Wandelen langs de Hollandse IJssel

Wandeling Rondje Hollandse IJssel (rondwandeling)
Afstand 17 km
Startpunt Oudewater

Niets vermoedend wandelen we over de prachtige Tiendweg, met aan weerszijden een sloot en uitgestrekte weilanden. Het fluitenkruid bloeit weelderig, de vogels fluiten vrolijk, de lammetjes in de wei dartelen en dan ineens een broedende zwaan midden op het pad. Tsja met een zwaan wil je echt geen ruzie… Maar we moeten nog maar 5 kilometer…

Zwanen op de TiendwegWe besluiten een klein stukje terug te lopen en daar via de rand van het weiland aan de andere kant van de sloot de route te vervolgen. Tot er plots weer een sloot opduikt… Iets verderop zien we een slootovergang met een hek. Nu maar hopen dat de boer ons niet ziet.. We klimmen snel over het hek en lopen even later weer rustig verder over de Tiendweg naar Oudewater.

Eerder die ochtend kwam Marlene mij ophalen. Marlene kwam mijn verhaal tegen op Wandelnet, de gedeelde passie voor de GR 5 maakte dat er contact werd gelegd en we nu samen op pad gingen. Marlene woont al langer hier in de omgeving en heeft een mooie rondwandeling uitgedacht van zo’n 17 km. Over het Hollandse IJsselpad van Oudewater naar Haastrecht om via het Floris V-pad weer terug te wandelen naar Oudewater.

Over het jaagpad langs de Hollandse IJssel

2014-04-20 12.08.15

Het is prachtig weer als we die zondagochtend langs de kade van de Hollandse IJssel wandelen. Op de achtergrond de kerkklok voor ons een smal jaagpad. Al wandelend delen we onze ervaringen over de GR5 en het wandelen. In Haastrecht lonkt een terras, we nemen even de tijd voor een heerlijk kopje koffie in het zonnetje. Naast ons zitten een groepje Pelgrimpad wandelaars. We raken kort in gesprek. Een van hen gaat een aantal maanden Pelgrimeren, zijn vrouw wandelt tot Maastricht mee. Iet wat jaloers nemen we afscheid. Wat zou het toch heerlijk zijn om dat ook te kunnen doen. Gewoon een paar maanden vrij nemen en met je hele hebben en houwen op je rug de weide wereld in trekken. Wie weet ooit…

2014-04-20 13.14.17Vanuit Haastrecht nemen we het Floris V-pad terug naar Oudewater. Ondanks dat de Tiendweg een lang recht stuk is, verveelt het geen moment. Tot onze verbazing staat er aan het eind van het pad, voor de wandelaars die de andere kant op gaan een waarschuwing voor de broedende zwaan.

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comments
 • Beste Wanda,

  Heb je een routebeschrijving van deze wandeling langs de Hollandse IJssel?

  dankje en hartelijke groet,

  Jacqueline

  • Hoi Jaqueline,
   Het is een samengestelde route van een deel van het Hollandse IJsselpad en Floris de vijfde pad. Maar je kunt hem ook lopen aan de hand van het wandelnetwerk. Je gaat dan langs de volgende knooppunten: 54-59-15-90-86-88-89-29-39-40-49-72-54.
   Veel wandelplezier!

   • Heel leuk daat Wanda, alleen voor ons is dat te ver.
    10km is de max.
    Wij hebben daar ooi t gekampeerd.

    Is prachtig daar.

    Dankje en groet
    Jacqueline

 • Vandaag deze wandeling gelopen Wanda, super leuk! En ja de zwanen waren er weer aan het broeden, er was geen andere weg behalve terug en dat was ons wat te ver dus toch erlangs gelopen, het mannetje viel ons wel aan hoor maar snel doorlopen … genoten van de wandeling verder!