Top 10: Mijn mooiste wandelingen van 2017

Afgelopen jaar wandelde ik een stuk minder dan ik had gehoopt. Door mijn knieblessure en een operatie die volgde liep ik slechts 600 kilometer. Inmiddels ben ik bijna helemaal hersteld en wandel ik weer 20 kilometer zonder al te veel problemen, wat een feest!

Maar liefst 55 keer ging ik op pad, in augustus wandelde ik de meeste kilometers. Naast dat ik veel kilometers aflegde in Nederland, wandelde ik ook in Oostenrijk, België, Engeland, Luxemburg, Duitsland, Griekenland, Tsjechië en Frankrijk. Van alle wandelingen die ik gemaakt heb, heb ik er weer 10 geselecteerd die er voor mij echt uitsprongen. Ze staan in willekeurige volgorde en zijn stuk voor stuk de moeite waard om op pad te gaan.

 

Wanda’s top 10 mooiste wandelingen

 

WaddenWandelen – Texel etappe 1 & etappe 2 (38 km)

Even helemaal weg. Met mijn rugzak vol kampeerspullen wandelde ik in twee dagen van de veerboot naar De Cocksdorp. Texel is een prachtig eiland. Ondanks dat het erg toeristisch is, heb ik hele stukken niemand gezien. Vanaf het moment dat ik op de boot stapte tot ik weer terug in Den Helder was, heb ik genoten van de rust, de ruimte en de mooie natuur. De blog volgt binnenkort!

 

NS Wandeling Kennemerduinen (16 km)

Dat de Kennemerduinen mooi zijn ontdekte ik al in 2015. Toch verraste de NS Wandeling Kennemerduinen mij. De combinatie van bos, duingebied en strand maken dit echt een topper! Ik wandelde deze NS Wandeling samen met een groep op een herfstige dag, maar zelfs de buitjes deden geen afbreuk aan deze wandeling. Je leest de blog hier.

 

Voetstappenpad – Hilversum (25 km)

Om mijn blogverjaardag te vieren, nodigde ik al mijn lezers uit een deel van het Voetstappenpad rond Hilversum te wandelen. Het werd een hele gezellige dag over een prachtig historisch wandelpad. Bos en heide wisselde elkaar af. Ondanks dat je nooit ver van Hilversum bent op dit wandelpad, heb je wel het idee even helemaal weg te zijn. Lees hier mijn ervaringen op het Voetstappenpad.

 

Mooiste bergwandelingen van Nederland – Woensdrecht (11,4 km)

Een wandelgids met een knipoog. Bergwandelen in Nederland is niet meer dan een paar hoogtemeters overbruggen. Deze wandeling loopt over de Brabantse Wal met zo nu en dan een prachtig uitzicht richting het Zeeuwsche land. De blog over deze wandeling volgt snel.

 

Mooiste landgoedwandeling van Salland – Ommen (15 km)

De omgeving van Ommen heeft prachtige wandelmogelijkheden. Indrukwekkende landgoederen, de Regge die door het landschap slingert en weidse uitzichten, perfecte elementen voor een mooie herfstwandeling! Samen met een groep lezers van mijn blog trok ik er op uit om een wandeling rond Ommen te maken. Lees onze avonturen hier.

 

South West Coast Path – Engeland

Een van de meest indrukwekkende wandelingen die ik ooit gemaakt heb. Twee dagen heb ik genoten van het South West Coast Path in Engeland. Het South West Coast Path is een aaneenschakeling van adembenemende natuur, fijne mensen en heerlijk eten. Lees hier meer over dit avontuur.

 

Golden Path – Tsjechië

Aan het begin van de herfst heb ik een prachtig wandelgebied ontdekt in het noorden van Tsjechië, het Boheems Paradijs. Wat een pareltje! Prachtige bossen, indrukwekkende rotsformaties, mooie doorkijkjes en imposante kastelen en burchten. Ik wandelde een stuk van het Golden Path. Waarom dit een aanrader is lees (en zie) je hier.

 

Wandelen in Dartmoor National Park – Engeland

Een glooiend landschap, enorme vlaktes die doorsneden worden door kabbelende riviertjes. Engeland is een wandelland bij uitstek en er liggen hier dan ook duizenden kilometers aan wandelroutes. De keuze is dus reuze en ik ben blij dat Paul van One Day Walks mij wat tips heeft meegegeven. Uiteindelijk kies ik voor wandeling 18 uit de gids “Wandelen in Devon”. Een wandeling langs Bellever Tor en de Dart rivier. Ik schreef erover op het blog oppadmet.nl.

 

Dörenther Klippen – Duitsland

Wil je een spectaculaire wandeling met indrukwekkende bossen, machtige rotsformaties en mooie doorkijkjes? Ga dan wandelen in het Tecklenburger Land en ontdek de Teutoschleifen! Ik ging voor Grensbelevenis.nl op pad en keek mijn ogen uit. Je leest er hier meer over.

 

Rondwandeling Kasteel Beaufort – Luxemburg

20 jaar geleden wandelde ik met mijn vader de GR5, het mooiste stukje was een dal in de buurt van Echternach. Met behulp van de GR 5 groep op Facebook kwam ik erachter dat dat bij Beaufort moet zijn geweest. Samen met mijn zoon maakte ik daar een mooie rondwandeling tijdens onze roadtrip. Het was geweldig mooi! Binnenkort verschijnt er een blog over.

 

Wat was jouw mooiste wandeling van 2017? Deel hem hieronder en inspireer anderen!

 

Wil je meer wandelinspiratie? Bekijk dan ook de pagina met al mijn wandelingen in Nederland en Europa.

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Onze mooiste wandeling was dit jaar op het eiland Mallorca. Het was de heetste zomer ooit op dit eiland en de wandelschoenen bleven eigenlijk gewoon in de koffer. Totdat er een nacht kwam met verschrikkelijk onweer en het de volgende ochtend plotseling weer was voor een vestje. Hoppa richting het startpunt Cala Agula.
  Omdat de wind nog niet echt was gaan liggen bleven de golven maar richting het strand komen, hoger dan we hadden gedacht. De wandeling begint met een sterke stijging richting de kam en het uitkijkpunt. De afdaling was door de ondergrond wel erg pittig en we verbaasden ons over de uitrusting van sommigen die we zagen wandelen. Op teenslippers naar boven. brrrr. Het was de mooiste vanwege de uitzichten en de zwaarste door de stijging en daling. Dagen bovenbeenpijn gehad. Hier is de route https://www.gpsies.com/map.do;jsessionid=D73B377CD4E74070AC82243382F51100.fe3?fileId=invzwiuyszkpqxjd en hier een aantal fotos. https://www.youtube.com/watch?v=JPnK3DGr5Dc

 • Eind juli onderweg op de Sentier Saint Dagobert. Deze meerdaagse thematische rondwandeling met een lengte van ongeveer 107 kilometer voert ons in het Franse Departement Meuse door de heuvelachtige en dunbevolkte streek rondom Stenay en Montmédy. De route is vernoemd naar de heilig verklaarde Koning Dagobert II (651-679), de laatste koning van Austrasië, dat dan deel uitmaakt van het rijk van de Merovingen. Op deze wandeling komen we langs een aantal plekken, dat de herinnering aan deze Koning Dagobert II levend houden. Zo had hij zijn kasteel in de omgeving van Stenay en is hij in 679 tijdens de jacht in het Forêt de Woëvre vermoord nabij de oorsprong van Aphrys, een bron die nu de naam draagt Fontaine de Saint Dagobert. We wandelen door landelijk heuvelachtig gebied in de regio Lotharingen op de grens van Frankrijk en België, waar ruimte en rust voor een prettig wandelklimaat zorgen! De streek is gevormd door de uitlopers van de Belgische Ardennen en staat bekend als de Gaume, die al door de Romeinen is bevolkt.

 • Leuk Wanda! Nog even een tip, wellicht ken je ‘m al, de Rotweinwanderweg. Prachtige route. Vooral wanneer de druiven op het punt staan om geoogst te worden. http://Www.rotweinwanderweg.de

 • Het South West Coast Path was prachtig inderdaad, als ik jouw verhalen mag geloven. Mijn mooiste wandeling was in de sneeuw: sneeuwschoenwandelen in Bosnië en Herzegovina.

 • Mijn mooiste wandeling tot nog toe is toch wel de Via Egnatia geweest. De route was pas net klaar toen ik deze in 2015 samen met een collega heb gelopen.
  Van Dürres in Albanië tot aan Thessalonike in Griekenland, een grote ontdekkingsreis door de Balkan, en hopelijk volgend jaar het traject van Thessaloniki tot aan de Turkse grens.
  Heb der zin in…