Wandelen in Småland: Het schiereiland Torpön

Torpön is een klein schiereiland in het Sommenmeer in het Zweedse Småland. Het Sommenmeer wordt gezien als één van de mooiste meren van Zweden. Op het eiland Torpön wonen maar een paar families, verder bestaat het eiland vooral uit bossen en agrarisch land.

Samen met Wandelvrouw Bregje bezoek ik, op uitnodiging van Visit Sweden, de provincie Småland. We maken diverse mooie wandelingen verspreid over de provincie. Vandaag neem ik je mee op een wandeling over het schiereiland Torpön.

 

Wandelen op het schiereiland Torpön

De wandeling op Torpön staat beschreven in de Nederlandse wandelgids Wandelen in Småland. Deze wandeling van 16,1 kilometer maakt een ronde over het noordelijke deel van het schiereiland. Je doet er ongeveer 5 uur over om deze wandeling te maken en overbrugt 284 hoogtemeters.

Wij maken deze wandeling op onze laatste dag in Zweden. Omdat we op tijd terug moeten vliegen besluiten we niet de hele wandeling te maken, maar er een lijnwandeling van te maken. Dus zet ik Bregje af bij de start van de wandeling en rij ik naar een parkeerplaats op 2/3 van de wandeling en start de wandeling in tegengestelde richting. Halverwege komen we elkaar tegen en geef ik haar de autosleutel, zodat zij mij later weer kan komen ophalen. Prima plan!

Ik heb Bregje afgezet bij de start van de wandeling in Torpön

Bij aanschaf van de wandelgids kun je alle GPX-tracks opvragen bij de uitgeverij. Hierdoor kost het mij weinig moeite om de route in tegengestelde richting te wandelen. Vanaf de parkeerplaats bij de veerpont op de noordpunt van het eiland sta ik zo op de route. Ik volg een smal pad langs een camping dat in het begin nog dicht langs de oever van het meer loopt. De uitzichten zijn prachtig.

Al snel heb ik door dat ik de oranje markering volg, dat is een stuk makkelijker dan steeds de GPX-track op mijn telefoon te volgen. Smalle bospaden tussen rotsformaties door worden afgewisseld met bredere gravelwegen waar ik geen verkeer tegenkom. De omgeving is prachtig en alles is zo groen!

Zo af en toe kom ik een typisch Zweeds huis of schuur tegen van één van de weinige bewoners van dit schiereiland. De route klimt langzaam omhoog en zo nu en dan vang ik weer een glimp op van het meer om daarna weer de bossen in te duiken. Bij een veenachtig gebied voel ik de grond deinen, het lijkt net of ik op wolken loop.

Gevoelsmatig ben ik al over de helft van de wandeling, ik zou Bregje nu toch ergens tegen moeten komen. Ondertussen hoor ik gerommel in de verte. Er komt slecht weer aan. Gelukkig zie ik in de verte Bregje aan komen lopen. We nemen een korte pauze en ik geef haar de sleutel van de auto. Omdat het gerommel dichterbij lijkt te komen wandelen we snel door. De route gaat door het natuurreservaat Börshult, met oude bomen en bijzondere korstmossen. Hier staat ook de grootste Olm van Zweden, die ruim 300 jaar oud is! Het is een enorm indrukwekkende boom. Helaas moet ik haasten, want het onweer komt nu echt dichterbij.

Net voor de bui losbarst ben ik op het punt waar Bregje mij komt halen. Maar dan breekt de bui los. Hevig onweer trekt over en ik raak doorweekt. Uiteindelijk besluit ik even te schuilen in een shelter voor de koeien. Zodra het weer wat droger wordt besluit ik Bregje tegemoet te lopen om warm te blijven. Maar dan breekt de hemel voor de tweede keer open. Gehurkt in een greppel langs de weg wacht ik op Bregje. Die ziet me natuurlijk niet zitten en rijdt voorbij. Gelukkig ziet ze me in de achteruitkijkspiegel opspringen en zwaaien.

Met de kachel aan rijden we richting de haven waar we in het restaurant droge kleren aantrekken en opwarmen bij de lunch. Wat een avontuur… Ik hoop dit niet meer mee te maken.

Wil je met de auto naar Zweden? Anto van we12travel.com schreef een uitgebreid artikel over alles dat je moet weten voor je vertrekt.

Wandel je de gehele route, dan wandel je het laatste stuk van circa 6 kilometer langs een rustige asfaltweg. Halverwege kom je langs Stebbarps gård, een ijs-café met heerlijk vers gemaakt ijs. Het is tevens een B&B met twee schattige kamertjes. Wij sliepen hier één nacht en genoten van de gastvrijheid en de stilte.

Wil je meer lezen over wandelen in Småland? Lees dan hier het blog over de wandeling die we maakte in Nationaal park Norra Kvill.

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Visit Sweden. Zoals je van mij gewend bent, deel ik altijd mijn eerlijke en oprechte mening.

Bewaar deze wandeling op Pinterest

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Mooi verslag weer. Weer eentje voor de Wie Weet Ooit lijst.

  • Klinkt heel fijn (behalve die stortbui dan). Staat er ook informatie over openbaar vervoer in de gids?