Wandelen door Montfoort en Linschoten met een web-app

De gemeente Montfoort heeft vorig jaar een wandelapp gelanceerd met twee wandelingen door Montfoort en Linschoten. Via de app leert de wandelaar alles over de prachtige historische panden en wetenswaardigheden binnen de gemeente. Aangezien ik zelf in Montfoort woon, moest ik de app natuurlijk zelf ook testen.

Op een ietwat regenachtige herfstdag stap ik mijn voordeur uit en loop ik naar het Kasteelplein. Daar staat een informatiebord over de app. Het is een webapplicatie. Dit betekent dat je de app via een webpagina op je telefoon (of tablet) kan openen en het geen losse downloadbare app is, dus ik open de browser op mijn telefoon en surf naar https://stadswandelingmontfoort.nl/.

Belangrijk bij het gebruik van deze app is dat je je locatie aan hebt staan. Op deze manier kun je precies zien waar je bent en laat de app op de kaart zien waar je heen moet.

Zodra ik de doorklik naar de kaart, zie ik alle locaties waar ik langs kan wandelen aangegeven op het plattegrondje. Het kaartje is niet heel groot, waardoor het soms wat pielen is om het juiste bolletje aan te klikken. Zodra je het bolletje aanklikt van de locatie waar je bent, heb je de mogelijkheid om er meer informatie over  te lezen of te luisteren.

 

 

Stadswandeling Montfoort

Zo lees ik dat Kasteel Montfoort is gebouwd tussen 1156 en 1178 om het bisdom van Utrecht te beschermen tegen de graaf van Holland. In 1672 is het kasteel door de Fransen opgeblazen. Alleen de poort en een deel van de voorburcht staan er nog.

Vanaf het Kasteelplein klik ik op de volgende locatie, De Plaats. De app toont direct de route die ik moet lopen. Dat is handig! Op De Plaats vind je gezellige terrasjes; op zonnige dagen levert dat een gezellige bedrijvigheid op. Vroeger werden hier paarden- en beestenmarkten gehouden. Nu vind je er op dinsdagochtend nog een kleine versmarkt.

 

   

   

 

Via de Hoogstraat loop ik naar de IJsselpoort. Vroeger had Montfoort vier poorten; alleen de IJsselpoort en Kasteelpoort staan nog overeind. De IJsselpoort maakt onderdeel uit van het Oude Stadhuis. Aan de poort hangen nog de schandstenen waarmee veroordeelden vroeger door de stad moesten lopen. Deze stadspoort ligt aan de Hollandse IJssel. Tegenover de IJsselpoort ligt de Oude Sluis. Deze sluis geeft toegang tot de Montfoortse Vaart die de verbinding vormde tussen de Oude Rijn en de Hollandse IJssel. ’s Zomers is het hier een drukte van jewelste en zorgen vrijwilligers ervoor dat het sluisje met de hand bediend wordt. Een klompje aan een hengel geeft de schippers de mogelijkheid om voor deze service een vrijwillige bijdrage te geven.

 

   

   

 

Vanaf het sluisje heb je een mooi zicht op de binnenstad met zijn twee kerken. Door de kleine straatjes wandel ik verder langs de Commanderij, de Grote Sint-Janskerk en de Johannes de Doperkerk naar Korenmolen de Valk. Deze molen is in 1753 bovenop de stadsmuur gebouwd. Iedere zaterdag, bij voldoende wind, is de molen in bedrijf en kun je in de molenwinkel eerlijke en ambachtelijk geproduceerde producten kopen.

Na de molen is er nog één plaats die ik nog niet bezocht heb, de oude stadsmuur. Ik wandel via het park zodat ik goed zicht heb op de muur die aan de andere kant van de weg ligt. Daarna wandel ik nog een stukje terug om de muur van dichtbij te aanschouwen. Nadat ik door het poortje in de stadsmuur ben gegaan heb ik twee keuzes; met de bus of te voet naar Linschoten zodat ik daar ook met behulp van de app langs de Linschotense hoogtepunten te wandelen.

 

    

   

 

Dorpswandeling Linschoten

Ik besluit voor optie twee te gaan en wandel over de Cattenbroekerdijk langs de Montfoortse Vaart naar Linschoten.

Het oude dorp van Linschoten is echt schattig met die smalle straatjes en mooie geveltjes.  Aangekomen bij de kerk zet ik de app weer aan.  Deze kerk stamt uit de Middeleeuwen, lees ik in de app. De kerktoren staat scheef en om te voorkomen dat hij om zou vallen hebben ze hem in 1877 ingekort. Helaas is de kerk dicht en kan ik haar niet bezoeken.

 

   

   

Naast de kerk staat een bijzondere golvende muur, de zogenaamde slangen- of abrikozenmuur. Dit type muren werd gebouwd om een beschutte plaats te creëren voor het kweken van fruitbomen. Door de slingerende vorm is de muur uit zichzelf stabiel en zijn steunberen niet nodig.

De route voert me verder langs historische pandjes waar veelal horeca in is gevestigd. Daarna zoek ik het buitengebied op om de boswachterswoning en Huis te Linschoten op Landgoed Linschoten te bekijken. Het landgoed zelf mag je helaas niet betreden, maar je kunt er wel prachtig omheen wandelen.

 

   

 

Om terug naar Montfoort te gaan, wandel ik over de Engherkade, een graskade tussen de weilanden door. Thuis aangekomen besef ik me hoeveel nieuws ik geleerd heb over de historische plekken in Montfoort en Linschoten aan de hand van de app. Wat is het toch leuk om je eigen omgeving op deze manier beter te leren kennen.

Benieuwd naar de wandelingen door Montfoort en Linschoten? Kom dan deze kant op, start via de browser op je telefoon de webapp https://stadswandelingmontfoort.nl/ op en ga aan de wandel!

Bewaar deze wandeling op Pinterest:

 

In de buurt van Montfoort lopen nog meer mooie wandelingen, hier enkele suggesties:

 

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Montfoort. Zoals je van mij gewend bent, deel ik altijd eerlijk mijn eigen mening en ervaring.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • En dat allemaal om de hoek , heerlijk toch ?

  • Klinkt goed. Lijkt me leuk om eens te doen. Hoeveel kilometer heb je gelopen over de totale route?

    Groetjes
    Liesbeth

  • hoeveel km is de wandeling?