Op zoek naar vuursteen in Zuid-Limburg

Wandeling Vuursteen wandelroute (rondwandeling)
Afstand 23,75 km
Startpunt Eetkaffee Riekelt, Rijksweg 184 in Rijckholt

De Vuursteenroute in de gemeente Eijsden-Margraten is één van de speciaal ontwikkelde wandelroutes met een eigen app, voor Android en iOS. De gemeente ontwikkelde een aantal wandelapps met foto-navigatie en extra informatie over de omgeving. Mede dankzij deze apps werd de gemeente Eijsden-Margraten uitgeroepen tot wandelgemeente van 2015!

In deze streek vond de eerste ondergrondse winning van vuursteen plaats. De Vuursteenroute gaat langs de verschillende vuursteenwinplaatsen in Rijckholt, St. Geertruid, Banholt, Mheer, Hoogbos, de Voerstreek en Mesch, in het prachtige glooiende Zuid-Limburgse landschap.

Bij het VVV in Eijsden scoor ik de folder van de wandeling. Hier staat summier de route in uitgetekend. De route is ook gemarkeerd met zilveren schildjes. Om hem echt goed te kunnen lopen, heb je de app nodig, dus installeer ik die op mijn telefoon. Ook pak ik een extra accupack in om mijn telefoon te kunnen opladen tijdens de wandeling, mocht de app teveel van mijn batterij vragen.

De vuursteenroute wandelen

Officieel start de route in Rijckholt, maar met de app is het mogelijk om op elk gewenst punt te starten. Omdat ik op de camping sta in Moerslag, wandel ik van daar uit naar St. Geertruid om de vuursteenroute daar te starten.

Zodra ik in St. Geertruid ben zet ik de wandelapp van de vuursteenroute aan. Direct toont deze een foto van de richting waar ik heen moet. Ook zie ik de eerste markering al op een paaltje. Dit gaat goed. Van de foto’s die de routeaanwijzingen aangeven, switch je makkelijk naar de kaart om het totaal overzicht te bewaren. Bij de volgende routeaanwijzing staan ook een aantal informatieblokjes. Zo lees ik over vuursteeneluvium en maasstenen die gebruikt zijn voor de onderkant van een gevel en later over speklagen , schampstenen en fossielen.

Boomgaard Wandeling Vuursteenroute

In dit gebied zie je veel fruitteelt

 

St. Geertruid - Wandelen Vuursteenroute

Kerk van St. Geertruid

 

Glooiende Limburgse landschap - Wandelen Vuursteenroute

Glooiende Limburgse landschap

 

Wanneer ik St. Geertruid uit wandel, begeef ik me tussen de akkers en boomgaarden. De weg stijgt langzaam en ik heb een prachtig uitzicht over het glooiende landschap met hier en daar een kerktoren. Aangekomen in Bruisterbosch word ik weer overladen met informatie over de verschillende stenen die hier in de huizen gebruikt zijn. Het meest bijzondere vind ik nog wel de voor Zuid-Limburg typische pannengevel, een muur van dakpannen, bijzonder…

Via een holle zandweg met hellingen vol gaten van dassenburchten, wandel ik naar de Galg van Mheer. Hier stond tot 1795 de hoge galg van de heerlijkheid Mheer. Nu staat er een paal met in de top kraaien die om een galgenaas cirkelen. Op het bankje naast het informatiepaneel geniet ik even van het zonnetje.

Kapel Bruisterbosch - Wandelen Vuursteenroute

De kapel van Bruisterbosch

 

Pannengevel - Wandelen Vuursteenroute

Pannengevel in Bruisterbosch

 

Galg van Mheer - Wandelen Vuursteenroute

Galg van Mheer

 

In Banholt is een Mariagrot gebouwd van vuursteen. Even buiten Banholt komt de route door de vuursteenwinplaats Banholtergrubbe. Ik geniet van het uitzicht over het dal dat de Westmaas heeft uitgesleten. De route gaat verder, dwars door een veld en komt dan uit in Mheer.

Na een bezoekje aan het kasteel, waar je helaas niet in kan, strijk ik even neer op een terrasje. Tijd voor een bakje koffie, met vlaai uiteraard! Er wordt hier ook zelfgemaakte jam verkocht en de gasten weten mij te vertellen dat ze er elk jaar speciaal voor terugkomen. 

