Welke wandelapp gebruik jij? #2 Klompenpaden

Welke wandelapp is handig in gebruik en helpt me de mooiste routes te vinden? Die vraag krijg ik regelmatig. Naast dat ik vaak aan de hand van een boekje of geprinte route wandel, gebruik ik ook regelmatig apps tijdens het wandelen. Daarom neem ik de komende weken de wandelapps die ik gebruik  onder de loep. Dit keer bespreek ik de app van Klompenpaden.

 

Klompenpaden

Klompenpaden zijn wandelroutes die over boerenland, landgoederen en herstelde historische paden lopen in de provincies Utrecht en Gelderland. Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland hebben inmiddels 101 Klompenpaden ontwikkeld die allemaal door een mooie omgeving lopen. Met tal van vrijwilligers zijn deze mooie wandelroutes ontwikkeld in samenwerking met de boeren en eigenaren van landgoederen. Op deze manier kunnen wij genieten van het prachtige landschap. Klompen aan, rugzak op en gaan!

De wandelroutes variëren van 3,5 tot 17 kilometer, struinend door het weiland en wandelend over ongebaande paden afgewisseld met mooie rustpunten op het boerenerf. Op de website klompenpaden.nl en in de app staan alle routes.

 

Wandelapp Klompenpaden

De wandelapp Klompenpaden is verkrijgbaar voor iPhone en Android. Zelf heb ik een Android-toestel; de review van deze wandelapp is dus gebaseerd op mijn ervaringen met de Klompenpaden app voor Android. Wanneer je in de Play Store zoekt op Klompenpaden, vind je hem direct. In een paar klikken heb je de app geïnstalleerd. Je moet wel eerst de app toegang geven tot:

  • Locatie
  • Telefoon
  • Foto’s/media/bestanden
  • Informatie over wifi-verbinding

 

Klompenpadenapp in de buurt

 

Wanneer je de app opstart kom je in een lijst met alle Klompenpaden op alfabetische volgorde. Je kunt de volgorde eenvoudig met het menu aanpassen. Hierbij heb je de keuze uit sorteren op lengte of op nabijheid. Per route wordt de volgende informatie getoond:

  • Naam van de route
  • Afstand
  • Plaats

Door op een route te klikken krijg je meer informatie. Naast een korte intro van de route wordt het volgende getoond:

  • Startpunt
  • Parkeren
  • Openbaar Vervoer
  • Honden

Je kunt de route downloaden, zodat hij bij het tabje “mijn routes” komt te staan en je kunt een routebeschrijving naar het startpunt opvragen of de route delen.

Een tip van mij: Download voordat  je op pad gaat de route thuis al, dat scheelt data.

 

Klompenpad Schutpad

 

Zodra je de route hebt gedownload verschijnt de knop “Ga naar kaart” en is de route terug te vinden in het startscherm onder het tabje “Mijn routes”. Wanneer je op “Ga naar kaart” klikt verschijnt een kaart waar de route op ingetekend is. Op de kaart staan meerdere informatiepunten, foto- en videofragmenten en horecagelegenheden aangegeven. Tijdens het wandelen zie je waar je op de kaart bent en krijg je een seintje wanneer je een informatiepunt nadert. Je kunt dan op een informatie-icoon drukken voor meer informatie. Dit kan een korte tekst zijn, een foto of een filmpje.

 

> Lees ook: Vijf beste wandelapps die niet mogen ontbreken op je smartphone

 

Omdat de route over het algemeen heel goed aangegeven is in het veld, is het niet nodig om continue op je telefoon te kijken waar je wandelt en wanneer je een afslag moet nemen.Informatiepunten worden aangegeven middels een geluidssignaal. Je kunt er dus zelf voor kiezen om je telefoon te pakken en de informatie te bekijken of om hem in je broek- of jaszak te laten zitten.

 

Klompenpadapp onderweg

 

Wandeling Schutpad met de Klompenpaden-app

Laatst heb ik een korte avondwandeling gemaakt over het Schutpad. Dit Klompenpad was het allereerste Klompenpad en werd geopend in 2002. Met slechts 3,5 kilometer een ideale wandelroute wanneer je een kort rondje wilt lopen. Het Schutpad ligt in de buurt van Leusden en is een Foodpad, onderweg kun je eetbare producten plukken. Op de website van het Klompenpad is  overigens een speciale folder te downloaden over de wildplukmogelijkheden op het Schutpad. In de folder staat uitleg over de eetbare dingen  die je langs de route kunt vinden. Deze eetbare dingen worden aangevuld met streekproducten die je bij de boeren langs het pad kunt vinden. Met al deze ingrediënten kun je thuis aan de hand van het recept in de folder een gerecht maken  en zo nog  even na te genieten van je wandeling.  

