Wandelen door de Krimpenerwaard

Een laatste herfstwandeling voor de winter echt zijn intrede maakt. Ik ga met gids Peter wandelen door de Krimpenerwaard, een groene oase in de drukke Randstad. We gaan wandelen aan de hand van het Wandelroutenetwerk Krimpenerwaard over smalle kades, door weilanden, langs de Vlist en een natuurgebied de Boezem met honderden vogels.

 

Wandelen door de Krimpenerwaard vanuit Haastrecht

Peter heeft een mooie wandelrouteroute van circa 9 kilometer uitgezet vanuit Haastrecht. Haastrecht is een schattig plaatsje waar het riviertje de Vlist uitmond in de Hollandse IJssel. Vroeger was het hier een drukte van jewelste met bootjes die goederen over de Vlist naar Haastrecht brachten. Daar werden ze overgeladen naar de grotere boten die de goederen verder vervoerden over de Hollandse IJssel, vertelt Peter mij.

Haastrecht heeft een rijke historie. Zo wandelen we langs Museum Bisdom van Vliet, een bezoekje waard als je benieuwd bent hoe de rijke familie Bisdom van Vliet leefde. Deze familie woonde sinds de zeventiende eeuw in Haastrecht, ze bekleedde belangrijke bestuursfuncties en bezaten veel onroerend goed. In 1923 overlijdt het laatste lid van de familie, Paulina le Fèvre de Montigny – Bisdom. Zij liet al haar bezittingen na aan de Stichting Paulina Bisdom van Vliet en bepaalde dat het huis tot 100 jaar na haar dood in dezelfde staat gehandhaafd moest worden. Wanneer je het museum bezoekt maak je dus echt een reis terug in de tijd.

Tegenover het museum ligt de tuin van de familie Bisdom van Vliet, de Overtuin, in de volksmond ook wel het Haastrechtse Bos genoemd. Via een statig hekwerk lopen we het park binnen. De laatst jaren is er hard gewerkt om de Overtuin in oude staat te herstellen. Achterin het park wandelen we langs het grafmonument waar Paulina Maria en haar echtgenoot zijn begraven. Een bijzonder detail is dat aan de andere kant van het pad haar hond ligt begraven.

 

Graf Paulina Haastrecht     Wandelen door de Krimpenerwaard

Wandelen over weilanden en kades

Vanuit het Haastrechtse bos wandelen we een stukje over de Korte Haastrechtse Tiendweg om vervolgens langs een weiland verder te lopen. Het pad is modderig en glibberig en ik ben blij dat ik stevige wandelschoenen aan heb. Genietend van het weidse uitzicht stappen we stevig door terwijl de zwarte klei mijn schoenen steeds zwaarder maken. De pinken in de wei vinden het maar wat interessant; twee wandelaars die ploeteren door de polder. Gelukkig blijven ze op gepaste afstand staan kijken terwijl wij voorbij wandelen.

We verruilen het weiland voor een smal pad over de Bergvlietkade. Na zes jaar onderhandelen met alle boeren van wie de grond is waar we overheen lopen is dit pad open gesteld voor wandelaars. Ik ben de werkgroep Ommetjes dankbaar dat ze zo’n lange adem hadden, want het is een prachtig pad.

Dat het onderhandelen moeizaam is verlopen blijkt als we bij Stolwijk aankomen. Hier is een boer niet overstag gegaan en is er een houten vlonder rond zijn land over het water gemaakt om toch een doorgaande route te kunnen creëren. Stiekem toch wel een erg leuk element in deze polderwandeling.

 

Pinken in de Krimpenerwaard     Wandelen over de kade

Vlonderpad Stolwijk     Paddenstoelen Krimpenerwaard

Wij maken vandaag geen gebruik van de vlonders, maar we slaan het Kraamvrouwenpad in. Weer zo’n mooi stukje historie. Vroeger werd dit pad namelijk door kraamvrouwen en artsen gebruikt om zo snel mogelijk vanuit Stolwijk naar de barende boerinnen in Vlist te kunnen. Het pad dwars door de weilanden is in ere hersteld en mag bewandeld worden buiten het broedseizoen. Tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juni is er dus geen toegang tot dit pad.

In de verte zien we een pestbosje liggen. Peter vertelt dat een pestbosje vroeger de plek was waar boeren hun dode zieke vee begroeven. Doordat pestbosjes omringt waren met water kon het gezonde vee niet in de buurt komen van het besmette gebied.

 

Wandelen langs de Vlist

Het Kraamvrouwenpad brengt ons bij de kronkelende rivier de Vlist. Hier kunnen we kiezen om de wandeling te verlengen met circa 6 kilometer. Wij kiezen voor de korte route die langs de Vlist terug naar Haastrecht loopt. Langs de Vlist staan nog houten elektriciteitspalen van vroeger. Hun oorspronkelijk functie hebben ze inmiddels verloren, maar ze worden in stand gehouden voor het historische aanzicht. Vogels maken dankbaar gebruik van de draden om op te zitten.

 

Herfstwandeling Krimpenerwaard     Wandelen langs de Vlist

Boezemmolen Krimpenerwaard     De Boezem

Het pad langs de Vlist brengt ons bij natuurgebied De Boezem. Hier wordt regenwater gebufferd zodat de mensen in Haastrecht droge voeten houden. Vroeger werd water afgevoerd door zeven boezemmolens. Zij maalden het water uit de Vlist ca. 1,20 meter omhoog de bergboezem in. Van hieruit werd het water op de Hollandse IJssel geloosd. Van de zeven molens staat alleen nummer zes er nog. Deze molen wordt in oude staat hersteld en gaat ook weer water uit de Vlist oppompen. Ben je benieuwd naar de werking van deze molen? Je kunt hem bezichtigen, informatie en openingstijden vind je hier.

Na deze heerlijke herfstwandeling door de Krimpenerwaard pak ik de bus weer naar huis. Voor degene die niet meteen naar huis willen zijn er genoeg gezellige horecagelegenheden in Haastrecht om nog even op adem te komen.

Heb je zin gekregen om te wandelen door de Krimpenerwaard? Hier download je de route die Peter heeft gemaakt. Maar er zijn nog veel meer mooie wandelingen in de Krimpenerwaard. Je vindt ze op www.uitindewaard.nl/wandelen of plan je eigen route aan de hand van het Wandelroutenetwerk Krimpenerwaard.

 

Praktische informatie

Wandeling: Wandelen door de Krimpenerwaard vanuit Haastrecht
Afstand: 9 of 15 kilometer
Startpunt: Concordiaplein Haastrecht
Bereikbaarheid: Gratis parkeren op het Concordiaplein | Bushalte Haastrecht Centrum (lijn 107)
Honden: Niet toegestaan
Horeca: Diverse horeca gelegenheden in Haastrecht

Sinds 1 januari 2023 wordt dit blog niet meer actief onderhouden. Alle artikelen blijven online staan, maar worden niet meer bijgewerkt. Het kan zijn dat informatie verouderd is en linkjes niet meer werken.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Hallo Wanda,
    Wat is de datum voor bovenstaande wandeling? Kijk ik er overheen misschien?
    Met vriendelijke groet,
    Anja van Vliet