Wandeling Veluwe Zwerfpad (SP 16) – etappe 12 Rozendaal – Dieren
Afstand 22 km
Startpunt Bushalte Kerklaan, Rozendaal
Eindpunt NS Station Dieren

Mijn zoon en ik zijn nog steeds hard aan het trainen voor de 4Daagse Apeldoorn. Dit keer trokken we naar de Veluwe om te ervaren hoe het is om daar te wandelen. Een betere voorbereiding op de Apeldoornse kan ik me niet bedenken.

Kasteel Rozendael

Kasteel Rozendael

 

Het plan was om over het Veluwe Zwerfpad van Rozendeal naar Dieren te lopen en de volgende dag van Dieren naar Loenen. Waar ik me iets op verkeken had waren de hoogteverschillen die dit gedeelte van de Veluwe met zich meebrengen. Het was zwaar, maar Tom stapte moedig door.

Tom op de Veluwe

Tom op het Veluwe Zwerfpad

Wandelen over het Veluwe Zwerfpad

Het weer werkte goed mee en het is heerlijk om door de bossen te lopen in de lente. De verse groene blaadjes aan de bomen, de vele vogels die continue zingen en de prachtige uitzichten maakte dat we echt genoten. In het begin is het altijd even zoeken waar je de route moet oppakken. Maar eenmaal de eerste markering gevonden, liepen we gezellig kletsend door het bos en over de heide.

Prachtig uitzicht vanaf de brandtoren

Bij de brandtoren, nabij het hoogtste punt van de Veluwe houden we een rust. Er komen 3 boswachters aan van Natuurmonumenten, 2 daarvan beklimmen de brandtoren tot het hoogste punt. Wij wagen ons aan het eerste plateau, waar je sinds 1992 vrij op mag. Dit geeft een prachtig uitzicht over de omgeving. Met de verrekijker erbij staan we een tijdje te turen. We worden nog uitgenodigd om ook mee naar boven te gaan, maar dat durft Tom niet aan, dat is hem toch echt te hoog.

Uitkijken vanaf de brandtoren Veluwe

Uitkijken vanaf de brandtoren over de Veluwe

 

Eenmaal weer beneden raken we verder aan de praat met de boswachters. 1 van hen is vrijwillige boswachter en loopt een dagje mee om later goed advies over het gebied te kunnen geven aan mensen in het bezoekerscentrum. Ik wist niet dat je vrijwillig boswachter kon worden, wat leuk! Wie weet ooit… Als ik het wat rustiger krijg… Of met pensioen ben ofzo…

Brandtoren Veluwe

De Brandtoren

 

Hooglanders langs het pad

Hooglanders langs het pad

 

Er staat een pittig windje waardoor we bijna over de heide vooruit worden geblazen. Tom is onderweg druk aan het oefenen op zijn musicalliedjes van groep 8. De hooglanders kijken er niet van op en blijven rustig liggen in het zonnetje.

 

Uitkijkpunt de Posbank

Posbank Veluwe

Trappen bij de Posbank

Bij Paviljoen de Posbank genieten we van een heerlijk glas cola voor de dorst. Het is inmiddels goed warm geworden. De Posbank is een fraai uitkijkpunt. De heide staat helaas nog niet in bloei, maar ook nu is de Posbank schitterend met de prachtige vergezichten, diepe dalen en heuvels. Toch nog maar eens terugkomen als de heide wel in bloei staat, volgens mij is dat adembenemend mooi (maar misschien ook wel gigantisch druk met toeristen).

Schaapskooi Posbank

Schaapskooi

We wandelen verder richting Rheden, om daarna weer de bossen in te duiken. We werpen onderweg nog eenmaal op de route een blik op de Posbank en begeven ons dan tussen de bomen tot aan Dieren. Daar wacht ons een heerlijk bed bij B&B ‘t Koetshuis. We worden super gastvrij ontvangen en krijgen direct tips om lekker te gaan eten in Dieren.

Door al het klimmen en dalen heeft Tom een spier of pees overbelast in zijn knie. We doen het ‘s avonds rustig aan in de hoop dat we de volgende dag weer door kunnen wandelen over het Veluwe Zwerfpad.

Meer inspiratie voor mooie wandelingen op de Veluwe in de lente vind je op het blog van medeblogger Anto.

Wat is jouw favoriete wandeling op de Veluwe?

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Erg leuk beschreven De prachtige foto’s maken het geheel compleet.

  • Mooi verslag en foto’s
    Prachtig gebied en wandeling
    De brandtoren is 34 meter hoog vond ik op internet