Els Empedrats: Voor het eerst de bergen in

Wandeling Els Empedrats Catalonië, Spanje (Rondwandeling)
Afstand 10,5 km
Startpunt Refugi Vents del Cadi bij Bagà, GPS coördinaten 42.268828, 1.814820

Na mijn eerste kennismaking met het wandelen in Catalonië op het betrekkelijke eenvoudige pad door de Mont-rebei kloof, is het vandaag tijd voor het serieuzere werk. De wandelstokken worden meegenomen, er staat een serieuze bergwandeling van 20 kilometer op ons te wachten.

Wandelen door Nationaal Park del Cadi-Moixeró

We zijn in Nationaal Park del Cadi-Moixeró in de Catalaanse pre-Pyreneeën. Dit park is 41.060 ha groot en strekt zich uit over drie regio’s: L’Alt Urgell, El Berguedà en La Cerdanya. De hoogste top in dit park is maar liefst 2.648 meter hoog. Wij klimmen vandaag een kleine 800 meter.

6 Els empedrats - GR

Herkenbaar rood-wit van de LAW’s en GR-routes

Nationaal Park del Cadi Moixeró heeft ruim 400 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes. Er lopen ook verschillende meerdaagse tochten door het park:

Er zijn steeds meer gidsen in het Engels te vinden, waardoor de meerdaagse tochten steeds toegankelijker worden.

Naast de meerdaagse tochten leent dit park zich ook prima voor dagtochten.

Het plan is om de route Els Empedrats naar boven te volgen tot Refugi de St. Jordi om daarna de Penyes Altes over te steken en af te dalen naar Refugi de Rebost. Echter blijkt de tocht te zwaar en wordt er bij Refugi de St. Jordi besloten de wandelroute Els Empedrats verder te volgen.

Els Empedrats

We starten bij de nieuwe Refugi Vents del Cadi. Het ziet er werkelijk prachtig uit met volledig ingerichte slaapkamers en -zalen. Er is een gezamenlijke keuken waar gekookt kan worden en er is informatie beschikbaar over de omgeving. We drinken nog even een lekker bak koffie en nemen ons lunchpakket voor die dag in ontvangst.

Dan moet het toch echt gebeuren, we gaan naar boven! We wandelen over rotsachtige paadjes langzaam klimmend naar de top. Onderweg steken we een aantal keer een riviertje over. Dit is goed te doen omdat er weinig water door stroomt op dit moment. De waterval die we  zien is evengoed magisch.

 

Spannende rotspaden

Spannende rotspaden

 

Kabbelend riviertje

Kabbelend riviertje

 

Waterval waar we met stapstenen langs moeten

Waterval waar we met stapstenen langs moeten

 

Het pad klimt verder door het bos, met de meters die we stijgen krijg ik het zwaarder. Het is duidelijk dat mijn conditie niet optimaal is en zo nu en dan moet ik echt even stoppen om op adem te komen. Het is zwaar, maar geweldig om te ervaren. Als we op een weide uitkomen draai ik me even om, wat een geweldig uitzicht over het dal.

Boven aan de weide staat Refugi de St. Jordi op 1565 meter boven NAP. Vermoeid ga ik op een muurtje zitten, ik moet echt even bijkomen van de klim. We nemen alle tijd om te lunchen, de omgeving in ons op te nemen en bij te komen van de klim.

Refugi St. Jordi

Refugi St. Jordi

 

Ondertussen zijn onze gidsen druk in overleg. We hebben nog maar 4 kilometer gelopen en zouden er nog zo’n 16 moeten doen vandaag. Dat is niet haalbaar, er wordt besloten dat we de wandeling voor vandaag inkorten en wit gele markering van de Els Empedrats blijven volgen. Deze rondwandeling brengt ons straks weer terug bij de auto, vanwaar we doorrijden naar de Refugi waar we vanavond slapen.

Ik dacht dat we aan de afdaling zouden beginnen naar de lunch, maar niets was minder waar. We moesten nog een eindje door klimmen tot aan de Pas del Boixassa. Deze prachtige klim brengt ons langs een imposante bergwand die we eerder al vanaf de weide boven de boomtoppen uit zagen steken.

Het  uitzicht boven is werkelijk adembenemend. Er komt een soort van jubelstemming in mij op. Wat een prachtige omgeving en prestatie!

8 Els Empedrats - berg

De top!

 

10 Els Empedrats - Steenmannetje

Steenmannetje

 

Zware afdaling

We nemen de tijd om dit alles in ons op te nemen, voor we de zware afdaling inzetten. Want als je denkt dat klimmen zwaar is, nou dan moet je maar eens 800 meter gaan afdalen!

Ik begin nog vrolijk kwebbelend aan de afdaling, goed kijken waar ik mijn voeten neerzet, zo nu en dan even genieten van de omgeving, het gaat prima. Na verloop van tijd krijg ik het toch zwaar, mijn spieren beginnen tegen te werken. Ik zwak mijn tempo wat af en wandel rustig verder. Bij een prachtig veldje kan ik mijn benen even wat rust gunnen.

De verdere afdaling loopt door het bos en is na al die spectaculaire uitzichten een beetje saai. Dit komt misschien ook wel omdat ik gewoon erg moe ben en ik goed op moet letten waar en hoe ik mijn voeten neerzet. Eenmaal terug bij de auto ben ik blij dat ik Els Empedrats bedwongen heb. Wat is het gaaf om in de bergen te wandelen! Ik wil meer!

Els Empedrats is 10,5 kilometer lang en kan in ca. 5 uur gewandeld worden. Meer informatie over de route vind je hier.

Heb jij ervaring in de bergen en misschien nog tips voor mij?

Opmerking: Op uitnodiging van Catalunya tourisme en Hikingsite ben ik gaan wandelen in Catalonië, ik heb geen financiële compensatie voor dit artikel gekregen. Bovenstaande mening is mijn eerlijke en oprechte mening.

 

Meer lezen over mijn avonturen in Catalonië, bekijk dan deze blogposts:

 

SNP Wandelvakanties

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comment
  • Mooie foto’s van zo te zien een prachtige streek! Tips? Vanuit mijn Zwitserse ervaring zou ik zeggen: stilaan opbouwen! Wij klommen de eerste dag slechts 600 m (2 uur), op de 2de 800 m enzoverder. De conditie komt vanzelf maar een hele of halve rustdag tussendoor kan ook wonderen doen. Voldoende eten, drinken en slapen zodat je genoeg energie hebt. Voor de rest genieten met al je zintuigen 🙂