 

Kaasboerderij Klompenpad Schutpad

 

In de buurt van dit Klompenpad is een kleine parkeerplaats. Vanuit de app start ik de navigatie in Google Maps op, die mij de weg wijst naar dit Klompenpad toe. Bij het begin van het Schutpad staat een uitgebreid informatiebord over het pad en de omgeving waar je loopt.

Beukenlaan Schutpad KlompenpadHet Schutpad start langs een maisveld, gaat over een eeuwenoud kerkepad dat je door Landgoed De Boom leidt naar de kerk in oud-Leusden. Wanneer je het maisveld gepasseerd bent, kom je op een prachtige beukenlaan uit. Aan het eind van de beukenlaan kom je bij een beek met de Geeresteinse Schut waar dit pad zijn naam aan ontleent. Je zit hier de resten van de gemetselde kademuren van de stuw in de Oude Luntersche Beek. Hier pak ik even de app erbij, ga ik links of rechtsaf? De hoofdroute gaat hier naar links. Er is ook een alternatieve route van 2,5 kilometer die hier naar rechts gaat.

Ik kies voor de hoofdroute van 3,5 kilometer en wandel langs de beek door een kleine bosstrook. Het pad komt uit om een zandweg langs een oude spoordijk. Hier liep vroeger de spoorlijn van Amersfoort naar Kesteren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de spoorbrug bij Rhenen vernield en nooit meer hersteld, waardoor dit deel van de lijn niet meer gebruikt wordt. Het zandpad loopt langs weilanden en akkers richting de parkeerplaats waar ik mijn auto heb staan. Omdat ik nog niet uitgewandeld ben, besluit ik door te lopen naar het startpunt en de alternatieve route van 2,5 kilometer route ook te wandelen.

 

Langs de oude spoorlijn

 

Bloemen langs Schutpad Klompenpad

 

De alternatieve route is net zoals de hoofdroute van de Klompenpad in 2 richtingen gemarkeerd. Ik wandel hem tegen de klok in. Ook de alternatieve route komt over Landgoed de Boom en hier  heb je prachtig zicht op het statige landhuis. Het pad langs het landhuis komt wederom uit bij de beek en de Geeresteinse Schut. Hier slaat de route naar links af en loop ik dezelfde beukenlaan af en langs het maisveld waar ik ook de route van 3,5 kilometer gestart ben. Grappig is dat ondank dat ik dit pad nu voor de tweede keer loop deze avond, ik toch weer hele andere dingen zie omdat ik het in omgekeerde richting loop. Na in totaal zo’n 6 kilometer gewandeld te hebben over de 2 lussen van dit Klompenpad, ben ik weer terug bij het startpunt en wandel ik weer naar mijn auto die iets verderop geparkeerd staat.

 

Klompenpad Schutpad bos

 

Restant van oude spoorlijn Klompenpad Schutpad

 

Conclusie

Ik merk dat ik de app erg fijn vind om een mooie route in de provincies Utrecht of Gelderland te vinden. De app gebruik ik met name om mijn route vooraf te bestuderen. Eenmaal onderweg pak ik hem er alleen bij om de informatie te bekijken of bij twijfel te kijken waar ik op de route zit. De extra informatie die gegeven wordt tijdens de route  zorgt ervoor dat ik nog meer te weten kom over de omgeving waar ik in loop, iets dat ik heel fijn vind. Omdat de Klompenpaden in het veld goed gemarkeerd worden, is het niet nodig om continu met je telefoon in je hand te lopen, een absoluut pluspunt! Gebruikers geven de app gemiddeld vier van de vijf sterren en ik sluit me daar volledig bij aan.

Download de app:

Eerder schreef ik een review over de app van Natuurmonumenten: Natuur Routes. Je leest deze review hier.

Meer lezen over de Klompenpaden die ik bewandeld heb?

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 

Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.


Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • dankjewel voor de duidelijk informatie m.b.t. de toepassing. ik heb de klomenpaden app dezer dagen geinst. ( android) . deze uitleg heeft mij goed geholpen bij het verder ontdekken.

  • WOOOOOW!!!
    Bedankt voor al je info Wanda!
    Straks 1tje lopen, nu eerst de app downloaden.
    Groet, Hans de Man, Huizen