Utrecht te voet: Wandelen langs het Waterliniemuseum

Wandeling Utrecht te voet: Waterlinie Houtense vlakte
Afstand 11 km
Beginpunt Station Houten
Eindpunt Ledig Erf, Utrecht

Utrecht, een heerlijke stad voor een mooie stadswandeling, maar wist je dat je buiten de stad ook prachtig kunt wandelen? ‘Utrecht te Voet’ heeft 13 wandelroutes vanuit de binnenstad naar de mooiste plekken buiten de stad uitgezet. Ze variëren in lengte van 4 tot 17 kilometer en kunnen in 2 richtingen gewandeld worden.

Utrecht te voet, route Waterlinie – Houtense vlakte

Omdat ik hoorde dat er een waterliniemuseum geopend gaat worden in Fort bij Vechten, kies ik voor de route Waterlinie – Houtense Vlakte van 11 kilometer. Een wandeling die mij vanuit het centrum van Houten naar Fort bij Vechten brengt waar het waterliniemuseum is gevestigd. Daarna loopt de route verder langs de Kromme Rijn naar het Ledig Erf in Utrecht.

Aangekomen in Houten is het zoeken naar de markering. Gelukkig heb ik de routebeschrijving bij me, want de markering zie ik de eerste paar kilometer niet. Later lees ik op de website dat de route gaat veranderen. Dat zou de reden kunnen zijn van de ontbrekende markering.

Smal wandelpad langs de Marsdijk

Smal wandelpad langs de Marsdijk

Romeinse wachttoren

Romeinse wachttoren

Het eerste stuk van de route is in mijn ogen wat saai. Na de bebouwde kom, volgt een smalle asfaltweg over de Vlakte van Houten. Eenmaal op de Marsdijk begint het genieten. Een smal pad langs de weg voert me naar Fort bij Vechten. Hier is de route wat aangepast en blijft deze de Marsdijk volgen. Maar… wanneer het fort geopend is, dan raad ik je aan om je route te vervolgen over het fort. Dit kan door bij de Romeinse uitkijktoren naar links te gaan, je komt dan bij de achteringang van Fort bij Vechten.

Fort bij Vechten

Het fort is dagelijks geopend en vrij toegankelijk (met uitzondering van feestdagen), het Waterliniemuseum in het fort is op maandag gesloten. Het Fort bij Vechten is één van de grootste en mooiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een uniek en typisch Nederlands verdedigingssysteem.

Fort bij Vechten is gebouwd tussen 1867 en 1870. Dit fort is ondanks meerdere mobilisaties, nooit betrokken geweest bij een oorlog. In 1996 is het fort door Defensie overgedragen aan Staatsbosbeheer. Inmiddels is het Fort de thuisbasis van het Waterliniemuseum.

Fort bij Vechten

Fort bij Vechten

Achter ingang, Fort bij Vechten

Achter ingang, Fort bij Vechten

Rond de begin van de jaartelling was deze plek al bijzonder. Naast het huidige Fort bij Vechten lag het Castellum Fectio. Dit Romeinse fort lag langs de Rijn die hier toen stroomde. Dit Romeinse fort is zichtbaar gemaakt in het landschap en zeker ook even het bezoeken waard.

Waterliniemuseum

Een bezoek aan het interactieve Waterliniemuseum kan ik je zeker aanraden. Naast de enorme maquette van de waterlinie, die je zelf kan bedienen met sluisjes, zijn er allerlei interactieve elementen in het museum waardoor het verhaal van de Hollandse Waterlinie echt gaat leven. De actuele tarieven vind je op de website van het Waterliniemuseum.

Waterliniemuseum

Sluizen opzetten in het Waterliniemuseum

Vergeet na een bezoek aan dit leuke museum ook zeker niet naar chambree 13 te gaan. Hier laat Staatsbosbeheer zien wat er op en rond de forten leeft in het informatiecentrum ‘Krachtpatsers in de Natuur. Daarna kun je de wandeling die daarbij hoort maken. Dan weet je zeker dat je niets van het fort mist.

Wandelen langs de Kromme Rijn

Na het bezoek aan dit indrukwekkende fort, vervolg ik mijn weg naar de Kromme Rijn. De route komt door een veld vol groepsschuilplaatsen die later zijn toegevoegd aan de Nieuw Hollandse Waterlinie. Over dit Bunkerpad wandel ik naar Rhijnauwen. Hier is het op zondag altijd druk met gezinnen die lekker gaan wandelen en daarna genieten van een pannenkoek. Ik sla de pannenkoek vandaag over en loop langs Fort Rhijnauwen, dat alleen op vaste tijden met gids toegankelijk is. Vandaag is er geen rondleiding, dus wandel ik door naar de Kromme Rijn.

Het Bunkerpad

Het Bunkerpad

Langs de Kromme Rijn wandel je Utrecht binnen

Langs de Kromme Rijn wandel je Utrecht binnen

De Kromme Rijn brengt mij naar het centrum van Utrecht. Ik wandelde eerder al langs de Kromme Rijn met het Utrechtpad. Aangekomen op op het Ledig Erf strijk ik neer op een terrasje en geniet van de late zomer zon.

Heb jij al eens een route van Utrecht te Voet gewandeld?

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Dag Wanda,
    Waarschijnlijk wordt de route aan het begin omgelegd naar de andere kant van het spoor door het nieuwe Bos Nieuw Wulven. Dat is veel mooier.

    Groeten,
    Martin

  • Fort bij Vechten is elke dag toegankelijk behalve op enkele feestdagen.
    Het Waterliniemuseum is op maandag gesloten behalve in de schoolvakanties.

  • Hoi Wanda,
    Als ik je beschrijving lees, gaat het over een route van Houten naar Fort Vechten; toch?? Kijk ik naar de routekaart die je bovenaan hebt gegeven, dan zie ik een route van Centrum Utrecht >> Houten. Ik ben wel benieuwd naar de route van Houten naar Fort Vechten. Is hier een route op kaart van??
    Groet, Menno