ook kans maken op een van de tien kaarten. Dankjewel alvast voor de mogelijkheid!

 • Ziet er erg mooi uit Wanda, alleen jammer dat honden niet zijn toegestaan dan houdt het voor ons eigenlijk gelijk op. wel een mooie streek om te wandelen en misschien ook met hond, ik lees het graag. groetjes Liesbeth

 • Bijzonder deze wandeling. Ik heb verschillende forten gedaan( een met jou hh) maar deze is interessant. Ook zie ik weer mooie foto’s van je voorbijkomen.En lekker te wandelen mbv OV. Dus wie weet, maak ik kans op…. Groet en weer dank voor je leuk enthousiaste verhaal ervan.José C.

 • Ik doe graag mee met de win actie voor de wandelkaart. Ik ben pasgeleden in Zeist komen wonen en ben op zoek naar mooie wandelingen in de omgeving.