Wandelen in Füssen; in de voetsporen van koning Ludwig II

Wanneer ik zeg dat ik ga wandelen in Füssen im Allgäu krijg ik van veel mensen direct de reactie “ah, naar Kasteel Neuschwanstein”. Ja, Füssen staat vooral bekend om dit sprookjeskasteel en de bijbehorende stroom toeristen. Maar wist je dat je in en om Füssen ook prachtig kunt wandelen. Er is een wandeltrilogie ontwikkeld waardoor er voor ieder type wandelaar een passend aanbod is. Ik ging samen met Carolien van het blog Dream the World op pad om het te ontdekken.

Wandelen in Füssen: Wandeltrilogie Allgäu

De Wandeltrilogie Allgäu bestaat uit een netwerk van langeafstandspaden op drie hoogteniveaus. De Wiesengänger Route loopt langs de vele meren en de glooiende Voor-Alpen. Heb je een goede conditie, dan kun je de Wasserläufer Route wandelen langs de flanken van de berg met mooi uitzichten. Voor de ervaren bergwandelaars is er de Himmelsstürmer Route die je door de Allgäuer Alpen brengt. De drie wandelroutes samen zijn goed voor ongeveer 870 kilometer wandelplezier.

De wandelingen lopen door de prachtige natuur in Allgäu. Tijdens deze wandelingen kom je regelmatig in aanraking met het verleden van Koning Ludwig II.

Cultuur & wandelen combineren

De eerste dag van deze wandelreis staat vooral in het teken van cultuur snuiven, we gaan wandelen in Füssen. Na een fantastisch ontbijt bij Hotel Dreimäderlhaus in Weissensee is het tijd om naar Füssen te rijden. Daar worden we opgewacht door gids Erih. Gekleed in klederdracht staat ze ons op te wachten bij het toeristenbureau en neemt ze ons mee door het middeleeuwse centrum van Füssen. Füssen lag in de Romeinse tijd al aan een belangrijkste doorgangsweg vanuit Italië door de Alpen, de Via Claudia Augusta. De huidige stad is ontstaan uit een 8e-eeuws klooster van de heilige Magnus. Nadat de stad tot drie keer toe verwoest werd door brand, besloten ze in de 15e eeuw alleen nog stenen huizen te bouwen. Het stadje is erg kleurrijk en in het centrum vind je veel leuke winkeltjes voor wie van shoppen houdt.

In één van de vleugels van het klooster van St. Magnus is nu het stadsmuseum gevestigd. Dit museum is echt een bezoekje waard. Naast de prachtige bibliotheek vind je hier ook de barokke Keizerzaal en in de Annakapel is de oudste Danse Macabre van Beieren afgebeeld. Naast de vele indrukwekkende ruimtes vond ik ook de tentoonstelling over de luiten en violen erg interessant.

Na het bezoek aan het museum wandelen we door naar het Hoge Kasteel van Füssen vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over de stad.

 

    

    

 

In de middag pakken we de bus naar Hohenschwangau, het dorpje dat ontstaan is aan de voet van het gelijknamige kasteel. In dit kasteel bracht de koninklijke familie de zomers door en later bouwde Ludwig hier ook zijn eigen slot, Neuschwanstein. We bezoeken het Museum de Bayerischen Könige om meer inzicht te krijgen in de geschiedenis van de koninklijke familie.

Vanuit Hohenschwangau kun je een prachtige wandeling maken door de Pöllatschlucht naar kasteel Neuschwanstein. Dit bewaren wij voor later.

 

    

     

 

Etappe 29 Wandeltrilogie Allgau: Pfronten – Füssen

Vroeg in de morgen starten we met onze eerste wandeling van de Wandeltrilogie. Vandaag laten we de vele toeristen achter ons en duiken we de natuur in. Vlak bij Pfronten worden we afgezet, maar het is ook goed bereikbaar vanuit Füssen met de bus en trein. De wandeling begint direct al met een pittige klim, rustig aan voetje voor voetje opstarten. Het eerste doel van vandaag is de ruïne Falkenstein. Deze kasteelruïne ligt op 1277 meter hoogte en is daarmee de hoogste kasteelruïne van Duitsland.

Wanneer blijkt dat de route niet begaanbaar is door bosbouwwerkzaamheden, zit er niets anders op dan een smal, stijl klimmend pad omhoog te pakken. Boven aangekomen is het eerst tijd voor koffie, voordat we een bezoekje brengen aan de ruïne. Normaal heb je hier een prachtig uitzicht over de Alpen, helaas is het vandaag mistig en is het zicht beperkt.

Dat er hier een kasteelruïne staat, komt doordat Ludwig nooit zijn droom voor het kasteel dat hij hier wilde bouwen kon verwezenlijken. De architect had alle plannen al uitgetekend, maar Ludwig stierf voordat de eerste steen gelegd werd in 1886.

 

    

 

Na de pittige klim volgt de route een steeds stijgend en dalend pad over de Zirmgrat. Zo nu en dan worden we verrast met een prachtig uitzicht over de bergen in Oostenrijk. Dit gebied ligt namelijk pal tegen de grens. Onderweg komen we ook regelmatig grenspalen tegen en wandelen we soms een stukje door Oostenrijk.

De herfst is hier alweer op zijn retour en de natuur maakt zich op voor de winter. Eekhoorntjes rennen af en aan om hun wintervoorraad te verzamelen, het is een leuk schouwspel. De route daalt af naar één van de vele meren die hier in de omgeving liggen, restanten van de ijstijd met water zo blauw dat het bijna onwerkelijk lijkt.

