Bergwandelen in Nederland, het kan ;-)

Wandeling Trage Tocht Rhenen (rondwandeling)
Afstand 13 km
Startpunt Station Rhenen

Rob Wolfs nodigt wandelend Nederland uit om tijdens de maand van het onverharde pad mee te wandelen met één van zijn Trage Tochten. Rob maakt al jaren wandelroutes en heeft al bijna 300 Trage Tochten gemaakt, met een minimale zandpadgarantie van 70%.

Tijd om samen met hem op pad te gaan op de Trage Tocht Rhenen, een ware bergwandeling! Als je op de kaart kijkt, zie je dat je in een aantal lussen over de Grebbeberg en Laarsenberg wandelt. Rob gaat voorop en de groep volgt braaf. De wandeling gaat langs de Nederrijn, naar de voet van de Grebbeberg. Ik raak in gesprek met een dame die mij inspireert met haar verhaal over haar sabbatical van een jaar. Ze reist en wandelt een jaar lang. Heeft zekerheden opgegeven om te genieten van het leven en haar dromen na te jagen. Hoe gaaf is dat!

Het is een grauwe dag, het vale zonnetje probeert zo nu en dan door het grijze wolkendek heen te breken. We kijken omhoog naar een meters hoge trap. 260 treden brengen ons boven op de Grebbeberg. Bij een voormalige boswachterswoning komen we even op adem. De woning is vervallen, de oude tegeltjes liggen nog op de vloer en de restanten van een kampvuurtje liggen in een hoek.

Trap de Grebbeberg op - Trage Tocht Rhenen

De enorme trap de Grebbeberg op

 

Oude boswachterswoning - Trage Tocht Rhenen

Voormalige boswachterswoning op de Grebbeberg

 

Iets verderop hebben we een prachtig uitzicht over het natuurgebied Blauwe Kamer. De wandeling voert ons over de steilrand door het bos naar het Militair Ereveld Grebbeberg. De Grebbeberg is in de Tweede Wereldoorlog het toneel geweest van zware gevechten. Bij de militaire begraafplaats is een informatiecentrum ingericht, waar onder meer de persoonlijke verhalen van de militairen te horen zijn.

Uitzicht over de Blauwe Kamer - Trage Tocht Rhenen

Uitzicht over de Blauwe Kamer

 

Militair Ereveld Grebbeberg - Trage Tocht Rhenen

Militair Ereveld Grebbeberg

 

Als we verder wandelen vertelt Rob enthousiast over het vervolg van onze route. Een van zijn favoriete stukken, omdat we hier regelmatig op de rand van bos en platteland wandelen. De doorkijkjes wisselen elkaar af. We zien graften op de voormalige enggronden van Rhenen, aangelegd om de erosie van de hellingen tegen te gaan.

Rob zoekt in zijn routes de vergeten paadjes op, die vaak nog wel op de kaart staan,  maar in het landschap nauwelijks als pad te herkennen zijn. Zo wandelen we over een smal pad langs een maisveld. We dwalen door de bossen, waar de herfst zich voorzichtig laat zien en dalen af naar het Valleikanaal.

Smal pad langs maisveld - Trage Tocht Rhenen

Smal pad langs maisveld

 

Trap Grebbeberg - Trage Tocht Rhenen

Weer die trap de Grebbeberg op

 

Daar staan we weer, voor dezelfde hoge trap, weer 260 treden. Nee, ik heb ze niet geteld… Ik had het veel te druk met boven komen en mijn ademhaling rustig houden ;-). Het wordt toch echt tijd om iets aan mijn conditie te gaan doen.

Nu wandelen we langs de andere kant van de steilrand terug naar Rhenen. Daar proosten we op een geslaagde wandeling en sprint ik naar mijn trein. Bedankt Rob en de mannen van Gegarandeerd Onregelmatig voor deze gezellige en bovenal mooie wandeling.

Wil jij deze wandeling ook maken? Download dan hier de route en ga op pad! Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Inderdaad gaaf om gewoon alles voor een jaartje op te geven en je dromen na te kunnen jagen! Het trekt me enorm maar tegelijkertijd weet ik ook dat ik teveel leun op diezelfde zekerheid. Mooie wandelroute trouwens, hoewel zo’n trap me echt wel een uitdaging lijkt!

  • Deze ziet er ook heel mooi uit, een andere keer wil ik die wel eens met je wandelen! Die trappen hè ?