Top 10: Mijn mooiste wandelingen van 2019

Traditiegetrouw kijk ik aan het eind van het jaar terug op de mooiste wandelingen die ik gemaakt heb. En wat was het weer een top wandeljaar! In juni werd ik volledig zelfstandig ondernemer en kon ik genieten van nog meer tijd om te wandelen. Maar er ging ook veel tijd zitten in het opzetten van gave wandelinitiatieven, ik:

Met heel veel plezier inspireer ik Nederland om lekker te gaan wandelen. Ook in 2020 ga ik daarmee door!

Hoeveel kilometer ik gewandeld heb weet ik niet, ik ben de tel een beetje kwijt geraakt. Wat ik wel weet is dat ik veel in Nederland wandelde, maar daarnaast ook op pad ging in Duitsland, België, Zweden, Zwitserland en Engeland.

Van alle wandelingen die ik maakte, heb ik een top 10 opgesteld van mijn meest favoriete wandelingen van 2019. Ze staan in willekeurige volgorde en zijn stuk voor stuk de moeite waard om op pad te gaan.

 

Wanda’s top 10 mooiste wandelingen 2019

 

1. Cabinertrekking

Samen met mijn broer wandel ik drie dagen door de bossen van Drenthe en overnachten we in de bijzondere Cabiners. De wandelroute is zorgvuldig uitgezet door Rob Wolfs en zoekt ook regelmatig de randen van het bos op. Ver van de bewoonde wereld, midden in de natuur genieten van de eenvoud van het leven. Het was fantastisch! Lees het blog over de Cabinertrekking hier.Cabiner trekking Drenthe

 

2. Klompenpad Benedeneindsepad

Een wandeling bij mij om de hoek. Het nieuwe Klompenpad Benedeneindsepad neemt je mee door het groene hart. Struinen door de weilanden en langs het vogelmeer van Willeskop. Onderweg zijn er allemaal leuke opdrachten voor kinderen, die voor volwassenen stiekem ook best leuk zijn 😉. Lees het blog over het Benedeneindsepad hier.

Markering van het Klompenpad Benedeneindsepad aan de rand van een groen weiland

 

3. Olavsleden

Dit jaar ging ik terug naar Zweden om de eerste helft van de Olavsleden te wandelen. Van Selånger tot Nälden. Als een echte pelgrim ging ik zonder plan op pad en dat was geweldig! De natuur is prachtig en hoewel je soms lange rechte stukken over brede gravelwegen loopt heb ik eborm genoten. Zweden is een fantastisch land en de inwoners zijn super gastvrij. In 2020 ga ik terug om de tweede helft te wandelen. Lees het eerste dagverslag over de Olavsleden hier.

 

4. WijnWandeling Groesbeek

Deze wandeling uit mijn wandelgids werd uitgeroepen tot wandeling van het jaar door wandelzoekpagina.nl. Het is ook echt een topper! Tijdens deze wandeling kom je langs vier wijnpercelen en twee wijnhuizen. Na afloop strijk je lekker neer op het terras om een glaasje Nederlandse wijn te proeven. Bestel hier de wandelgids “De mooiste wijnwandelingen in Nederland“.

Wijnwandeling Groesbeek wandelen door de wijngaard -klein

 

5. Schneifel-pad

Een meerdaagse trekking in van 4 dagen door de Duitse Eifel. Hier sliep ik midden in het bos op een kampeervlonder. De route loopt door prachtige bossen en velden, zoekt kleine plaatsen op en zorgt ervoor dat je echt even helemaal weg bent van de drukte, heerlijk! Lees hier het blog over het Schneifel-pad.

 

6. Walcherse wandelingen: Veere

Tijdens het wandelweekend dat ik organiseerde liepen we twee wandelingen uit de wandelgids Walcherse Wandelingen. Beide prachtige wandelingen met heel veel afwisseling. Het Veerse Krekengebied, de duinen en het strand, de polders en het Veerse meer, wat is het heerlijk wandelen op Walcheren. Schrijf je hier in voor het volgende wandelweekend in Veere.

