Top 10: Mijn mooiste wandelingen van 2016

Wat een heerlijk jaar was 2016 toch eigenlijk. Ondanks een vervelende blessure aan mijn knie heb ik mooie wandelingen gemaakt. In totaal wandelde ik 754 kilometer in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië en Portugal. Net als vorig jaar heb ik mijn persoonlijke top 10 van de mooiste wandelingen samengesteld die ik in 2016 maakte. Omdat ik het geluk had ook regelmatig in het buitenland te wandelen, heb ik een aparte top 5 gemaakt voor deze wandelingen.

 

Wanda’s top 10 mooiste wandelingen in Nederland

 1. Uitwaaien tijdens de Wandelmaand op Schiermonnikoog (5 tot 20 km)
  Schiermonnikoog is een wandeleiland bij uitstek. Prachtige natuur, brede stranden, rust en ruimte!
 2. Sallandse Zandloper: Dwars door Salland wandelen (45 km, in etappes te wandelen)
  De Sallandse Zandloper is een afwisselende wandeling die erg geschikt is om in een weekend te lopen.
 3. NS Wandeling Veluwezoom (11 of 14 km)
  De Veluwezoom is in ieder jaargetij prachtig, maar in augustus als de heide bloeit op zijn mooist.
 4. Stad, bos en heide in 1 wandeling in en om Amersfoort (16,5 km)
  Een mooie stadswandeling gecombineerd met de prachtige natuur aan de rand van de stad, een topper!
 5. Verrassend Groene Stadswandeling door Maastricht (9 km)
  Ik wist niet dat Maastricht zo groen was! Echt een pareltje onder de stadswandelingen
 6. Wandelen door een typisch Hollands Landschap (6, 13 of 18 km)
  Polderlopen op zijn best. Door weilanden, met planken over sloten en over stille landwegen.
 7. De mooiste Eilandwandeling: Schouwen (16 km)
  Zee, strand, duinen en bossen. Deze wandeling heeft het allemaal!
 8. Wandelen over de stuwwal bij Molenhoek (12 km)
  Verrassende afwisselende wandeling met voor Nederlandse begrippen flink wat hoogteverschil
 9. NS Wandeling Belmonte (11 of 16 km)
  Prachtige bossen, wandelen over een stuwwal en een bezoek aan het arboretum.
 10. Dwalen door Drenthe, op pad rond Echten (16 km)
  Heerlijk struinen door de stille bossen en langs vennetjes.

Wanda’s top 5 mooiste wandelingen in het buitenland

 1. Eifelsteig etappe 11 – Duitsland (23 km)
  Niet ver van Nederland ligt deze prachtige lange afstandswandeling die de mooiste plekken van de Duitse Eifel laat zien.
 2. Winterwandelen – Oostenrijk en Zwitserland (3 tot 10 km)
  Wandelen in de sneeuw is een feestje, helemaal met majestueuse beregen op de achtergrond
 3. Wandelen naar Figas do Ermelo – Portugal (9 km)
  Het binnenland van Portugal is prachtig. Wild stromende riviren, bergen, stille paden en overweldigende natuur.
 4. Felsenpad Gerolstein – Duitsland (9 km)
  De Dolomieten van Duitsland, spectaculaire rotspartijen, pittig klimmen en dalen, maar absoluut genieten!
 5. Stadswandeling Basel – Zwitserland (8km)
  Basel is een heerlijke stad om te voet te ontdekken. Met tientallen museums ook een prima stad voor de cultuurliefhebber.

 

Wat was jouw mooiste wandeling van 2016? Deel hem hieronder en inspireer anderen!

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Bedankt voor de wandelinspiratie voor 2017! De Sallandse zandloper gaat zeker op het lijstje.

  Mijn mooiste wandeling van dit jaar liep ik met vrienden in de Onhollandse landschappen van Berg en Dal. De zon en mist die dag gaven de omgevinG Een mysterieuze en fotogenieke omlijsting. Wij liepen de trage tocht Berg en Dal: https://suzannevdijk.wordpress.com/2016/10/26/onhollands/

 • Mooie plekjes allemaal. Mijn persoonlijke favorieten van jouw lijstje zijn deVeluwezoom en Eifel, Gerolstein zag er trouwens ook heel goed uit!
  Ik probeer je nog steeds een keer over te halen om 1 van mijn favoriete Brabantse plekjes te ontdekken:. Wie weet lukt het
  deze winter? ?

  http://www.myfootprints.nl/wandelen-in-nederland/wandelen-in-brabant-plateaux-en-hageven/

 • Mijn favoriete tocht was door een stukje Tramuntana Mallorca vooral de zichten over de bergen en de zee maar ook een stukje van het militair domein blijven een mooie herinnering. En ook de sfeer bij aankomst in het dorp was hardverwarmend. Ik doe deze 4daagse opnieuw in 2017 . http://Www.mallOrcawalkingevent.com/nl

 • Wat een mooie tochten heb je gemaakt! Happy New Year en veel mooie wandelingen dit jaar gewenst!

 • Mijn mooiste wandeling van 2016 was een heel kort stukje van een wandeling op het schiereiland Chalkidiki in Griekenland. Ik kon ‘m niet afmaken omdat ik mijn vlucht terug weer moest halen en ook nog een stukje langs het strand wilde lopen om te fotograferen, maar je kunt er heel mooi wandelen!

 • Je hebt lekker veel kilometers gemaakt!

  Als ik jouw blog lees, wil ik er meteen op uit. Toch komt het er te weinig van….

  Mijn favoriete wandeling van 2016 was een trekking van 6 uur naar Wae Rebo, een dorp op flores in Indonesië.

  Dichter bij huis was de omgeving van heidelberg dit jaar favoriet.

 • Ondanks je blessure heb je veel kilometers gemaakt! Ik hoop dat je in 2017 minder last hebt van je blessure en nog meer kilometers kunt maken. Ik ben niet zo’n fanatieke wandelaar maar ik wandel het liefst bij mijn ouders in zweden. Er zijn veel mooie routes rondom hun dorp.

 • De Eifelsteig zou ik graag lopen! Mijn favoriet van 2016 was de Meraner Hohenweg, ofwel de Alta Via di Merano! Het weer werkte niet altijd mee, maar wat een mooie tocht! http://www.travelwriter.nl/in-de-coulissen-van-een-majestueus-landschap-de-meraner-hohenweg-hiken-naar-stettiner-hutte/

 • Saved as a favorite, I love your site!

 • Wat een supersite met dito informatie, ik word helemaal enthousiast van je verhalen!
  Ik wandel veel in en rond de duinen van NH met mijn 2 honden, ben je daar bekend mee?
  mogen de honden veelal mee op de wandelpaden(aangelijnd) weliswaar?
  Misschien heb je hier een antwoord op? Verder heel veel wandelplezier en ik blijf je volgen!

 • Leuke site om ideeën op te doen. Heel fijn. Ik wandel graag met of zonder mijn labador

 • Eén van de mooiste wandelingen die ik heb gemaakt in Nederland is in het Drents-Friese Wold (Wandelroute Berkenheuvel), en in Zwitserland bij/op Monte Salmone.

 • Mooie lijst van Nederland. Ik ben Belg en ben eigenlijk nog nooit echt veel in NL geweest (buiten wat schooluitstapjes en stedentrips).