Na al dat klimmen en dalen gaan ’s avonds de voetjes omhoog.

 

    

     

 

Wandelen vanuit Hohenschwangau naar de Tegelberg

Vandaag gaan we weer de hoogte in! Vanuit Hohenschwangau wandelen we eerst door de Pöllatschlucht naar kasteel Neuschwanstein. Het water van de rivier de Pöllat vormt hier meerdere watervallen en stroomversnellingen. Over metalen trappen en goed begaanbare, maar soms pittig klimmende paden wandelen we naar het kasteel van Ludwig II. Ik snap wel dat Ludwig gek was op deze plek, het is hier sprookjesachtig mooi!

Het is nog heerlijk rustig op het pad, maar ik schrik zodra we de brug, die uitzicht biedt op het kasteel, zie. Hij staat vol met toeristen. Niet veel later staan wij ook tussen de massa’s toeristen op de brug. Ik snap wel waarom er hier zoveel mensen zijn, je hebt echt prachtig zicht op kasteel Neuschwanstein.

 

    wandelen in Füssen

     

 

Uiteraard mag een bezoek aan het kasteel niet ontbreken wanneer je hier bent. De tickets reserveer je vooraf en moet je in Hohenschwangau ophalen. De tijd op je ticket moet je heel strikt aanhouden, ben je te laat, dan mag je er niet meer in. We krijgen een audiotour in het Nederlands. In een moordend tempo worden we door de indrukwekkende ruimtes van het kasteel geloodst door een gids. Van wat ik heb begrepen kun je beter een Engelstalige tour boeken, die zijn in kleinere groepen en dan vertelt de gids zelf het verhaal.

Na 45 minuten staan we weer buiten. Nu gaat het echte wandelwerk beginnen, de beklimming van de Tegelberg. Over de Marienbrug met uitzicht op het kasteel en daarna een smal pad op. Het is zo druk dat het filelopen is. Toeristen op gympen en soms zelfs hakken… Ik verbaas me. Gelukkig wordt het na het eerste uitzicht punt al aanzienlijk rustiger, maar dat het een populaire route is op deze mooie herfstdag kan ik niet ontkennen.

 

     

     wandelen in Füssen

 

Het pad klimt stevig langs de flank van de berg. In het begin heb je zo nu en dan een prachtig zicht op het kasteel en het groene laagland met de vele meren. Al snel pak ik mijn stokken uit mijn tas, want er zitten soms zulke grote rotsblokken bij waar je op moet stappen, dat ik wel een extra steuntje kan gebruiken.

Het is nog geen 5 kilometer wandelen vanaf het kasteel, toch doen we er ruim 2 uur over! We hebben dan ook zo’n 950 meter gestegen en 600 meter gedaald. Dat was best pittig!

Bovenop de Tegelberg genieten we van het uitzicht met een heerlijke lunch bij een oude jachthut van de vader van Ludwig. Het is een klein houten chalet, gelukkig schijnt de zon en kunnen we heerlijk buiten zitten op het terras.

 

wandelen in Füssen     

 

Lechweg

De laatste dag gaan we een stukje lopen van de Lechweg. Deze wandelroute van 125 kilometer volgt één van de laatste nog wilde bergrivieren in de Alpen, de Lech. Hij start bij de bron bij de Formansee in het Oostenrijkse Voralberg en loopt via Lech am Arlberg, de natuurparken Lechtal en Reutte tot aan de waterval in Füssen. De route kreeg als eerste het Europese wandelkeurmerk “Leading Quality Trails – Best of Europe”. Langs deze wandelroute zijn 10 ‘Lechschleifen’ geopend, rondwandelingen gebaseerd op de hoofdroute.

Het deel van de route dat wij wandelen loopt tegen de richting in vanaf het eindpunt bij de waterval van Füssen omhoog naar de Kalvarienberg over een oude kruisweg. Bovenaan gekomen bezoeken we eerst het kleine kapelletje in de grot. Daarna beklimmen we de trappen voor een mooi uitzicht over Füssen en de rivier de Lech.

Iets verderop verlaten we de Lechweg om door te lopen naar Hohenschwangau via één van de vele paden waar Ludwig vroeger ook liep. We komen zelfs langs een plek waar Ludwig en zijn vader graag kwamen om een boek te lezen.

 

     

     

     

 

Hoe dichter we bij Hohenschwangau komen, hoe meer mensen we tegenkomen. Al snel bevinden we ons weer in de drukte van dit toeristische dorp en bedenk ik me hoe lekker het is om hier de natuur op te zoeken. Want een bezoek aan de kastelen en het museum kan ik echt aanraden, maar de rust en natuur waar Ludwig zo van hield, vind je alleen wanneer je op pad gaat over de vele wandelroutes die deze regio rijk is.

Geïnspireerd door alles dat ik in een paar dagen gezien en gehoord heb besluit ik ter plekke dat ik volgend jaar terug ga om de Lechweg te gaan wandelen. Deze route is in 7, 8 of 10 dagen te wandelen met of zonder bagagevervoer. Ik zie mezelf al helemaal wandelen door de bergen en slapen in de knusse hotelletjes langs de route!

Meer informatie over wandelen in Füssen vind je hier. Bij het toeristenbureau in Füssen zijn diverse wandelfolders verkrijgbaar met rondwandelingen.

 

Wil je meer lezen over mijn wandelingen in Duitsland, lees dan ook:

 

Bewaar deze wandelingen op Pinterest:

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments