Bad Peterstal‐Griesbach: Duitsland’s eerste Premium‐Wanderort

Op 29 april 2017 ontvangt Bad Peterstal‐Griesbach in Duitsland als eerste vakantiedorp het certificaat “Premium‐Wanderort”. Deze erkenning krijgt het dorp in het Renchtal van het Duitse Wandelinstituut, vanwege het excellente wandelaanbod, het wandelinformatiesysteem, het aanbod van gastvrije verblijfsaccomodaties en het kwaliteitssysteem van de regio betreffende acties en aanbiedingen. Bad Peterstal‐Griesbach, prachtig gelegen in het Nationaal Park Schwarzwald, behoort tot het aantrekkelijkste en meest uitgebreide wandelgebied van Duitsland.

De voorzitter van het Duitse Wandelinstituut Klaus Erber verklaart: Gecertificeerde wandeldorpen en gecertificeerde wandelregio’s zijn excellent onder de wandelgebieden, hier wordt de wandelaar een complete wandelbeleving aangeboden. Ondanks dat er reeds vier Duitse gecertificeerde wandelregio’s zijn, verheugt het mij, Bad Peterstal‐Griesbach als eerste dorp in Duitsland het certificaat “Premium‐Wanderort” uit te reiken.”

Op de zelfde dag zal Staatssecretaris Elmar Steinbacher uit naam van de Baden‐Württembergische Minister Guido Wolf (Justitie , Europa en Toerisme) de “Himmelssteig” inwijden welke als derde Premium‐Wanderweg, van Bad Peterstal‐Griesbach, met 94 belevenispunten, een superplaats inneemt in de rij van de Baden‐Württembergischen Premium‐Wanderwegen.

Bad Peterstal‐Griesbach heeft maar liefst drie fantastische Premium‐Wanderwege: de Schwarzwaldsteig voor liefhebbers van vergezichten, de Wiesensteig voor genotszoekers en de Himmelssteich voor liefhebbers van hoogteverschillen. De drie gecertificeerde wandelroutes strekken zich per stuk uit over ongeveer 11 tot 12 kilometer. De wandelroutes zijn indrukwekkend in hun natuurpracht. Of het nou de prachtige groene weiden zijn, de stenen paden langs een beekbedding of de prachtige vergezichten. Uiteindelijk beleeft iedere wandelaar zijn eigen intense natuur beleving. Met alle vijf de zintuigen duik je in het afwisselende landschap van het Nationaal Park Schwarzwald. Op de route vind je vele restaurants met regionale gerechten waar je je heerlijk kunt laten verwennen.

 

Holchenwasserfall

 

De Himmelssteig: wandelbeleving voor wandelaars met een voorkeur voor hoogteverschillen

De Himmelssteig, de nummer drie van de gecertificeerde wandelroutes in Bad Peterstal‐Griesbach, is een route dat het hart van liefhebbers van hoogteverschillen, sneller doet kloppen. De eerste drie kilometers van de Himmelssteig, van 433 meter tot 657 meter hoogte, voert je door afwisselende, rotsachtige, groene paden bergopwaarts door de dichte betoverende bossen van beuken en dennen. Het doel van de eerste etappe is een indrukwekkende 22 meter lange zitbank, van waar je een schitterend uitzicht hebt over de bergen en dalen van het Renchtal. Paden met boomwortels, en weidepaden voeren langs rotsen en langs een waterval die zich 8 meter de diepte instort, midden in het bos.

Na een verfrissende pauze gaat het verder met de indrukwekkende steile “Himmelsfels” met ligbanken, picknickbanken en een prachtig uitzicht over het dal. Vanaf hier verandert de route van karakter: romantische bospaden voeren je door een sprookjesachtig Bergbachtal met door gras begroeide en met boomwortels gevoerde paden geniet je bergop‐ en bergafwaarts van de vele schatten die het dennenbos biedt. De Himmelssteig is indrukwekkend, met de vele hemelse zachte paden, de ligbanken, de drinkbronnen langs de kant van de weg en de vergezichten over het idyllische Zwarte Woud. Het vele klimmen wordt zeker beloond.

De ongeveer 11 kilometer lange rondweg start aan de bosrand, direct boven de parkeerplaats van het openluchtzwembad in Bad Peterstal.

 

De Schwarzwaldsteig: een beleving voor de vergezichtliefhebber

Een bijzondere wandeling met veel verschillende facetten biedt de ongeveer 11 kilometer lange gecertificeerde wandelroute “Schwarzwaldsteig”. Gelijk bij de start al een avontuur: over de rotsblokken voert de weg je direct langs een beek. De weg omhoog wordt beloond door een prachtig uitzicht over het idyllische Bästenbachtal met de vele boerderijen en de mooie groene weiden. Dan gaat de wandelroute verder via mooie weide‐ en bospaden, langs rotspartijen en fruitbomen, door de naald‐ en beukenbossen en voorbij tot de verbeelding sprekende houtsculpturen.

Steeds weer geniet je van  indrukwekkende uitzichten over de dalen van het Zwarte Woud zelfs tot aan Straatsburg in de Elzas toe. Voor verkwikkende pauzes zijn er talloze bankjes, ligbanken, een restaurants aan de route.

De ongeveer 11 kilometer lange rondweg start bij het treinstation in Bad Peterstal en heeft een gemiddelde stijging is ongeveer 513 meter.

 

Himmelssteig_Himmelsbank-6521

 

De Wiesensteig: rondom het dal van de Wilden Rench

De gecertificeerde wandelroute “de Wiesenteig” gaat door het veelzijdige natuurlandschap rond om het dal van de Wilden Rench. De Wilden Renchbeek stroomt door Bad Griesbach door het bos naar het dal. De wandelroute volgt de beek een kilometer lang, daarna ga je verder door het bos en stijgt je tot op 750 meter hoogte.

Tijdens het tweede gedeelte van deze wandeling opent zich het landschap en ga je over de groene weidenpaden, met aan de rechterkant een bergwand en links wederom de beek. Hier geniet je van prachtige vergezichten. Langs de route vind je verschillende ligbanken, bankjes en twee restaurants met regionale keuken.

Deze wandelroute is 11 kilometer lang en start op parkeerplaats “Weiherplatz” op 650 meter hoogte in het dorpsdeel Bad Griesbach.

 

Praktische informatie

Uitgebreide‐ en actuele informatie over deze drie gecertificeerde wandelroutes in Bad Peterstal‐Griesbach kun je vinden onder www.bad‐peterstal‐griesbach.de. Er is ook een gratis wandel‐app, die de drie gecertificeerde wandelroutes, de Renchtalsteig route en nog veel meer wandelroutes, Loipen en MTB tochten weergeeft. Daarnaast is er een klassieke wandelkaart en zijn er speciale wandelbrochures beschikbaar. 26 Gecertificeerde verblijfsaccommodaties verwennen de gasten met regionale kostelijkheden en dragen met hun breng‐ en haalservice, inclusief koffers, bij tot een uitermate gevoel van tevredenheid bij de wandelaars.

Een vakantie‐ en overnachtingbrochure is net als de brochure over de drie wandelroutes verkrijgbaar bij het plaatselijke toerismebureau: Kur und Tourismus GmbH van Bad Peterstal‐Griesbach, en te downloaden op www.bad‐peterstal‐griesbach.de

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!


Online wandeltraining

 

Post Tags

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

No comments