Wandelen rondom Kasteel Amerongen

De Utrechtse Heuvelrug is misschien wel mijn favoriete gebied voor een wandeling in de provincie Utrecht. Daarom mocht een wandeling hier natuurlijk niet ontbreken in de weken waarin ik op pad ben ik mijn eigen provincie. Vandaag wandel ik rond Amerongen, het mooie dorpje aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug met de hoogste berg van de provincie!

 

Bezoek Kasteel Amerongen

Amerongen staat vooral bekend om het prachtige Kasteel Amerongen. Dit is een van de best bewaarde buitenhuizen uit de Gouden Eeuw van Nederland. Deze buitenplaats werd tot 1900 als zomerhuis gebruikt door families van rijke kooplieden en bestuurders. In 1900 ging de familie van Aldenburg Bentinck in het kasteel wonen. De graaf van Aldenburg Bentinck verleent na de eerste wereldoorlog onderdak aan de gevluchte Duitse Keizer Wilhelm II. Een thematische rondleiding over de roerige tijden rond het verblijf van de Duitse keizer is tot 2 december 2018 te volgen.

Het kasteel is onder begeleiding van een gids te bezoeken. De tuin van het kasteel is op eigen gelegenheid te bezoeken tegen betaling van een kleine vergoeding die ten goede komt aan de onderhoud van het kasteel.

 

Kasteel Amerongen

Restaurant Kasteel Amerongen

 

Wandelen rond Amerongen

De wandeling Rondom Kasteel Amerongen is ontwikkeld door Trage Tochten. De routebeschrijving van de deze wandeling is te downloaden op de website routesinturecht.nl en gratis verkrijgbaar bij het startpunt in het ticketkantoor van Kasteel Amerongen.

Vandaag ben ik vroeg op pad en het kasteel en bijgelegen restaurant zijn nog gesloten, gelukkig had ik de route thuis al gedownload en kan ik hem vanaf mijn telefoon lezen. Over een klinkerweg wandel ik richting de Andrieskerk, die naar mijn idee erg veel weg heeft van de Domtoren in Utrecht. Gelukkig zit er verderop het leuke hotel-restaurant Buitenlust, waar ik een eerst nog even een kopje koffie drink.

De wandelroute laat al snel het gezellige dorp Amerongen achter zich. Over een statige beukenlaan, waar de eerste tekenen van de herfst zichtbaar zijn, wandel ik het Amerongse Bos in. Het pad ligt bezaaid met bolsters van beukennootjes. Dit bos is één van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug en is aangelegd door de bewoners van Kasteel Amerongen om er te kunnen jagen.

 

Kerk in Amerongen

Beukentak

Paddenstoel

 

Rechts van het pad liggen oude bouwlanden, waar nog een aantal gerestaureerde tabaksschuren staan. Rond 1850 werd hier in de omgeving veel tabak geteeld. Het tabaksteeltmuseum in Amerongen laat het verleden van de tabaksteelt in Amerongen en omgeving herleven.

Al vrij snel komt de route langs ‘t Berghuis, een gezellig pannenkoekenrestaurant aan de voet van de Amerongse Berg. Naast het restaurant ligt een reconstructie van een prehistorische grafheuvel die in 3D-weergave laat zien hoe de vele grafheuvels hier in de omgeving zijn opgebouwd. Ik zie de heuvels regelmatig op mijn wandelingen over de Heuvelrug, maar had geen idee hoe dat er nou van binnen uit zou zien, super interessant!

 

Berghuis Amerongen

Paddenstoel

paddenstoel

 

Na de grafheuvel begint de klim naar de top van de Amerongse Berg. Met zijn 69 meter het hoogste punt van provincie Utrecht. Nog voor ik er erg in heb, sta ik al op de top. Helaas geen spectaculair uitzicht door alle bomen, snel maar afdalen dan. Onderweg stop ik regelmatig om de vele paddenstoelen langs het pad te bewonderen. De herfst laat zich al goed zien hier!