 

7. Wandeltrilogie Allgäu

De Wandeltrilogie Allgäu bij Füssen bestaat uit een netwerk van langeafstandspaden op drie hoogteniveaus. De Wiesengänger Route loopt langs de vele meren en de glooiende Voor-Alpen. Heb je een goede conditie, dan kun je de Wasserläufer Route wandelen langs de flanken van de berg met mooi uitzichten. Voor de ervaren bergwandelaars is er de Himmelsstürmer Route die je door de Allgäuer Alpen brengt. De wandelingen lopen door de prachtige natuur in Allgäu. De verschillende niveaus maakt dat een wandelvakantie hier heel afwisselend is. Tijdens deze wandelingen kom je regelmatig in aanraking met het verleden van Koning Ludwig II. Lees hier het blog over wandelen rond Füssen.

 

8. NS-wandeling Vechtdalpad

Een heerlijke tweedaagse wandelroute van Mariënberg via Ommen naar Dalfsen. Ook in deze wandelroute zit super veel afwisseling. Prachtige bossen, landwegen, kleine plaatsjes en natuurlijk altijd de Vecht in de buurt. Onderweg heb ik gekampeerd op natuurkampeerterrein Landgoed Vilsteren, maar je kunt natuurlijk ook een hotel boeken in Ommen of één van de twee etappes als dagtocht wandelen. Lees hier het blog over de NS-wandeling Vechtdal.

Markering Vechtdalpad (2)

 

9. Wandelen in Småland – Nationaal Park Norra Kvill

Dit jaar ging ik twee keer naar Zweden, want naast de Olavsleden ging ik ook nog wandelen in Småland. De meest indrukwekkende wandeling was een relatief korte wandeling door het kleine Nationaal Park Norra Kvill. Dit is een soort sprookjesbos waar je doorheen loopt met honderden soorten mos, eeuwen oude bomen en enorme rotsblokken. Lees hier het blog over de wandeling in Nationaal Park Norra Kvill.

 

10. NS-wandeling Blauwe Kamer

Deze nieuwe NS-wandeling heb ik twee keer gewandeld, dat zegt genoeg toch? Het is werkelijk een prachtige afwisselende wandeling door de uiterwaarden, met het veer over en dan het natuurgebied de Blauwe kamer in. Daarna beklim je de Grebbeberg om vervolgens een prachtig uitzicht te krijgen over de Blauwe kamer. Echt een aanrader. Lees hier het blog over de NS-wandeling Blauwe Kamer.

Uitzicht op de Blauwe Kamer

 

Wat was jouw mooiste wandeling van 2019? Deel hem hieronder en inspireer anderen!

Wil je meer wandelinspiratie? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief, dan ontvang je maandelijks een gezonde dosis wandelinspiratie in je mailbox.

Bewaar deze top 10 op Pinterest:


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • In 2019 heb ik helaas niet veel kunnen wandelen i.v.m. knieklachten. Ik kon amper nog 5 km afstand halen, en dat helaas ook nog met pijn. Ik ben inmiddels geopereerd en aan het revalideren. Maar ik hoop in 2020 zéker weer verder te kunnen lopen. Telkens als ik de nieuwsbrief van ‘Wandawandelt’ binnen krijg, begint het te kriebelen om weer op pad te gaan! En uit bovenstaande top 10 heb ik ook al keuzes gemaakt. Maar nu moet ik nog éven geduld hebben…. 🌳🌿👣🌞

  • Ik heb tussen Kerst en Oud en nieuw de eerste helft van de Hermannsweg gelopen, zo’n 80 km over de kammen van het Teutoburger Wald, met telkens weer prachtige uitzichten naar beide kanten.

      • Ik heb hotelletjes gedaan. Kamperen trekt me niet zo in deze tijd van het jaar. Eind van deze maand ga ik de tweede helft doen als het weer niet al te slecht is. Welk stuk ga jij lopen?

  • Leuk dat Rhenen in de top 10 staat! 🙂 Geïnteresseerden kunnen meer informatie over Rhenen vinden op http://www.visitrhenen.com