Voor op je verlanglijstje: Wandelvakantie in de Ardennen

Steeds meer mensen hebben een bucket-list met alles wat ze graag nog een keer willen doen in hun leven. Misschien is een vakantie in de Ardennen wel een van jouw grote wensen. Dit bosrijke gebergte, dat zich uitstrekt van Zuid- naar Noord-Wallonië, is dan ook een prachtige locatie voor wandelaars en natuurliefhebbers. Dat je er urenlang prachtige wandelingen kunt maken is een belangrijke reden waarom een vakantie in de Ardennen zeker op je bucketlist moet staan. Ben je nog niet overtuigd? Lees dan ook over de andere voordelen van de Ardennen in dit artikel!

Bereikbaarheid

De Ardennen is vrij gemakkelijk te bereiken. Vanaf Utrecht is het 500 km en met de auto ben je in ongeveer 3,5 uur bij dit bijzondere stukje van België.

Prachtig wandelgebied

Heb je altijd al graag willen wandelen in België? Tijdens een vakantie in de Ardennen ontdek je een van de mooiste delen van dit land. De ruige wildernis, de hoge heuvels en de diepe rivierdalen zijn een lust voor het oog. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de ondergrondse grottenstelsels van deze natuurregio. Bovendien vind je in de rivierdalen diverse mooie dorpjes, zoals Celles, Chiny en Froidfontaine.  Dit is slechts een greep uit de tientallen dorpjes die de Ardennen telt.

Wanneer is het de mooiste periode om te wandelen in de Ardennen?

Je kunt het hele jaar plezier beleven in de Ardennen. Voor de mooiste kleuren raad ik je aan om rond oktober naar dit natuurrijke gebied te gaan. De herfstbladeren in de bossen vormen een levendig palet aan kleuren. Ook in de koude maanden van het jaar worden de wandelpaden in de Ardennen goed onderhouden. Toch is het verstandig om stevige wandelschoenen aan te doen. In de winter is de grond vaak bedekt met een laagje sneeuw en je wilt natuurlijk geen koude voeten krijgen.

Wat zijn de mooiste wandelroutes in de Ardennen?

Op welke manier je ook in de Ardennen verblijft: voor wandelliefhebbers is dit het paradijs. Na aankomst kun je meteen beginnen met wandelen. Het charmante geruchtje Frahan-sur-Semois is bijvoorbeeld een aanrader voor een wandeltocht. Het is te bereiken via een steil pad en een voetgangersbrug. Deze wandelroutes in de Ardennen wil ik nog graag een keer gaan lopen:

  • Dam van Gileppe: Stuwmeer met verschillende wandelroutes. Geniet na de wandeling van een lunch in de uitkijktoren van de Dam.
  • Hoëgne: Een wandeling langs de mooiste stukjes natuur van de Ardennen.
  • Ninglinspo: Een wandeling van 14,6 kilometer langs een bergrivier.

Verfijnde keuken

Genieten staat centraal in de dorpjes van de Ardennen. Niet voor niets staat deze streek bekend om zijn verfijnde keuken. Proef in een restaurantje eens van een stukje everzwijn of de wereldberoemde Ardense gerookte ham en paté. Ook ander wild en verschillende kazen vallen ongetwijfeld in de smaak.

Sporen van de Eerste- en Tweede Wereldoorlog

Voor geschiedenisliefhebbers is de Ardennen een bijzondere plek. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog is hier flink gevochten, en dat heeft zijn sporen nagelaten. In augustus 1914 vond in de Ardennen een hevige veldslag plaats. De Slag om de Ardennen in de winter van 1944/1945 was het laatste conflict dat ooit op Belgisch grondgebied heeft plaatsgevonden. Verschillende gedenktekens en begraafplaatsen herinneren aan de oorlogsperiode. Zo vind je herdenkingsmonumenten terug in steden als La Roche, Malmedy, Bure, Hutton en Bastogne.

Ideaal voor buitenactiviteiten

De Ardennen is de ideale plek voor buitenactiviteiten. Het is niet alleen geschikt voor wandelaars, maar ook voor fietsers, vissers en liefhebbers van watersporten. Ook kun je in dit gebied volop mountainbiken, klimmen en paardrijden. Voor een avontuur op het water zijn er verschillende kajakken en kano’s beschikbaar. In de winter is het zelfs mogelijk om te gaan langlaufen, rodelen en sneeuwscoterrijden in de Ardennen. Grijp je kans als er een flink pak met sneeuw is gevallen! Kortom: een vakantie in de Ardennen biedt voor elk wat wils.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Hoe raad je het zo! Ik mis alleen tips over hoe je er met het openbaar vervoer kunt komen en of het een beetje te doen is om de verschillende dorpjes zonder auto te bereiken. Of lukt dat alleen te voet?

  • Dit zou zeker iets voor mij kunnen zijn. De combinatie mooi natuurgebied en de (oorlogs) geschiedenis is iets wat mij aanspreekt.