Niet veel verder tref ik drie dames die zich duidelijk aan het oriënteren zijn. Ze zoeken de Amerongse Berg, maar hebben het gevoel dat ze alleen maar in rondjes lopen. Dat is ook niet gek in dit uitgestrekte bos met zijn vele paden. Gelukkig kan ik ze met behulp van hun kaart snel op weg helpen.

 

Amerongse Berg

Herfstbladeren

16 Smal pad wandelen Amerongen

 

De route daalt steeds verder af en de dichte bossen maken plaats voor een meer open heidelandschap. Ik ben duidelijk ver van alles vandaan, want ik kom geen mens meer tegen, heerlijk!

Bijna bovenaan kijk ik even terug en word ik getrakteerd op een mooi uitzicht. In de verte zie ik de skyline van Veenendaal opdoemen achter de bomen. Boven bij de Eenzame Eik geniet ik even op het bankje van een groepje kinderen dat zich verwondert over de natuur. Ze hebben een hazelworm gespot en zijn druk met het tonen van hun gevonden herfstschatten aan elkaar.

 

Koraalzwam

Eenzame Eik

Eikels

 

Na een klim komt altijd weer een afdaling. Brede en smalle paden wisselen elkaar af terwijl ik afdaal naar de Amerongse Bovenpolder. Hier loopt de wandeling kort door een begrazingsgebied, waar een grote stier mij indringend aankijkt. Gelukkig maak ik niet veel indruk op hem en blijft hij rustig liggen.

De Amerongse Bovenpolder bestaat voor een groot deel uit kwelmoeras. Het kwelwater afkomstig van de Utrechtse Heuvelrug komt hier naar boven. Dit zorgt voor een prachtig waterrijk gebied waar veel bijzondere planten en vogels zich thuis voelen. Vanaf het uitkijkplatform heb je een prachtig uitzicht over dit gebied en de uiterwaarden van de Rijn. In de verte zie ik Kasteel Amerongen alweer liggen, met daarachter dreigende luchten. Tijd om snel door te wandelen!

 

Uitzicht

Laan Amerongen routes in utrecht

Amerongse bovenpolder

 

Net voor de herfstbui losbarst stap ik restaurant Bentinck binnen. Dit restaurant is gevestigd in de oude paardenstallen van Kasteel Amerongen. Het is een vrij chique restaurant en ik voel me ietwat ongemakkelijk in mijn wandeloutfit. De bediening kijkt daar gelukkig niet van op. Terwijl de regen tegen de ramen slaat, geniet ik van een heerlijk lunch. Een fijne afsluiting van deze mooie herfstachtige wandeling.

 


Wil jij meer gaan wandelen? Schrijf je dan nu in voor één van mijn Online Wandeltrainingen!


Online wandeltraining

 

 

Praktische informatie

Routebeschrijving: Wandelen rondom Kasteel Amerongen
Afstand: 11 kilometer
Startpunt: Kasteel Amerongen, Drostestraat 20, 3958 BK Amerongen
Parkeren: Parkeerterrein bij Kasteel Amerongen (gratis parkeren)
Openbaar vervoer: Bushalte Amerongse Berg (buslijn 50 vanuit Driebergen-Zeist of Rhenen)
Honden: Toegestaan (deels aangelijnd)
Horeca: Restaurant Bentinck, Hotel-Restaurant Buitenlust, Bosrestaurant ’t Berghuis en ’t Pannekoekhuis Sturms

 

Komende weken ga ik nog meer wandelingen maken in de provincie Utrecht. De volgende keer inspireer ik je met de stadswandeling door het gezellige Amersfoort.

 

Wil je meer lezen over de wandelingen die ik al gemaakt heb in Utrecht? Bekijk en lees dan ook deze blogposts:

 

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Routebureau Utrecht. Zoals je van mij gewend bent, deel ik altijd eerlijk mijn eigen mening en ervaring.

 

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
  • Als vanouds weer mooi beschreven . Heerlijk om in gedachten even af te dwalen naar een fraaie wandelroute .

  • De herfst is zeker goed te zien! In woord en beeld weer een heel inspirerend blog! Had me graag aangemeld, maar volgende week staat het Pelgrimspad Limburg op het programma.