Nieuw Streekpad in Friesland: Noardlike Fryske Wâldenpad

Augustus 2017 kreeg ik tijdens een persreis door De Friese Wouden een voorproefje van het zojuist gelanceerde Streekpad Noardlike Fryske Wâldenpad. Dit streekpad van circa 150 kilometer is een initiatief van Jaap en Anneke Jongejan. Dit enthousiaste stel wandelde al heel wat af in de provincie Friesland en daarbuiten. Er ontbrak volgens hen alleen nog een mooie lange- afstandswandeling in de prachtige omgeving waar ze wonen: De Noardlike Fryske Wâlden. Zo ontstond is samenwerking met de Agrarische Landschapsvereniging Naordlike Fryske Wâlden en Wandelnet een gloed nieuw streekpad.

 

Wandelen door de Noardlike Fryske Wâlden

Wandelen in Friesland begin ik steeds meer te waarderen. Jaren terug dacht ik dat Friesland vlak en saai was. Maar door eerdere wandelingen bijvoorbeeld Langs de Leien en in het Lauwersmeergebied weet ik inmiddels dat Friesland een prachtige wandelprovincie is. Ik kijk dan ook erg uit naar het voorproefje dat we vandaag krijgen van het nieuwe Noardlike Fryske Wâldenpad.

In alle vroegte verzamelen we bij een grote tafel midden in het dorpje Eastermar (Oostermeer). Deze tafel is bedacht om inwoners en recreanten een plek te geven waar ze, zonder verplichte consumptie, kunnen zitten en elkaar kunnen ontmoeten. Aan deze tafel ontmoet ik de initiatiefnemers Jaap en Anneke Jongejan, maar ook Albert van de Ploeg, de voorzitter van de Agrarische Landschapsvereniging Naordlike Fryske Wâlden, die dit project ondersteund heeft. Samen met een groep bloggers gaan we op pad.

 

Noardlike Fryske Wâldenpad - mooie onverharde paden     Noardlike Fryske Wâldenpad - schuur

Brommels     Noardlike Fryske Wâldenpad - koffie

 

Vandaag wandelen we een deel van dit nieuwe streekpad om een indruk te krijgen. Wanneer we het dorpje Eastermar uitwandelen overvalt me de rust en de schoonheid van het prachtige cultuurhistorische landschap. Niks geen ruilverkaveling, maar een prachtig coulisselandschap met elzensingels, houtwallen, mooie doorkijkjes, volop onverharde paden en in de verte een zeilbootje op het meer. Dit gebied is niet voor niets uitgeroepen tot Nationaal Landschap!

Lees ook: Wandelen in de Friese Wouden met de izi.TRAVEL app

De Noardlike Fryske Wâlden staat bekend om de vele bramenstruiken. In het weekend dat wij er zijn is het jaarlijkse Bommels! bramenfestijn. Gedurende het hele weekend mag je op verschillende plekken gratis bramen plukken en zijn er tal van andere activiteiten. Smullen dus!

Onderweg komen we verschillende bankjes tegen om in alle rust de schoonheid van dit landschap in ons op te nemen. Eén bankje is wel heel bijzonder; het blijkt een kunstproject te zijn. Verspreid over Noordoost-Friesland staan twaalf stekjes. Op het bordje lees ik dat een stekje een plaats is om even te rusten, maar ook een plaats voor ontmoetingen. Ontmoetingen tussen mensen onderling en tussen mens en landschap.

 

Noardlike Fryske Wâldenpad - pleisterplak     Noardlike Fryske Wâldenpad - wandelvrouw

Noardlike Fryske Wâldenpad - doorkijkje     Noardlike Fryske Wâldenpad - streekproducten

 

Streekverhalen

In Heechsân (Hoogzand) lopen we even het kerkhof op. Hier staat de oude middeleeuwse kerktoren, groen van de klimop. De kerk zelf is in de tweede helft van de 19e eeuw afgebroken vanwege zijn bouwvallige staat. De kerktoren werd gelukkig gespaard.

In de wandelgids van het nieuwe streekpad staat naast de route ook vol met oude streekverhalen. Jaap Jongejans vertelt hier op het kerkhof het verhaal van Sipke en Liesbet dat zich hier afspeelt.

 

Sipke en Liesbet hadden al een jaar verkering toen Sipke haar ten huwelijk vroeg. Sipke was een jonge dagloner en Liesbet dienstmeid op een boerderij. Ze zag een huis vol kinderen en in armoede moeten leven niet zitten. Liesbet maakte de verkering uit. Sipke kwam dit niet te boven en stierf van verdriet. Hier op dit kerkhof werd hij begraven.
Op oudjaarsavond was het slecht weer en Liesbet werd door de boerin naar de schuur gestuurd om extra hout te halen. Haar lamp waaide uit en ze rende snel terug naar de boerderij, zonder hout. De zoon van de boer zei haar dat ze vast bang was omdat Sipke buiten aan het spoken was. Daarop pakt Liesbet een bezemsteel en liep naar het kerkhof. Ze stak de bezemsteel in het graf van Sipke. Toen ze weg wilde lopen leek het of handen uit het graf haar vasthielden. De boer vond haar de volgende dag, met de bezemsteel door haar rok gestoken op het graf. Liesbet werd nooit meer de oude.

 

Bron: E. de Jong & P. Klaasse: Sagen en Legenden van de Lage Landen.

Erg leuk om aan de hand van deze oude streekverhalen de omgeving te leren kennen.

 

Noardlike Fryske Wâldenpad - boerderij     Noardlike Fryske Wâldenpad - wandelen

Noardlike Fryske Wâldenpad - kerk Heechsân     Noardlike Fryske Wâldenpad - brug Eastermar

 

Lancering wandelgids

Op woensdag 14 februari 2018 werd in het Provinciehuis in Leeuwarden de eerste wandelgids van het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden uitgereikt. Tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht had ik voor het eerst de kans de gids te bekijken. Het is een prachtig uitgevoerde wandelgids, bomvol informatie die uitnodigt om op pad te gaan. Wil je het Noardlike Fryske Wâldenpad gaan lopen? Bestel dan hier de gids.

Voor meer inspiratie: Wandelen in Friesland

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!


Online wandeltraining

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments