HomeUtrechtpad wandelen, tips & ervaringen

Utrechtpad wandelen, tips & ervaringen

Utrechtpad Wandelen Streekpad 13

Na een aantal jaren door omstandigheden niet te hebben gewandeld, begint het ineens weer te kriebelen. Maar waar begin je dan? Omdat ik recent verhuisd ben naar Montfoort, besluit ik Streekpad 13, het Utrechtpad te gaan wandelen. Deze Lange-Afstandswandeling is 162 kilometer lang en opgedeeld in dagetappes tussen de 11 en 23 kilometer. Je wandelt door het meest gevarieerde gebied van Nederland.

Voorbereidingen

Omdat ik redelijk impulsief besluit om het Utrechtpad te wandelen, duik ik de stad in om het boekje van dit streekpad te kopen. Helaas grijp ik mis bij het VVV en de ANWB. Ik besluit op de gok de eerste etappe te wandelen aan de hand van de markering en dat gaat wonderlijk goed! Eenmaal thuis bestel ik het boekje via bol.com, in de wandelgids staat naast de routebeschrijving, kaartjes en praktisch informatie ook veel achtergrondinformatie over het gebied waar de wandeling doorheen komt.

Planning Utrechtpad

Dit Streekpad is 162 kilometer lang en opgedeeld in 9 dagetappes tussen de 11 en 23 kilometer. Per etappe die ik loop, bekijk ik op 9292.nl of ik er met het openbaar vervoer kan komen. Vaak start of eindigen de etappes bij een bushalte of treinstation, daar waar er in het weekend minder bussen rijden, is mijn vriend zo lief om mij te brengen of op halen. Check van te voren goed hoe je naar het startpunt komt en weer terug.

Uiteindelijk heb ik de route opgeknipt in 8 etappes, omdat dit voor mij beter uitkwam:

  1. Utrecht – Bunnik | 7 km
  2. Bunnik – Wijk bij Duurstede | 25 km
  3. Wijk bij Duurstede – Veenendaal | 29 km
  4. Veenendaal – Scherpenzeel | 20 km
  5. Scherpenzeel – Amersfoort | 19 km
  6. Amersfoort – Baarn | 19 km
  7. Baarn – Tienhoven | 23 km
  8. Tienhoven – Utrecht | 18 km

Mijn ervaringen

Het Utrechtpad is een hele gevarieerde wandeling, je start in het drukke centrum van Utrecht en volgt lange tijd de Kromme Rijn. Wandel je de Utrechtse Heuvelrug over, met daarna het polderlandschap. Het is een ideale manier om de provincie Utrecht goed te leren kennen. In onderstaande blogposts lees je mijn ervaringen op dit bijzondere pad.

 

Utrechtpad Baarn - Tienhoven

De laatste etappe van het Utrechtpad staat voor vandaag op het programma. Op naar Baarn om van daaruit via Lage Vuursche naar Tienhoven te wandelen. In eerste instantie zou mijn zoontje de eerste 10 kilometer meelopen, maar die bedacht zich. Geen probleem, alleen wandelen vind […]Lees verder »

Utrechtpad Amersfoort - Baarn

Vanochtend vroeg uit de veren, om zes uur ging de wekker om op tijd in Amersfoort te zijn. Om 7:15 uur in Amersfoort aangekomen liep ik met al het werkvolk vanuit het station de stad in. Het centrum was verlaten, de stad ontwaakte langzaam. Langs de Muurhuizen ,over het Hof en langs de Koppelpoort verlaat ik het centrum. Langzaam komt de zon op en laat ik Amersfoort achter me en wandel ik door Eemland. Koeien, kippen, honden, vogeltjes ik loop weer op het platteland, ver van de drukte van de stad. Niet veel later loop ik langs de beschermde vogelreservaten van Natuurmonumenten. Grote zwermen ganzen vliegen over mij heen en rusten in de uitgestrekte weilanden. De wind is guur, toch neem ik even de tijd voor een kleine rustpauze.Lees verder »

Utrechtpad Scherpenzeel - Amersfoort

De kerst is voorbij, tijd om de overtollige kilo's er weer af te gaan lopen. Ondanks dat mijn weerapp aangeeft dat er in de middag regen aan zit te komen, ga ik toch op pad. Het is me de laatste weken te vaak overkomen dat ik thuis bleef omdat er regen af was gegeven en het uiteindelijk droog bleef. Met de auto naar Scherpenzeel, om daar het Utrechtpad verder te lopen naar Amersfoort. Na het park bij Huize Scherpenzeel raak ik even in de war door het ontbreken van markering, maar gelukkig blijf ik met de kaart in het boekje op het juiste pad. Het zonnetje schijnt, maar de wind is koud, lekker doorstappen dus.Lees verder »

Utrechtpad Veenendaal - Scherpenzeel

Eerste kerstdag, we hebben geen plannen en het is prachtig weer. Tijd om de schoenen aan te trekken en weer een mooie etappe van het Utrechtpad te gaan lopen, van Veenendaal naar Scherpenzeel. Dat het mooi wandelweer is blijkt wel aan de vele wandelaars die ik vandaag tegenkom, de ene met wandelschoenen en de ander in zijn beste kerstpak met mooie gepoetste schoenen. Het pad loopt over de Grebbelinie, een indrukwekkend stuk geschiedenis. Ik sta stil bij de vele verdedigingswerken en lees aandachtig alle informatieborden op mijn pad. Het Fort aan de Buursteeg wordt momenteel hersteld. Grote graafmachines en veel zwarte klei, het is een beetje een raar beeld, maar het wordt vast erg mooi.Lees verder »

Utrechtpad Wijk bij Duurstede - Veenendaal

Een echte lange afstand wandelen, het moest er maar eens van komen. Omdat ik op zaterdag gewerkt had tijdens Kinderopvang Live! voor Quebble, was ik maandag vrij. Dus vroeg uit de veren, tasje vol proviand, route zorgvuldig nagelopen en vastbesloten vandaag 29 kilometer te gaan wandelen. Het Utrechtpad brengt mij vandaag van Wijk bij Duurstede naar Veenendaal over de Utrechtse Heuvelrug.Lees verder »

Utrechtpad Utrecht - Tienhoven

Woensdag, ik heb zin om te wandelen maar niet veel tijd, wat nu? Helemaal naar Wijk bij Duurstede om daar de route op te pakken is vanwege het openbaar vervoer geen optie, ik heb maar 3 uurtjes. Ik besluit de laatste etappe van het Utrechtpad in tegengestelde richting te lopen, van de Dom in Utrecht naar Maarssen. Op naar Utrecht! Er staat een koude gure wind, hier had ik niet op gerekend met mijn nog natte haren, dus eerst langs de Hema voor een muts. Dan snel door, langs de mooie gracht van Utrecht wandel ik het centrum uit. Ik verbaas mij over de molen en het schattige parkje middenin een woonwijk. Door het park langs de Vecht verlaat ik Utrecht. Al snel zie ik tussen de bomen de eerste tekenen van Slot Zuylen. Het zonnetje en de goudgele bladeren van de bomen geven een warm herfst gevoel, ik krijg spontaan zin in warme chocomelk. De tuinen van Slot Zuylen zijn helaas gesloten, ik wandel snel verder. Onderweg wordt ik ingehaald door een opa met kleindochter op schoot op zijn scootmobiel, heftig vertellend over de omgeving, ik lach zachtjes, wat lief!Lees verder »

Utrechtpad Bunnik - Wijk bij Duurstede

Dinsdag kwam het boekje binnen van het Utrechtpad, zo blij als een kind heb ik de daarop volgende dagen zitten bladeren, plannen en lezen. Zaterdag mocht ik weer! Dit keer had ZL geen zin om mee te lopen en was prima, kan ik lekker kilometers maken!Lees verder »

Utrechtpad Utrecht - Bunnik

Een paar tweets van Moniek over het Pieterpad, een smart&sexy theateravond, een blog... Een idee, een droom, een passie... Ik wil weer wandelen! Heel veel en heel lang wandelen en kamperen! Ik wil de GR5 weer oppakken, maar dan moet ik wel gaan trainen...Lees verder »

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments