Update: Hoe gaat het met mijn knie?

Begin dit jaar vertelde ik uitgebreid over mijn knieblessure en mijn doel om 1000 kilometer te wandelen in 2017. Inmiddels zijn we 10 maanden verder en praat ik jullie graag bij over hoe het met dit doel en mijn knie gaat.

 

Gescheurde meniscus

Na een aantal jaren wandelen met een gevoelige knie, ging het in de herfst van 2016 helemaal mis. De fysiotherapeut vertrouwde het niet en stuurde mij door naar de orthopeed. Een MRI wees uit dat er een scheur aan de binnenkant van mijn buitenste meniscus zat. Een onhandige plek omdat er daar een slechte doorbloeding is, waardoor herstel lang gaat duren en het ook nog is een plek is die lastig te opereren is 🙁 de kans op volledig herstel na operatie was maar 50% vertelde de orthopeed mij. Hij wilde niet tot operatie over gaan en stuurde mij terug naar de fysiotherapeut met spierversterkende oefeningen. Deze oefeningen deed ik al een aantal maanden, dus heel veel hoop op verbetering had ik niet…

Na drie maanden zat er weinig vooruitgang in het herstel en besloot ik terug te gaan naar de orthopeed. Hij bekeek nog een keer de MRI en constateerde wederom dat opereren niet de beste optie was, omdat de kans dat ik daarna van de pijn af zou zijn maar 50% zou zijn. Ik greep die 50% aan om een operatie door te drukken, ik had immers 50% kans dat ik weer pijnloos zou kunnen wandelen. Aangezien ik nu geen 5 kilometer meer kon wandelen zag ik mogelijkheden! Na wat aandringen besloot de orthopeed toch tot een operatie. YES!

Op 22 mei vertrok ik met een set krukken naar het ziekenhuis. Nog geen 4 uur later reed ik in een rolstoel het ziekenhuis uit (ik dacht wel met krukken naar de auto te kunnen lopen, maar kwam niet verder dan de deur van mijn kamer…) Op de operatietafel hebben ze zo goed mogelijk de scheur uit de meniscus geknipt en de rafelige randjes bijgewerkt. De orthopeed heeft wel drie keer gezegd hoe mooi mijn kraakbeen nog was 🙂 daar hoef ik me dus geen zorgen over te maken.

 

Herstel na kijkoperatie knie

Met het advies om rust te nemen en mijn oefeningen braaf te doen ging ik weer naar huis. De eerste dagen durfde ik de knie nauwelijks te belasten, het deed goed pijn. Gelukkig ging het langzaam beter, maar veel minder snel dan ik had verwacht. Twee weken na mijn operatie mocht ik naar de fysiotherapeut en begon het revalideren. Omdat ik de brochure die ik mee had gekregen vanuit het ziekenhuis stond dat je na een week zonder krukken mocht lopen, had ik die al aan de kant gegooid. De fysiotherapeut was vol verbazing dat ik geen krukken meer bij had. Na controle en massage van mijn knie werd mij dringend verzocht de komende tijd met de krukken weer te gebruiken, ik was te hard van stapel gelopen en had mijn knie al te veel belast 🙁

Braaf volgde ik ieder advies van de fysiotherapeut op. In het begin kon ik nauwelijks op de hometrainer een rondje trappen, maar stapje voor stapje werd de knie buigzamer en sterker. Ruim 5 maanden na de operatie ben ik nog steeds aan het revalideren. Het hele herstel neemt veel langer in beslag dan ik had gehoopt.

The Golden Path

Foto: Bianca Kramer van http://foodtravelphotography.com/

Op 7 juli wandelde ik voor het eerst weer meer dan 5 kilometer zonder al te veel napijn. Vanaf dat moment ben ik het wandelen weer langzaam op gaan bouwen. Om mijn knie te ontlasten gebruik ik regelmatig een wandelstok. Inmiddels kan ik 20 kilometer wandelen zonder al teveel pijn! Een hele overwinning na al die maanden 🙂 Na een wandeling moet ik wel twee dagen rustig aan doen om te herstellen, maar dat heb ik er voor over. Intussen heb ik weer een aantal prachtige wandelingen en reizen gemaakt met veel plezier!

Ondanks dat het herstel heel veel tijd in beslag neemt (ik ga nog wekelijks naar de fysiotherapeut om te trainen en doe dagelijks mijn oefeningen om mijn knie sterker te maken) ben ik heel blij dat ik de operatie heb doorgedrukt. Mijn doel om 1000 kilometer te wandelen in 2017 ga ik niet meer halen. Maar ik ben blij met iedere kilometer die ik weer kan wandelen. Inmiddels zijn dat er al 462! Op naar de 500 🙂

Zin om een keer mee te wandelen? Op 3 december organiseer ik weer een groepswandeling.

 

Meer lezen over mijn wandelingen? Bekijk dan ook:

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!


Online wandeltraining

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Ik vroeg het me al een poosje af, omdat je ondertussen al weer vaak aan de wandel was. Maar het gaat gelukkig nu echt de goede kant op. Het lijkt er op dat het echt alle moeite waard is geweest. Ook ik ga de 1000 km niet halen, geplaagd door hardnekkige blessures. Maar ik neem maar een voorbeeld aan jou: gewoon doorzetten en luisteren naar de fysiotherapeut (!) dan komt het ooit vast wel weer goed. Sterkte!

  • Toch fijn dat je al behoorlijk weer kunt wandelen! Neem de tijd om er de rest van je leven plezier van te hebben. Grt Suzan

  • Fijn dat je hebt doorgedrukt en nu weer fijn kunt wandelen

  • Super dat het weer beter gaat!! Ik heb eergister 12km gelopen en vandaag ook weer. Dat is nu weer de eerste keren dat weer goed gaat na de vierdaagse van Nijmegen.. lang rust genomen en oefeningen gedaan na een overbelaste spier. .. wat ben je dan weer blij om gewoon pijnvrij te kunnen wandelen!!

  • Niets zo belangrijk als een goede gezondheid… Bij mij gaat het op en neer. Ik ben gesopt met het bijhouden van het aantal km’s omdat het zo’n moeten werd. Ik denk dat ik er misschien wel aankom, maar misschien loop ik er 800. Maakt me ook niet uit 🙂
    Sterkte met je verdere herstel!