Uitzichtpunt Banholtergrubbe - Wandelen Vuursteenroute

Uitzichtpunt Banholtergrubbe

 

Kasteel Mheer -Wandelen Vuursteenroute

Kasteel van Mheer

 

Zandpad - Wandelen Vuursteenroute

De route loopt over veel zandpaden, afgewisseld met rustige asfaltweggetjes

 

Met een volle maag en voldoende energie voor de rest van de wandeling, vervolg ik mijn weg naar België. De route pakt een stukje van de Voerstreek mee. In het Hoogbos komt de route weer langs een vuursteenwinplaats. Het is heel stil in het bos, zo stil dat het opvalt. Dan ineens valt mijn oog op een heleboel kleine paddenstoeltjes, bijzonder vroeg in het jaar. De route gaat door zogenaamde grubbe, een natuurlijke watergang die overtollige neerslag na een regenbui naar de beek Voer leidt.

Vlak voor ‘s Gravenvoeren buigt de route weer af naar Nederland. De route klimt uit het dal naar de uitzichttoren van Mesch. Vanaf de uitzichttoren heb je een geweldig uitzicht over de streek. Verschillende informatieborden geven nog extra informatie over wat er allemaal te zien is.

Grenspaal -Wandelen Vuursteenroute

De grens over

 

Uitkijktoren Mesch -Wandelen Vuursteenroute

De uitkijktoren van Mesch

 

Paadje -Wandelen Vuursteenroute

Smal graspad tussen de weilanden

 

Al dalend over een smal pad tussen de velden, dat later uitkomt op een asfaltweg, gaat de route verder naar Rijckholt. Hier is het officiële startpunt van de route en staat een groot informatiepaneel. Ik trakteer mezelf op een koude cola op het terras, dat heb ik wel verdiend, het grootste gedeelte van de route ligt al achter me.

Vanaf hier stijgt de route naar het Savelsbos. Hier wandelde ik al eerder het ommetje D’n Driej. De route heeft een kleine overlap. 

Dieper in het Savelsbos ligt een prehistorische vuursteenmijnen. Deze zijn afgesloten, maar wel te bezoeken met een gids van april tot en met september. Helaas werd er geen excursie georganiseerd toen ik in deze streek verbleef, anders had ik zeker willen zien hoe onze voorouders vuursteen mijnde. Bekijk hier wanneer excursies naar de prehistorische vuursteenmijnen worden georganiseerd.

Paddenstoelen - Wandelen Vuursteenroute

Tientallen paddenstoeltjes in het bos

 

30. Vuursteenroute

Beeld bij vuursteenmijnen in het Savelsbos

 

Appels - Wandelen Vuursteenroute

Tijd om de rijpe appels van de bomen te halen

 

Na het Savelsbos gaat de vuursteenroute over het plateau terug naar St. Geertruid. De boeren zijn hard aan het werk om de appels te plukken. Met grote bakken worden ze afgevoerd. Een appeltje voor de dorst zou er best in gaan. Ik moet het doen met mijn laatste beetje water. Snel terug naar de camping dan maar.

In 23,75 kilometer ben ik een stuk wijzer geworden van alle gesteenten die Zuid-Limburg rijk is, door de schat aan informatie die de app me gaf tijdens de route. De vuursteenroute is een prachtige, afwisselende route met heel veel achtergrond informatie. De wandeling is goed te doen aan de hand van de markering, maar de app geeft hem echt een extra dimensie.

Mocht je 23,75 kilometer te ver vinden, de route is in te korten, dit staat echter niet in de app aangegeven (wel in de folder). Ik liep eerder de een korte rondwandeling D’n Driej van circa 8 kiloemter, die ook door het mooie Savelsbos komt.

Meer foto’s vind je op mijn Facebookpagina.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Wouw. Lijkt me een mooie tocht om te doen. Alleen jammer dat het net wat te ver rijden is vanaf kampen. Maar wel leuk mocht ik wel eens in de buurt zijn.

 • Hoi Wanda, Mooie foto’s! Ik heb op http://www.hetsavelsbos.nl een handige kaart gemaakt met informatie over alle merkwaardige historische, archeologische en geologische plekken in en rondom het Savelsbos. Zeker interessant voor wie bovenstaande wandeling wil lopen!

 • Hallo Wanda waar kan ik die app vinden !!!

  Groet Toos

 • Hoi Sandra,
  Dankzij jouw enthousiaste verslag heb ik deze route verleden week gelopen.
  Het is een fantastische tocht om te lopen.
  Dank je wel voor de inspiratie!!

 • Voor een komende midweek in Zuid-Limburg leek dit mij een leuke en interessante wandeling. Helaas is de app in de App Store niet (meer) te vinden.
  Ook heb ik het geprobeerd via de QR code in de folder maar ook dit geeft geen resultaat.

  Vr groet Dick