Wandelen in Småland: Nationaal Park Norra Kvill

Norra Kvill is een klein Nationaal Park in het noorden van de Zweedse provincie Småland. Al 150 jaar is dit gebied onaangeroerd. Eeuwenoude sparren, machtige rotsformaties en felgroen mos dat de bodem bedekt geeft het gevoel dat je in een sprookjesbos loopt.

Samen met Wandelvrouw Bregje bezoek ik, op uitnodiging van Visit Sweden, de provincie Småland. We maken diverse mooie wandelingen verspreid over de provincie. Vandaag neem ik je mee op een wandeling door het Nationaal Park Norra Kvill.

 

Wandelen in Nationaal Park Norra Kvill

De wandeling in Nationaal Park Norra Kvill staat beschreven in de Nederlandse wandelgids “Wandelen in Småland”. Het is een combinatie van de twee rondwandelingen die hier in het park uitgezet zijn. De wandeling is slechts 5 kilometer, maar doordat er zoveel te zien is en je af en toe pittig moet klimmen en dalen ben je er al snel 2 uur meer bezig.

Google Maps heeft ons perfect naar de parkeerplaats van Norra Kvill geleid. In de wandelgids staat trouwens ook een prima routebeschrijving naar het startpunt voor wie geen navigatiesysteem of app heeft. We besluiten eerst even de picknickplaats op te zoeken die verscholen achter de parkeerplaats ligt om te lunchen. Na de lunch is het tijd om het park in te trekken. Bij het informatiebord checken we nog even de route en dan kunnen we op pad. Hier zijn ook toiletten, dit is iets dat ik in Zweden meer heb gezien bij parkeerplaatsen waar wandelingen starten. Echt ideaal!

 

   

 

De route staat duidelijk beschreven in de gids en volgt in het begin de blauwe markering van één van de rondwandelingen in het park. Direct zijn we betoverd door de prachtige omgeving, de imposante dennen, de enorme rotsblokken, de vele mossen die de bodem bedekken en de paddenstoelen die hier in grote hoeveelheden langs het pad staan. Mijn fototoestel draait overuren en na iedere stap staan we stil, dit schiet niet op 😊. In Norra Kvill zijn maar liefst tweehonderd verschillende soorten mossen te vinden. Overal waar je kijkt zie je mos die samen een tapijt van verschillende kleuren groen vormen.

 

     

   

 

Het pad klimt en ik moet goed kijken waar ik mijn voeten neerzet om niet te struikelen. De paden zijn smal en slingeren tussen grote rotsblokken door. Na een afdaling komt de route bij het meer Lilla Idgölen. Het pad loopt een stuk langs de oever en klimt daarna weer omhoog door de bossen. Dat de natuur hier de ruimte krijgt en er weinig aan natuurbeheer gedaan wordt ondervinden we zelf meteen. We raken verstrikt in een mikado van bomen. Waarschijnlijk zijn ze gesneuveld in een storm. Het wordt klimmen en klauteren, maar dat maakt het ook wel weer avontuurlijk.

Aangekomen op het hoogste punt dat bestaat uit een rotsplateau, zit een familie met twee kleine kinderen gezellig te picknicken. Omdat de route relatief kort is en er veel te zien is, is dit een ideale route om met kinderen te doen.

 

   

   

 

Vanaf het hoogste punt is het pittig afdalen. Het pad is zo steil dat ik het niet zo aanraden om hier na een flinke regenbui te gaan wandelen. Gelukkig is er langs het pad een touw gespannen dat als extra houvast kan dienen.

Van de blauwe route stappen we over naar de rode route die langs het tweede meer in dit nationale park loopt. De ondergrond is hier zo vochtig dat ze planken neergelegd hebben die het pad vormen. De bomen weerspiegelen prachtig in het water en ik geniet van de prachtige omgeving en de stilte. Wat is Zweden een prachtig land!

Na ruim 2 uur zijn we terug bij de auto. Ik had niet verwacht dat we zo lang over deze route zouden doen, maar we hebben zo vaak stil gestaan om te genieten van al het moois, dat het wandeltempo erg laag lag. Dus ga je deze wandeling maken, neem dan lekker de tijd!

 

Wil je meer lezen over wandelen in Småland? Wandelvrouw schreef een leuk blog over de wandelingen die we gemaakt hebben op het eiland Öland.

 

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Visit Sweden. Zoals je van mij gewend bent, deel ik altijd mijn eerlijke en oprechte mening.

Bewaar deze wandeling op Pinterest:


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!

Online wandeltraining

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Vast veel herfstsfeer toegewenst🍄

  • Mooi verhaal en weer prachtige foto’s .