Wandelen rond het Lauwersmeer

Wandeling Vogelroute (rondwandeling)
Afstand 7 km
Startpunt De Rijsdammen Kollumerpomp

Het Lauwersmeer, ook wel de wildernis tussen Friesland en Groningen genoemd, is een favoriete plek voor vogelliefhebbers. Nationaal Park Lauwersmeer trekt niet alleen vogelaars, maar ook voor wandelaars en fietsers heeft het gebied veel mogelijkheden. Tijdens mijn bezoek aan Noordoost Friesland, met een groep bloggers, mocht een wandeling bij het Lauwersmeer natuurlijk niet ontbreken. Staatsbosbeheer heeft in dit gebied 10 routes tussen de 2 en 10 kilometer uitgezet. Op aanraden van onze gastheer bij It Dreamlân gaan Marcella, Marijke, Marcel en ik de Vogelroute van 7 kilometer aan de zuidkant van het Lauwersmeer wandelen.

voegelroute lauwersmeer

Volg de witte paaltjes en verdwalen is onmogelijk

 

De Vogelroute

We zijn nog maar net op pad als we bij een uitzichtheuvel komen; hier hebben we een prachtig uitzicht over het Lauwersmeergebied. In de verte zien we een witte reiger die rustig op jacht is naar een lekker visje. Maar hij is niet alleen, er zijn honderden vogels, de route doet nu zijn naam al eer aan.

Uitzichtheuvel Vogelroute Lauwersmeer 1

Geniet van een prachtig uitzicht op de heuvel

 

uitloper lauwersmeer vogelroute

Uitgestrekte rietvelden

 

Na de warmte op de uitkijkheuvel dalen we af naar het koele en natte moerasbos. Vroeger lagen er kades om dit bos, deze zijn een aantal jaar geleden verwijderd, zodat met name in het winterhalfjaar het bos geregeld natte voeten krijgt. Zo ontstaat er langzaam maar zeker, zonder verder ingrijpen een natuurlijk moerasbos. Het is altijd mooi om te zien hoe een bos zich ontwikkeld als de natuur zijn gang mag gaan. De ene vindt het prachtig een ander heeft liever een “netjes” onderhouden bos.

De uitgestrekte rietvelden waar we tussendoor lopen zijn minstens zo indrukwekkend. Ineens zien we een roofvogel vliegen. Al snel herkent Marcel de kiekendief, wat een prachtig beest. Helaas lukte het mij niet om hem mooi op de foto te zetten. Een mooie reden om nog eens terug te gaan, want in dit gebied wordt de kiekendief, maar ook de buizerd en de torenvalk, regelmatig gespot.

bospad vogelroute lauwersmeer

De moerasbossen zijn vochtig een koel

 

rietvelden vogelpad lauwersmeer

Graspaden tussen de rietvelden door

 

Al kletsend wandelen we verder als we in de verte ineens Schotse Hooglanders zien staan. Deze imposante beesten worden samen met konikpaarden ingezet als grazers om verruiging van het landschap tegen te gaan. Want sinds de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 heeft de natuur in het Lauwersmeergebied een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Doordat er nog veel zout in de bodem zat, groeiden er nog planten die ook in het waddengebied te vinden zijn, zogenaamde zoute pioniers. Het duurde best lang voordat er brak grasland ontstond. Toen het er eenmaal was, ging de verruiging van de graslanden snel. De grote grazers gaan de verruiging tegen en voorkomen dat het gebied volgroeid met struiken en bomen. We wijken even van de route af om de runderen mooi op de foto te zetten. Mocht je ze tegenkomen, behandel ze dan met respect en kom niet te dichtbij.

schotse hooglander vogelroute lauwersmeer

Grazende Schotse Hooglander, samen met zijn soortgenoten zorgt hij dat het gebied niet dichtgroeit

 

Rietkraag vogelroute lauwersmeer

Uitloper van het Lauwersmeer

 

Aan het eind van de route ligt natuurkampeerterrein De Pomp waar je van 1 april tot 1 november kan kamperen midden in de natuur. Een aanrader!

We hebben erg genoten van deze prachtige wandeling. Het is wel aan te raden goede, waterdichte schoenen te dragen. De paden kunnen namelijk in de herfst en winter behoorlijk drassig zijn. Dit maakt de wandeling wel meteen avontuurlijk en zeker met kinderen een feestje!

Staatsbosbeheer heeft in totaal 10 wandelroutes uitgezet rond het Lauwersmeer, tussen de 2 en de 10 kilometer. Zoek een mooie route uit en ga op pad!

 

Wil je meer wandelen in Friesland? Bekijk dan ook deze blogs:

LEAVE A COMMENT

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest comment
  • We zijn er een paar weken geleden geweest, maar niet gewandeld. Een mooi excuus om nog een keer terug te gaan, want het is een prachtige omgeving.