Stad, bos en heide in 1 wandeling in en om Amersfoort

Wandeling Amersfoort – Wandelgids: Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug (rondwandeling)
Afstand 16,5 km
Startpunt Station Amersfoort

Ik hou van wandelen door de bossen, over de heide en door de stad. Stop deze 3 elementen bij elkaar en je hebt de ideale wandeling, toch? Samen met een groep lezers van mijn blog trok ik er op uit om wandeling 5 uit het boekje ‘Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug’ te maken in en om Amersfoort. Het beloofde een druilerige dag te worden, maar de omgeving en het gezelschap moest alles goedmaken.

Eens in de zoveel tijd nodig ik de lezers van dit blog op om gezellig mee te wandelen. Dit keer was de animo met acht aanmeldingen hoog. Nummer acht liet zich helaas niet zien, dus ben ik met Astrid, Marjoleine, Irene, Lei, Nico, Berend en Herman op pad gegaan. Vanaf het station door het chique Bergkwartier wandelen we de stad uit. Opvallend zijn de bomen die in de bloei staan, het is januari! Al kletsend met de meelopers is het af en toe goed kijken of we nog op de juiste route zitten. Dit gaat natuurlijk fout en al snel word ik gecorrigeerd door de wandelaars met GPS. Wat ben ik op zo’n moment toch blij met oplettende mede wandelaars. Vanaf het station zit je al vrij snel in een bosrijke omgeving.

Paddenstoelen - Heuvelrugroute Amersfoortac

Paddenstoelen in januari, toch bijzonder

 

Voorbij de Stichtse Rotonde lopen we een stuk over het terrein van de plaatselijke golfclub. Een aantal spelers zijn zo fanatiek om zelfs in de regen gewoon door te spelen, de bikkels! Niet veel later wandelen we Kamp Amersfoort op, maar niet voordat we naar het Monument Koedriest (ook wel Russisch Monument) zijn gewandeld. Deze staat op de plek waar na de oorlog een massagraf met 77 Sovjetrussische slachtoffers werd blootgelegd. Zij maakten deel uit van een groep van 101 gevangenen die op 27 september 1941 naar Kamp Amersfoort werd gebracht. De meesten waren afkomstig uit Oezbekistan.*

De wachttoren bij Kamp Amersfoort

De wachttoren bij Kamp Amersfoort

 

Op het indrukwekkende Kamp Amersfoort met de wachttoren en de schietbaan is het bezoekerscentrum helaas gesloten. Dit kamp is zeker een bezoek waard, vanaf 1941 gebruikten de Duitsers dit bestaande kazernecomplex als doorgangs-, werk- en strafkamp. Er verbleven tot het eind van de oorlog zo’n 37.000 mensen. Voor de geocachers onder ons ligt er ook nog een mooie cache, aldus Berend. We gebruiken de overkapping van het bezoekerscentrum om even droog te staan en een boterhammetje te eten. Even verderop zit restaurant Oud Leusden, waar we ons opwarmen aan soep, koffie en thee.

Hazenwater - Heuvelrugroute Amersfoort

Prachtig uitzicht over het Hazenwater

 

Hazenwater - Heuvelrugroute Amersfoort

Hazenwater en nu ook echt met water op de foto 😉

 

Wanneer we verder wandelen, is de regen nagenoeg voorbij. We wandelen langs het prachtige Hazenwater, een uitgestrekt heidegebied vlak bij Amersfoort. Wat geweldig mooi is Nederland toch! We lopen vanaf hier een stuk op met het Utrechtpad, voor mij bekend terrein. Toch heeft Berend nog een verrassing voor ons. Waar de route de snelweg weer kruist om terug te lopen naar Amersfoort sla je na de brede eikenlaan, waar je net de greppel bent gepasseerd even rechtsaf. Zo’n 200 meter verder zie je op de geluidswal een schildering van Anne Frank, als je dichterbij komt, lees je het indrukwekkende gedichtje. Een bijzonder kippenvel momentje dat je niet wil missen.

Anne-Frank-Heuvelrugroute-Amersfoort

Indrukwekkend kunstwerk van Anne Frank op de geluidswal van de A28

 

Wandelgroep-Heuvelrugroute-Amersfoort.

Een gezellig groepje lezers wandelde deze mooie tocht mee

 

Na het bezoek aan dit bijzonder kunstwerk op de geluidswal van de A28 lopen we terug, om niet veel later de bebouwde kom van Amersfoort weer in te wandelen. Via park Randenbroek komen we in het centrum en wandelen we langs de Muurhuizen. Via de Appelmarkt en de Groenmarkt wandelen we door het prachtige historische Amersfoort. Laatst las ik de thriller ‘Het verloren perkament van Amersfoort‘ over deze stad en het verhaal kwam helemaal terug toen we door de straten wandelde. Bij de Koppelpoort besluiten we een afzakkertje te nemen bij Stadsbrouwerij De Drie Ringen. Een gezellige afsluiter van een hele leuke wandeling. Astrid, Marjoleine, Irene, Lei, Nico, Berend en Herman bedankt voor jullie komst en de gezelligheid!

Stadsbrouwer-de-drie-ringen-Heuvelrugroute-Amersfoort.

Een afzakkertje bij Stadsbrouwerij De Drie Ringen

 

Wil jij ook een keer meewandelen? Houd dan mijn Facebookpagina in de gaten.

 

Interesse in boswandelingen? Lees dan deze blogposts:

* bron: http://www.russisch-ereveld.nl/


Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments