Top 10: Mijn mooiste wandelingen van 2018

Wat een heerlijke wandeljaar was het weer! Ik wandelde ruim 1500 kilometer!

Naast dat ik veel kilometers aflegde in Nederland, wandelde ik ook in Spanje, België, Oostenrijk, Duitsland, Zweden en Noorwegen. Van alle wandelingen die ik maakte, heb ik weer een top 10 opgesteld van mijn meest favoriete wandelingen van 2018. Ze staan in willekeurige volgorde en zijn stuk voor stuk de moeite waard om op pad te gaan.

 

Wanda’s top 10 mooiste wandelingen

 

Olavsleden – 580 km

Wat was het bijzonder om in vijf dagen tijd een aantal stukken van de Olavsleden van Selånger in Zweden naar Trondheim in Noorwegen te wandelen. Als kind droom ik er al van om naar Scandinavië te gaan en mijn droom komt nu uit. De rust, ruimte en overweldigende natuur maakt dit een bijzondere pelgrimstocht. Volgend jaar ga ik terug naar Zweden om twee weken te wandelen over de Olavsleden. Lees hier alles over mijn avonturen op de Olavsleden.

Markering Olavsleden Zweden

 

N70 Natuurroute – 16 km

Nee, dit is geen autoweg, maar een prachtige wandelroute vlakbij Nijmegen. Voor mij is dit één van de mooiste wandelroutes in Nederland. Prachtige bossen op een eeuwenoude stuwwal, waardoor je af en toe flink moet klimmen en dalen. Mooie uitzichten en langs de route regelmatig een leuke horecagelegenheid om even op adem te komen. Deze wandeling van 16 kilometer is echt een aanrader! Meer weten? Lees hier alles over de N70 Natuurroute.

Elyzeese Velden op de N70-natuurroute bij Berg en Dal

 

Camino Frances – 790 km

De twee weken wandelen op de Camino Frances was een bijzondere ervaring. De eerste week wandelde ik met 20 mensen met diabetes. Dit deed ik om de doelgroep waar ik dagelijks voor werk bij het Diabetes Fonds beter te leren kennen. Na deze bijzondere week wandelde ik nog een week door. De Camino Frances is een bijzondere wandeling. Ik heb veel mooie mensen leren kennen, genoten van de prachtige natuur en de gastvrijheid van het land. Helaas is de route ook erg druk, dat is voor mij de reden om hem niet af te maken tot Santiago. Lees hier vanaf dag 1 mijn belevenissen op de Camino.

Camino Frances Burgos

 

Wandelen rondom kasteel Amerongen – 11 km

Eén van de topwandelingen in Utrecht. Een mooie wandeling van 11 kilometer door de bossen rond Amerongen, over het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en dan afdalend naar de Amerongse Bovenpolder Deze wandeling start en eindigt bij het statige Kasteel Amerongen, waar je na afloop heerlijk kunt eten. Een uitgebreid verslag van de kasteelwandeling rond Amerongen lees je hier.

Kasteel Amerongen

 

Kromme Rijnpad – 29 km

Misschien wel de mooiste wandelroute van Utrecht. Waarom? Omdat hij super afwisselend is, ondanks dat je bijna continu langs de Kromme Rijn wandelt. Startend in het bruisende Utrecht wandel je naar het prachtige Amelisweert, via Bunnik en Odijk, langs Werkhoven en Cothen naar Wijk bij Duurstede. 29 kilometer wandelplezier! Wandel je liever wat minder? Dan pak je eenvoudig op verschillende plekken de bus terug naar je startpunt. Meer over het Kromme Rijnpad lees je in deze blogpost.

Beverweerd Kromme Rijnpad

 

Podagristenpad – 83 km

Dit jaar stond wel een beetje in het teken van Pelgrimstochten. Want ook in Duitsland liep ik er één: Het Podagristenpad. In de voetsporen van drie heren die van Coevorden naar Bad Bentheim liepen om daar te genezen van hun jicht door het helende water van de zwavelbaden.

Het is een mooie meerdaagse wandeling van 80 kilometer door bossen en over boerenland, langs de Vecht en door schattige dorpjes en kleine steden. Lees mijn avonturen op het Podagristenpad.

Kuuroort Bad Bentheim

 

Rheinsteig – 320 km

Een reisje langs de Rijn, maar dan te voet. Dagen wandelen door bossen, wijngaarden en schattige Duitse dorpjes vol vakwerkhuizen. Pittige klimmetjes voor de meest mooie uitzichten over de rivier. Dat zijn de ingrediënten van de Rheinsteig. Na afloop van de wandeling strijk je neer op één van de vele terrassen om te genieten van een heerlijk glas wijn. Lees hier over mijn heerlijke weekend wandelen langs de Rijn.

Wanda Rheinsteig

 

Zaltbommel – 10 km

Deze stad heeft mij echt verrast. Oud collega Ferdy nam mij als ware stadsgids mee door zijn stad. Op zoek naar gootspoken, terwijl hij alle verhalen over beroemde en minder beroemde Bommelaren vertelt. De wandeling is een mooie afwisseling tussen natuur en de cultuur van de stad. Uiteraard schreef ik ook over de stadswandeling Zaltbommel een uitgebreid blog.

Jip en Janneke Zaltbommel

 

NS-wandeling Hart van Het Groene Woud – 14,5 km

Een heerlijke wandeling van Boxtel naar Best in 14 kilometer. Eerst door het boerenland om daarna de bossen in te duiken op zoek naar edelherten (die ik helaas niet wist te spotten). Daarna weer eenvoudig terug met de trein. Deze wandeling organiseerde ik als groepswandeling, het werd een erg gezellige dag. Van deze wandeling heb ik nog geen blog geschreven, maar de routebeschrijving vind je hier.

NS Wandeling Groene Woud - Jozef kapel

 

Walcherse wandeling: Vesting Veere – 8 km

Hij staat nog niet op mijn blog, maar de wandeling in en om het pittoreske dorpje Veere hoort echt thuis in mijn top 10. In deze korte wandeling van 8 kilometer kom je langs alle highlights, maar ook de minder bekende en minder toeristische plekken van Veere. In alle jaargetijden een prachtige wandeling! Ook van deze wandeling moet ik nog een blog schrijven. Daarom alleen een link naar de route, die je vindt op Wandelzoekpagina.nl.

Molen de Koe in Veere

 

Wat was jouw mooiste wandeling van 2018? Deel hem hieronder en inspireer anderen!

 

Wil je meer wandelinspiratie? Bekijk dan ook de pagina met al mijn wandelingen in Nederland.

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 

 

Bewaar deze top 10 op Pinterest:

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • De N70 wandelroute. Prachtige omgeving.

  • Wow, ziet er geweldig uit! Ik heb nog nooit een meerdaagse wandeling gemaakt maar zou heel graag eens de Beara Way in Ierland willen wandelen. Wie weet, ooit…! 😊

    Onlangs maakte ik de wandeling Bleek en Berg in de Kennemerduinen, vond die erg mooi en afwisselend!

  • De N70 hebben wij in oktober ook weer een keer gelopen en blijft schitterend. Daarnaast liepen wij dit jaar de Eifelsteig in 5 weekenden en in alle seizoenen, ook erg mooi. In mei kwamen we te voet aan in Rome, vorig jaar in Lucca gestart, toen 11 dagen gelopen en dit jaar 12 dagen over de Via Francigena. Maar onze topper dit jaar is de Laugavegur, 4 daagse huttentocht in IJsland!

  • Fijn om alles op een rijtje te hebben! Ik heb zelf ook langs de Kromme Rijn gewandeld, omdat het Gelukkigerwijspad daar ook langs gaat.

    De mooiste wandeling vond ik die van Breukelen naar Hollandsche Rading. De route kan je aan Berend vragen 😉

  • Mijn mooiste wandeling van 2018 was de etappe op de Berliner Höheweg in het Zillertal in Oostenrijk van de Berlinerhütte naar de Furtschaglhütte en verder omlaag naar schleegeisspeich we de auto de dag ervoor hadden neergezet. We beklommen tijdens die route, ja het was letterlijk klauteren, de Schönbichler Horn van 3100 meter. Het landschap is daar van een adembenemende schoonheid. We vertrokken om 7 uur en kwamen 20.00 uur beneden bij de auto aan. Deze tocht was zwaar, zeker niet voor beginners. Mijn maatje was niet zo heel goed getraind als ik en die had het zwaar. Het waren amper 20 km, maar het aantal hoogtemeters waren 2250 up en nog meer down. Het was een overwinning op mezelf, ik die in 2013 daar in de bergen juist zo afgezien had. Kijk op mijn facebook eind juli, begin augustus voor de foto’s en verhalen.