Utrechtpad Utrecht – Tienhoven

Woensdag, ik heb zin om te wandelen maar niet veel tijd, wat nu? Helemaal naar Wijk bij Duurstede om daar de route van het Utrechtpad op te pakken is vanwege het openbaar vervoer geen optie, ik heb maar 3 uurtjes. Ik besluit de laatste etappe van het Utrechtpad in tegengestelde richting te lopen, van de Dom in Utrecht naar Maarssen.

Deel 1: Van Utrecht naar Maarssen

Op naar Utrecht! Er staat een koude gure wind, hier had ik niet op gerekend met mijn nog natte haren, dus eerst langs de Hema voor een muts. Dan snel door, langs de mooie gracht van Utrecht wandel ik het centrum uit. Ik verbaas mij over de molen en het schattige parkje middenin een woonwijk. Door het park langs de Vecht verlaat ik Utrecht. Al snel zie ik tussen de bomen de eerste tekenen van Slot Zuylen.  Het zonnetje en de goudgele bladeren van de bomen geven een warm herfst gevoel, ik krijg spontaan zin in warme chocomelk. De tuinen van Slot Zuylen zijn helaas gesloten, ik wandel snel verder. Onderweg wordt ik ingehaald door een opa met kleindochter op schoot op zijn scootmobiel, heftig vertellend over de omgeving, ik lach zachtjes, wat lief!

Utrechtpad Utrecht-Maarssen

Onderweg spot ik een ooievaar, die heb ik nog niet vaak in het wild gezien. Niet veel later passeer ik de Westbroekermolen en molen Buitenweg. Hier komen net 3 mannen aangelopen, “Hallo, wandel jij ook het Utrechtpad? Dat zien we niet veel!” We raken aan de praat, een van de heren heeft ook het Pieterpad gelopen en samen concluderen we dat je daar toch echt vaker mede wandelaars tegenkomt. De heren besluiten een kopje koffie te gaan drinken, ik wandel snel door om mijn bus te halen in Maarssen. De eerste 10 kilometer van deze etappe zit er weer op.

Deel 2: Van Maarssen naar Tienhoven

Zondag is het weer te mooi om de hele dag op de bank te blijven hangen, tijd om de wandelschoenen weer aan te trekken. Bij het plannen van de reis ontdek ik dat er op zondag geen bussen rijden in Tienhoven. Gelukkig is mijn partner zo lief om mij te brengen. Mijn auto zetten we aan het eind van de route en hij brengt mij vervolgens naar Maarssen. Wederom loop ik langs de Vecht, ik verbaas mij over de mooie buitenplaasten en theekoepels.

Utrechtpad Maarssen-Tienhoven

Ineens staat er een groepje mensen met een sta-tafel vol drinken en koek langs het pad, ze groeten mij vriendelijk en beginnen dan ineens te zwaaien en te juichen. Als ik me omdraai realiseer ik me dat ik in een hardloopwedstrijd wandel. Net voor het pad de route van de hardloopwedstrijd verlaat wordt ik nog ingehaald door een hardloper om sandalen met blote voeten. Ik krijg er koude rillingen van, glimlach en stap stevig door.

Bij het voormalig stoomgemaal Bethune neem ik even de tijd om even te kijken en wat te eten en te drinken. Wat is zo’n gemaal toch prachtig om te zien, zelfs als het niet in werking is. Verderop zijn de sporen van de Tweede Wereldoorlog weer duidelijk zichtbaar, ik kom langs twee groepschuilplaatsen die op pootjes te lijken staan.

Verder op zijn ze hard bezig met het herinrichten van de Bethune polder tot natuurgebied. Al glibberend over de Stelconplaten die bedekt zijn onder een dikke laag klei wandel ik naar Tienhoven.

Thuisgekomen werk ik direct mijn logboek bij op Wandelnet, ik heb inmiddels 34% van het Utrechtpad gelopen. Morgen weer verder, maar dan weer netjes vanuit Wijk bij Duurstede.

 

Praktische informatie Utrechtpad etappe 9

Wandeling Utrechtpad etappe 9 Utrecht – Tienhoven
Afstand 18 km
Startpunt Onder de Dom, Utrecht
Eindpunt Bushalte NH Kerk, Tienhoven

Wil jij ook het Utrechtpad gaan wandelen? Bestel de gids van het Utrechtpad.

Lees ook: Utrechtpad wandelen, tips & ervaringen

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments