Struinen over graskades en door de uiterwaarden

Wandeling Trage Tocht Linielandschap Lek
Afstand 15 km
Startpunt Nieuwegein, bushalte ‘Buys Ballotbaan’ of parkeerplaats aan de Structuurbaan
Eindpunt Station Culemborg

Een prachtige Hemelvaartsdag, heerlijk uitgeslapen, lekker lui. Maar toch de drang om naar buiten te gaan, al wandelend genieten van de zon en de lente. Ik wilde in de buurt wandelen en kies voor de Trage Tocht Linielandschap Lek vanuit Nieuwegein naar Culemborg.

Mijn vriend was zo lief om me af te zetten bij de plofsluis in Nieuwegein. Ondanks dat Nieuwegein bij mij om de hoek ligt, was ik met het OV ruim een uur bezig geweest om er te komen.

Trage Tocht Linielandschap Lek

Al lopend langs het kanaal kon het grote genieten beginnen, tot ik me realiseerde dat ik geen kleingeld meegenomen had voor het pontje. Geen nood zei mijn vriend, ik regel wel wat. Met een gerust hart stapte ik vrolijk door.

Klaproos

Klaprozen, ik kan het niet laten om ze op de foto te zetten als ik ze tegenkom

 

De bermen staan volop in bloei, samen met het zonnetje kun je niet anders doen dan genieten. Al snel laat ik de drukte achter me en loop ik langs de Schalkwijkse Wetering. Het is heerlijk rustig op een paar vissers na die in het water zitten te turen in de hoop wat te vangen.

Schalkwijkse Wetering Trage Tocht Linielandschap Lek

Wandelen langs de Kaaidijk

Als ik de Kaaidijk oploop wordt het drukker. Er zijn meer wandelaars, fietsers en kanoërs die genieten van het heerlijke weer en de prachtige omgeving. De kikkers hebben er ook zin in en kwaken er heerlijk op los.

De route loopt verder naar Werk aan de Korte Uitweg. Dit fort werd in 1877 gebouwd als ondersteuning van fort Honswijk in opdracht van het Ministerie van Oorlog. Het fort is de afgelopen jaren volledig gerenoveerd en op 18 april dit jaar heropend. Nu is het een inspirerende omgeving, waar je bij kunt komen van een wandeling, in alle rust kan vergaderen en kamperen op het kleinschalige natuurkampeerterrein.

Werk aan de Korte Uitweg Trage Tocht Linielandschap Lek

Werk aan de Korte Uitweg

 

Na een korte rust en het bijvullen van mijn waterfles loop ik door langs de dijk van het Inundatiekanaal. Met een kunstig trappetje klim ik bovenop de dijk en heb ik een prachtig uitzicht.

Alternatieve route door de uiterwaarde

Lammetje langs de Trage Tocht Linielandschap Lek

Dit schaapje was niet bang van mij

Niet veel later wandel ik de Lekdijk op. Het mooie weer trekt niet alleen wandelaars en fietsers, maar ook de nodige motorrijders en auto’s. Het is druk op de Lekdijk en ik besluit van de route af te wijken en onderlangs de Lekdijk het Klompenpad te volgen. Dit smalle graspad met verschillende overstapjes is heerlijk rustig. Op een enkel schaap na, loop ik er alleen.

Ter hoogte van Werk aan de Groeneweg wandel ik de dijk weer op, om 300 meter verder weer naar links de dijk te verlaten over een graspad richting het fiets/-voetveer. Dit pad loopt helemaal door tot aan de pont in Culemborg.

Daar zit mijn vriend op mij te wachten in het zonnetje. Ik loop de tocht niet helemaal uit, maar heb wel enorm genoten!

Bekijk alle foto’s hier.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Dat is nu liefde!

  • Klinkt als een heerlijke wandeling. Volgens mij is dit toch de mooiste tijd om te wandelen.